מהומה על לא מהומה- איך להשקיט את “השדון” הפנימי?
השדון הזה הוא בעצם סוג של פחד השוכן בתוכנו. אף אחד כמעט לא נוהג לדבר על התופעה הרצחנית והאכזרית הזו. התחושה הזו מסתתרת היטב מעינהם של כולם ולרוב היא אף חומקת מהמודעות העצמית שלנו. כולם עושים הכל בכדי לברוח מהתחושה הזו. כמעט כולם עושים הכל בכדי להתכחש לקיומה, להמעיט מערכה האמיתי ומדחיקים אותה. היא גורמת להרס עצמי עצום ובלתי נתפס והרס לכל האנשים הסובבים אותה.
ולא! לא מדובר כאן בקנאה או בכעס!
החדשות הטובות הם שהתגלתה דרך מהפכנית בתפיסתה למגר את התופעה הזו. וברגע שאנחנו לוקחים ברצינות את התגלית הגדולה הזו ומטמיעים אותה בתודעה- כל החיים מקבלים תפנית ומהפך בן לילה.
אז מיהו בעצם השדון המסתורי הזה שאחראי לרצח של לא פחות מ-100 מיליון איש רק ב-80 שנים האחרונות?
בפרשת הקללות כתוב שאחד העונשים בגלות יהיה מצב נפשי מתמשך של פחד תמידי.”וְהָיוּ חַיֶּיךָ תְּלֻאִים לְךָ מִנֶּגֶד, וּפָחַדְתָּ לַיְלָה וְיוֹמָם, וְלֹא תַאֲמִין בְּחַיֶּיךָ. בַּבֹּקֶר תֹּאמַר מִי יִתֵּן עֶרֶב וּבָעֶרֶב תֹּאמַר מִי יִתֵּן בֹּקֶר, מִפַּחַד לְבָבְךָ אֲשֶׁר תִּפְחָד, וּמִמַּרְאֵה עֵינֶיךָ אֲשֶׁר תִּרְאֶה”.
הפרשנות שלי לכך היא: שהקללה אולי הגדולה ביותר היא לחיות בפחד יומם וליל. ואף לפחד מלחיות חיים מלאי פחד. ואפילו פחד מלראות את עצמנו בעיניים ולפחד מלהיות אנחנו עצמנו.
מרק טווין אמר בערוב ימיו “חיי היו מלאים באסונות רבים, אשר רובם הגדול לא התרחשו מעולם”. ככל שאני מתבגר, אני מבין ש-99 אחוז מן הדברים שדאגתי לגביהם, מעולם לא התרחשו. מקור הפחדים שלנו הוא בעיקר בדמיון. ומרביתם המכריע נשארים שם. במציאות, רוב הקטסטרופות שאנחנו מדמיינים, מעולם לא מתממשות, והדברים הנוראיים מכל, לרוע המזל, באים בהפתעה מוחלטת.
פחד הוא רגש טבעי שכולנו חשים כשאנחנו בסכנה. אם אנחנו הולכים לבד בערב ברחוב חשוך ופתאום שומעים קולות מאיימים מאחורינו, נחוש פחד. אנחנו יודעים שאנו בסכנה ומנגנוני ההחשרדות שלנו מתחילים לפעול בקצב מואץ: ישנו שחרור של אדרנלין שגורם להאצת הדופק, אספקת הדם לרקמות מתגברת כך שהשרירים יכולים לפעול בקצב מהיר יותר, החושים שלנו מתחדדים ואנו שמים לב ליותר פרטים בסביבתנו, זאת כדי שנוכל לפעול במהירות כדי לברוח מאותו שודד פוטנציאלי להילחם בו.
ניתן לדמות זאת למעין “מערכת אזעקה” שקיימת בתוכנו. מערכת זו של תחושה ותגובות גופניות קיימת גם אצל בעלי חיים ויש לה חשיבות בהישרדות שלנו. הפחד, אם כן, נועד להגן עלינו. אם אנחנו חשים פחד מכישלון בבחינה, נלמד טוב יותר. אם אנחנו חשים פחד מפיטורין, נעבוד קשה יותר (ולפעמים לא). ישנם גם מנגנונים פיזיולוגים שמרגיעים את המערכת כאשר הסכנה חולפת
אך כאשר מרבית גורמי הלחץ הם נפשיים, כמו בימינו, התגובות הפיזיולוגיות של מצב ‘הילחם או ברח’ אינן תורמות לתפקוד האדם בעודו במתח. למעשה התגובות יכולות אף להקשות עליו את ההתמודדות עימם. ואף מביאות איתן נזק עצום לבריאותו הגופנית והנפשית ורווחתו הכללית של האדם.
הבעת הפנים ותחושת לחץ באה לידי ביטוי במספר סממנים חיצוניים: הופעתו של קמט במרכז המצח, פה פתוח,הופעת לבן מעל לקשתית העין,שפתיים קפוצות ומתוחות. גבות מורמות, אישונים מורחבים ועוד…
במוחות של כולנו שוכן לו שם לאיטו “שדון” הרסני שמשתוקק רק לשלוח ידו בלחצן האזעקה המתריע מפני סכנת השפלה או סכנת פגיעה בתחושת הדימוי העצמי והחשיבות שלנו. ובמקרים רבים מאוד, הפחד גורם לנו לא לראות ולא לשמוע מה שלא בא לנו בטוב. כלומר לפתח שמיעה וראיה סלקטיבית. הפחד גורם לנו להתגונן ולהחזיר ביקורת נגדית חסרת פרופורציה. גורם לנו לא להיות מודעים לפגיעה בכבודם ובשלמותם של אחרים. גורם לנו לחלות במחלות קשות כמו סוכרת וכו.
מה עושים בכדי למנוע מהשד ההרסני הזה לפרוק את זממו?
לפי תפיסתי, כמעט בכל פעם שמחשבות ותחושות מעיקות באים לבקרנו, אז פחד כל שהוא רובץ במוחנו. עלינו לפתח מודעות ולשאול את עצמנו בכל פעם שמשהו מטריד את מנוחתנו, ממה אנחנו מפחדים עכשיו. עלינו לשאוף למודעות מתמדת מבלי לברוח ולנסות להדחיק פחדים מהשפלה, מהתבזות, מפגיעה בכבודנו ותחושת החשיבות שלנו. היו מוכנים לקבל את האפשרות הגרועה מכל. אימרה סינית אומרת “שלוות הנפש האמיתית נובעת מהשלמה עם הגרוע ביותר”. כאשר אנחנו מוכנים להשלים עם האפשרות שהתרחיש הגרוע ביותר שאנו מעלים על דעתנו יתממש, ורואים שאנו מסוגלים לשרוד אותו, מתרחש דבר מפתיע, אנו מיד נרגעים וחשים תחושת שלווה מסוימת. לדוגמה, כשמטופלת מוכנה להשלים עם האפשרות הנוראית מבחינתה שהיא לעולם לא תתחתן, חלק מהאנרגיה הנפשית שהושקעה בהדחקת הפחד ובניסיון לברוח ממנו, משתחררת לכיוונים חדשים של חיפוש יותר מרוכז ורגוע של בן זוג מתאים, ולא רק כזה שמטרתו הלא מודעת להפסיק את הפחד.
למרבה האירוניה, השלמה עם האפשרות הגרועה ביותר, דווקא מרחיקה אותה מעלינו.
צחוק וחיוך נמצאו יעילים מאוד כמנטרלים תחושת פחד. אז בפעם הבאה שאתם פוחדים – אל תשכחו לעצום עיניים, לחייך ולצחוק למשך 5 ד’ק על השעון(:.