ארועיםסביבה

אומנים נרתמים להעלות את המודעות לבעיית הפלסטיק

כולנו מרגישים את החום הגדול ומרגישים את המשמעויות הקשות שהוא מביא איתו מעבר רק להרגשה האישית. אחת מהסיבות לשינויים האקלימיים הללו היא ללא ספק בעיית הזיהום הסביבתי הגדול שנוצר בראש ובראשונה כתוצאה מהשימוש העצום והלא מודע שלנו בפלסטיק.

“כדי לשנות לא חייבים להיות פעילים חברתיים ועובדי המשרד לאיכות הסביבה” אומר לי טל וידרמן, 33 מבת ים אומן גלישה שיצר יחד עם קולקטיב אומנים את המיזם ” Wild Plastic – “ויילד פלסטיק” שהרעיון המרכזי שעומד מאחורי הוא העלאת המודעות, באור אופטימי, לבעיה עצובה וגלובאלית – שימוש יתר בפלסטיק חד פעמי והשפעתו על הסביבה. לדבריו “אנו בוחרים להראות איך הטבע מתגבר על הבעיה שאותה אנחנו יצרנו. דרך הראייה האופטימית אנו מקווים לעורר מודעות בדרך אחרת, לעורר רגש אצל הצופה ובכך, אולי, גם לייצר שינוי”.

מה אתם יכולים לעשות?

במסגרת המיזם יצרו האמנים בקולקטיב תערוכה בשם Wild Plastic במתחם עמותת הגל שלי, בבת ים. באירוע הוצגו מייצגים, פסלים, ציורים מקוריים, הדפסים, ומוצרים שונים שעוצבו על ידי אומנים שונים מישראל ומארצות נוספות “כל האומנים השותפים למיזם הרגישו את הצורך להשמיע את קולם בנושא – האומנות היא קולנו”.הוא מסביר. “חלק נכבד מהיצירות הוצעו למכירה (ואף נקנו) כמו גם מוצרים נלווים, ידידותיים לסביבה. מחצית מההכנסות נתרמו לעמותת “הגל שלי” אשר משתמשת בגלישת גלים ככלי חינוכי להעצמה של נוער בסיכון ומחנכת לאהבת הסביבה בכלל והים בפרט, ולעמותת “צלול” ששמה לעצמה למטרה לפעול לשמירה על הים, הנחלים, בריאות הסביבה והציבור, ועל העלאת נושאים אלה על סדר היום הפוליטי והציבורי. קולקטיב Wild Plastic נועד לעורר מודעות ושינוי אך לא רק, הוא גם נועד לתרום, ככל יכולתו לשינוי זה.

קאובוק-הצד הקשוח שלו יוצא החוצה. פלסטיק נמצא כמעט בכל מקום והוא לא מתכוון ללכת לשום מקום.

התערוכה תוכננה להתקיים במשך שלושה ימים אך הוארכה ל-6 ימים בשל הביקוש הרב מקבוצות תלמידים מבתי ספר, חניכים ותיירים. במשך שלושת הימים האחרונים של התערוכה ביקרו כ-15 קבוצות שונות בגילאים שונים, התרשמו ולמדו על בעיית הפלסטיק, התדיינו ואף התחייבו להוציא מוצר חד פעמי אחד מחייהם בקיר האמנה.

בתערוכה עברו סה”כ כ-3,000 איש אשר באו להתרשם וללמוד מעט על הבעיה הגלובאלית של הפלסטיק החד-פעמי. אחד האורחים בתערוכה היה מנכ”ל גן העיר בת”א אשר התרשם מאוד מהתערוכה והמסר שלה וביקש להמשיך את הפרויקט תחת קורת הגג שלו.

ואכן, בימים אלה כבר מוצבים בקומת המזרקה בקניון ארבעה אומנים מהמיזם SeaForYourself ,איתי נבט, Aifo וירדן פולק לקחו על עצמם 4 קירות ועשו עבודת גראפיטי על 150 מ”ר של קירות גן העיר בכדי לייצר השפעה חיובית גם על המתחם הציבורי.

ים של פלסטיק-Sea of plastic plants פלסטיק הפך לחלק מעולם החי. הטבע מנפיק פלסטיק שאנו משתמשים בו והופך אותו לסוגים חדשים של צמחים. כאן תוכלו לראות רק חלק קטן מעולם החי החדש: אלמוגי בקבוק, מדוזת יוגורט, דג שקית, צדף מכסה. תהנו.

ובמהלך חודש יולי צפויים להתקיים בימי שישי בין השעות 10:00-16:00 בקניון פעילויות אומנות בנושא. לדברי וידרמן “העברת המסר ללקיחת אחראיות ומודעות לבעיית הפלסטיק החד פעמי פועלת בשני מישורים האחד ויזואלי והשני טקסטואלי. שמות היצירות וההסבר עליהן מוצמדים לקירות בכדי להסביר ולעודד שינוי”. כמו כן, בחודש יולי החל מה- 12.7.19 בימי שישי, יופעלו דוכנים של Wild Plastic בהם יוסבר הרעיון, יימכרו מוצרים ויהיו אומנים אשר יציירו ב”לייב”.

האירוע המרכזי יתקיים ביום שישי 2.8.19 באירוע יפעלו דוכני מכירה של האומנים ומוצרים אקולוגים המשמשים תחליף לפלסטיק, דוכני הסברה של עמותות “הגל שלי” ו”צלול”, מוזיקה, בר, ובמקביל יצרו האומנים המשתתפים בפרויקט (כ-20 אומנים) יצירות שונות “בשידור חי” על חומרים ממוחזרים בתוך הבריכה של הקניון.

“אנחנו מאמינים שככל שאנשים ייחשפו לבעיה, מכל הזוויות, רק כך תתעורר ההבנה וכך גם השינוי באורח חייהם של כל אלו שנחשפים למידע, בצורה נעימה ומסבירה”.

מה התכניות להמשך? “התוכנית לזמן הקרוב היא לייצר שינוי תודעתי בארץ דרך האומנות. ככל שיהיו לנו יותר הזדמנויות להציג, להסביר ולפתח דיונים במרחבים ציבוריים, מוכרים ומרכזיים כך נוכל להתחיל את השינוי. אם אדם אשר חווה את חווית הWild Plastic יבוא לבוס שלו ויבקש להפסיק להשתמש בכוסות חד פעמיות, עשינו את שלנו. תרבות הנוחות של הפלסטיק החד פעמי הגיעה מאיפשהו, היא פתרה בעיה לאנשים רבים ולכן הם גם מתקשים להיפרד מהחד פעמי, זה נוח, זה זול ואין צורך לנקות את זה.

חשוב שכל מי שרואה את הפלסטיק ככזה יהיה בתערוכה/אירוע של Wild Plastic כדי שיוכל לראות את האמת, לא בצורה מזעזעת של מוות ציפורים וחיות ימיות, לא בתצלומי זוועה של ערמות זבל במקומות פסטוראליים – זה לא עובד על כולם. לכן, לראות את החיות מתגברות, לראות את הבעיה בצורה הומוריסטית וחיובית לא תוריד מהבעיה אלא ההפך, תנגיש את ההבנה שלה לכולם.

היינו שמחים להצטרף ולעבוד עם חברות, אגודות, עסקים במקומות מרכזיים ופריפריאליים, ליצור באווירת Wild Plastic לייצר תוכן והסברה ולייעץ לחלופות אקולוגיות של מוצרים חד פעמיים.

הנשר- הנשר, אלו אותם אנשים שהבינו את גודל הבעיה והחליטו לעשות מעשה. הם יוצאים למסע “צייד” יומיומי על מנת למצוא תחלפים ופתרונות לפלסטיק החד פעמי, שהשתלט על חיינו.

אתה אופטימי בייחס לנושא השימוש בפלסטיק בארץ? “מאוד! מדינות רבות בעולם התקדמו לעולם עם מינימום פלסטיק, אין סיבה שאנחנו לא נצליח פה. האיחוד האירופי אישר הצעת חוק השנה להפחתת שימוש במוצרי פלסטיק חד פעמי כאשר אחת התקנות החדשות היא איסור שימוש במוצרי פלסטיק חד פעמיים שקיימים להם חלופות רב פעמיות כגון: מקלות ניר כותנה, סכו”ם, צלחות, קשיות, מקלות לבלונים, ספלים, מיכלי מזון ומשקאות העשויים מפוליסטירן מורחב. קנדה הכריזה חרם על מוצרי פלסטיק החד פעמי והחל מתחילת שנת 2021 ייאסר השימוש בקשיות שתייה, סכו”ם ושקיות מפלסטיק בכל רחבי המדינה.  ובישראל, עיריות אילת והרצליה הודיעו לאחרונה כי הן מתכוונות לאסור על שימוש ומכירה של כלים חד-פעמיים ושקיות ניילון בחופי הים שבשטחן באמצעות חוקי עזר עירוניים. זה אומנם עדיין לא חוק מדינה אבל זאת התחלה מדהימה לכיוון הנכון”.

חשוב להבין ששינוי כזה גדול תלוי בכולנו הצרכנים –המצביעים ומקבלי ההחלטות. אנשים שומרים ומכבדים חוקים שנועדו לשמור עליהם ולהגן עליהם, ללא הסברה נכונה, הצעת חלופות והצגת דוגמה אישית יהיה קשה מאוד לעשות שינוי, גם עם חוק. לכן, כדי לייצר את השינוי אנחנו צריכים לרתום את כולם לנושא, להסביר ולהציג, לדון ולחשוב על חלופות לצד החוקים שיש לחוקק.

אומנים המשתתפים בפרויקט:

  • טל וידרמן– גלישת גלים לימדה אותי להתבונן להרגיש ולהעביר את זה לדף.  פחיות של ספריי, טושים, צבעי אקרילי ושבלונות מסייעים לי להעביר מסרים ולקשט את העולם.
  • ירדן פולק – כבר שנים שאני יוצר ונושם אומנות לכל סוגיה. התחלתי כ”סתם” תלמיד שמצייר במחברת שלו בלי שאף אחד יראה ומשם לאט, לאט התגלגלתי לתוך עולם העיצוב הגרפי מה ששלח אותי מהר מאוד לתוך עולם הקעקועים ציורי הקיר ועיצוב עסקים.
  • Aifo – הזוג אלינה וסטפן, עולים חדשים, הופתעו לגלות כמה מוצרי פלסטיק פשוט מחולקים בישראל והחליטו להצטרף לאתגר ולהציג את בעיית הפלסטיק לסוגיה ביצירותיהם.
  • איתי נבט – מאז שהשתחררתי מהצבא הספקתי לקשט את פינות הרחוב הבולטות בארץ, להשתתף באירועי אומנות שונים. מאיר לגופים ציבוריים ופרטיים את הקירות. נושא איכות הסביבה קרוב לליבי וניתן לראות זאת בחלק מיצירותיי.
0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x