אנשיםחינוךטכנולוגיהמפגשים

גשם של רעיונות סינגולריים מציף את ישראל – וזה מבורך

כל אחד יודע שהגאונות נמצאת בפשטות- ולפעמים הדרך הכי טובה לרעיון פורץ דרך לא צריך להגיע אחרי שנים רבות של מחקר אלא מהילדים של כולנו שיודעים לא רע בכלל איך להפוך את העולם לטוב יותר

ביום שישי האחרון התקיים בביה”ס תפוז בפרדסיה כנס סיום של תכנית ייחודית ופורצת דרך בשם התכנית הסינגולרית שבמהלכו הוצגו כ-50 פיתוחים של תלמידי שלוש כיתות של שכבה ה’. בין הפרויקטים פותחו פיתוחים שרלוונטיים לילדים ועונים על צרכים שלהם כמו קופסת חיסכון שלא ניתן לפתוח אותה לפני שמגיעים לסכום יעד שנקבע מראש ע”י אפליקציה – אם תרצו הד-סטארט אבל בכסף ממשי. או שיש פרויקטים שיכולים לשמש אנשים בכל העולם כמו רצועה חכמה לכלבים שכוללת תאורה לזהירות בחשכה של הכלב ובעליו ,שקיק לשקיות צואה וגם משדר GPS שיכול להראות את מיקומו של הכלב במידה והוא בורח. תלמידים חושבים גם על תלמידי העתיד ומפתחים רעיונות לעיצוב חללי בית הספר גם אחרי שהם יסיימו ללמוד בו לטובת דור ההמשך… ועוד ועוד.

מי שהגה את התוכנית וגם מלווה אותה כבר 4 שנים הוא ארז ליבנה, 42, מדען בוגר מכון וייצמן למדע. ליבנה, שעסק בחקר הסרטן, גנטיקה ופיתוח תרופות, השתתף בתוכנית יוקרתית של נאס”א בקליפורניה, בשם The Singularity University, לפני תשע שנים. “הם כינסו למשך שלושה חודשים אינטנסיביים 80 מדענים ויזמים בני-מזל מכל העולם , שנבחרו בקפידה, במטרה לענות יחד על השאלה ‘מה האתגרים הגדולים ביותר שעומדים בפני האנושות שניתן לפתור באמצעים טכנולוגיים?’ “זו הייתה חוויה משנת חיים עבורי ודי מהר הבנתי שאין סיבה שזה יישאר רק למדענים של נאס”א ושאני רוצה ליצור דגם מותאם של התכנית הזו לכל בתי הספר בישראל”.

את התוכניות הסינגולריות מקים ליבנה באופן יחודי ביחד עם צוותי המורים. “במערכת החינוך יש הרבה פעילויות יפות אך לצערי חלקן הגדול מתקיים לזמן קצר ואז נעלם. הצלחה נמדדת בעיניי בהמשכיות, כאשר תוכנית סינגולרית נטמעת ב-DNA של בית הספר ומתקיימת בו מדי שנה אני יודע שהצלחתי ושיניתי אותו לטובה” הוא מסביר. לשם כך, ליבנה לא נסמך על מדריכים חיצוניים אלא מדריך ישירות את צוותי המורים. “עקרון יסוד של התוכנית הוא עצמאות ומסוגלות, לא רק של התלמידים אלא של בתי הספר עצמם. לאחר שנה-שנתיים בית הספר כבר יודע כל מה שהוא צריך בכדי להקים בכוחות עצמו תוכנית סינגולריות מדי שנה”. את התוכנית הסינגולרית בבי”ס תפוז שבפרדסיה הקים ליבנה עם מנהלת בית הספר לילך חגי וצוות המחנכים גלית לנדסמן, סיליה שי, יוחאי רוזמן ובתמיכת ראש מועצת פרדסיה טל גורקי אשר הזמינו ליישם את התוכנית בישוב.

המדע מתחיל בחינוך

ליבנה קשור מאוד לתחום ההוראה ומרצה רבות למנהלים ולמורים בנושאי חדשנות חינוכית והתאמת החינוך למאה ה-21. מטרת התוכנית היא לתת לתלמידים את כל המיומנויות המעשיות איך להפוך רעיון למוצר הלכה למעשה ולהקים כבר בגיל בית ספר את חברת הסטרטאפ הראשונה שלהם דרך לימוד ליווי והדרכה מקצועיים כדי שיוכלו לקחת אותן איתם לחייהם הבוגרים לכל מיזם שירצו בעתיד”. ואכן, בית הספר הסינגולרי, או התוכנית הסינגולרית, מתקיימים היום בחמישה בתי ספר ברחבי הארץ: יסודיים, חט”ב ותיכונים.

המושג סינגולאריות הוא מושג מתחום חקר העתיד ומתייחס לחדשנות טכנולוגית שיש לה את הפוטנציאל לשנות את פני העולם כמו גילוי הפנצילין, פיתוח המחשבים, או קריאת הגנום האונושי. מה שליבנה רוצה שניקח מהמושג הזה הוא את ההבנה שרעיון אחד יכול ליצור השפעה על העולם כולו- “קחי לדוגמה את האינטרנט או את הפייסבוק או את Waze וכד’ כל המצאה כזו יצרה שינוי ברמה כלל עולמית ולפעמים קיומית. או קחי לדוגמה המצאה של תרופה – ההבנה שבאמצעות ההמצאות הללו אנחנו יכולים להפוך את העולם לטוב יותר היא זו שעומדת בבסיס התכנית בנאס”א וגם בבסיס התכנית שלי.”

תלמידות כיתה ה’ בביה”ס תפוז פיתחו רצועה חכמה לכלב, שיש בה גם משדר GPS במידה והכלב אובד, תאורה לזהירות בחשכה של הכלב ובעליו ושקיק לשקיות צואה.

פרס חינוך ארצי של משרד החינוך

התכנית הסינגולרית, מועברת לשכבת תלמידים שלמה בכל פעם, במשך שלושה חודשים כשמתוכם מוקדשים שלושה שבועות מלאים. ולאחר מכן מתחלקים התלמידים לקבוצות קטנות יותר של 6-3 תלמידים בקבוצה ובמשך חודשיים ושבוע עובדים שעתיים בשבוע על המצאה שתהפוך ליוזמה הלכה למעשה. המטרה של התכנית היא ללמד את הילדים יזמות באופן הכי מעשי ולא התאורטי כדי שיוכלו לקחת את הידע הזה איתם הלאה לחיים. מדובר בתכנית עצמאית לחלוטין וחיצונית למערכת השעות הלימודיות אך למרות זאת משרד החינוך נותן לה חיבוק גדול.

תלמידות בשכבה ה’ בביה”ס תפוז פיתחו קופסת חסכון מיוחדת הנשלטת על ידי אפליקציה ורק כאשר סכום מסויים נצבר היא נפתחת והכסף מונגש. כדי להיות מסוגלות לחסוך כסף ולא להתפתות לפתוח את הקופה לפני הזמן…

למרות שליבנה הגה את הרעיון לקיים את התכנית כבר לפני תשע שנים, הפיתוח שלה בפועל שהתקיימה החל רק לפני 4 שנים בעקבות פניה של מנהלת בי”הס היסודי גלילות בנשר לאחר שלקחה חלק בהרצאה שקיים למנהלים בנושא. מאז מועברת התכנית ברצף כבר 4 שנים ובשנה שעברה התכנית ובית הספר קיבלה את פרס החינוך הארצי לשנת 2018.

הילדים ישנו את העולם בעצמם

תלמידי שכבה ה’ בביה”ס תפוז פיתחו מדבקות חכמות המודבקות על כל דבר ומאפשרות איתור GPS. של כל דבר שהולך לאיבוד באמצעות אפליקציה הממקמת את מה שאבד על מפה

מלבד בית הספר בנשר מתקיימת התכנית גם בבתי ספר נוספים פרדסיה, נהלל, בית חשמונאי חטיבה וגם בתיכון. “טווח הגילאים שיכולים לקחת חלק בתכנית הוא גדול מאוד- ילדים מגיל 10 ועד השנה האחרונה בתיכון. “חשוב לציין כי בשונה מתכניות אחרות שמפתחות יזמות או מנהיגות בתכנית הזו כל תלמידי השכבה ללא יוצא מן הכלל לוקחים חלק. אין תנאי או קריטריונים ממיינים להיפך- הרעיון המרכזי הוא שיוזמה לא צריכה להיות קשורה ליכולות לימודיים- התכנית מאפשרת לילדים להתבטא, ולחשוב בצורה חדשה והרבה פעמים מאפשרת לילדים שלא תמיד מצליחים בלימודים אפשרות חדשה ומוטיבציה שתדרבן אותם בהמשך גם להצליח בלימודים אחרי שהם חוו הצלחה” הוא מדגיש.

אחד הדברים שמבקשים מהתלמידים היא לפעול לייצר עולם טוב יותר. הפריסה מאוד מגוונת, פתרון בעיות שמאתגרות אותם- קופסת חיסכון שחוסכים בה כסף שלא נפתחת כך שהם לא יכולים להתפתות… כרגע יש יותר בתי ספר שרוצים את התכנית מאשר אני יכול לאפשר. עד כה ארז מלווה את כל התכניות. כל המרצים פועלים בהתנדבות כמעט כולם הם פעילים בקהילה של בית הספר- ההורים והקרובים של התלמידים.

כנס הסיום בביה”ס תפוז בפרדסיה- מימין גדעון אחרק ראש אגף חינוך במועצת פרדסיה – ארז ליבנה ולילך חגי מנהלת ביה”ס תפוז

בסיום כל תכנית כזו מתקיים בבית הספר כנס סיום מרגש פתוח לקהל הרחב וכמובן להורים ומשפחות התלמידים שבו מוצגים כל הפיתוחים של התלמידים לקהל הרחב. לכל תכנית מכינים חברי קבוצת הילדים מצגת ואבטיפוס שמדגים את ההמצאה בפועל.

תלמידות כיתה ה’ בביה”ס תפוז מעצבות מחדש את חללי הלמידה של בית הספר של המחר

מועדי כנסי יזמים של התכניות הסינגולריות. האירועים פתוחים לקהל הרחב. הכנס הבא של שכבת י’ בבית הספר התיכון החקלאי נהלל צפוי להתקיים ב7-4-2019 לא צריך להירשם רק להגיע! ולמי שרוצה לדבר או לפנות לארז ליבנה עצמו ניתן לעשות זאת במייל או בטלפון 050-3834022


3 1 vote
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x