הבית של הפרילנסרים שעובדים מהבית
אם אתם פרילנסרים או חושבים להיות כאלה הכתבה הזו היא עבורכם
משבר הקורונה כפה על שוק העבודה בארץ ובעולם שינויים רבים. אחוז האבטלה הוא הגבוה שהיה בישראל אי פעם וההערכות הן שרבים מהעובדים שהוצאו לחל”ת לא יחזרו למקום העבודה הקודם שלהם; מגזרים שלמים עברו לעבודה מהבית ועסקים רבים שהיו רגילים לעולם הישן המציאו עצמם מחדש והפכו לדיגיטליים. רבים מכלל העובדים בעולם הם פרילנסרים והמגמה רק הולכת וגדלה. כך למשל, בשנת 2015 היו בישראל כ-220 אלף עצמאיים שאחוז גבוה מהם הם פרילנסרים.
היום מספרם הוא יותר מ-560 אלף מתוך נתונים שנכונים לפני פרוץ משבר הקורונה. לשם השוואה, בארה”ב עובדים כיום כ-57 מיליון פרילנסרים פעילים, באוסטרליה כ-4.5 מיליון. וההערכות הן שנתח הפרילנסרים משוק העבודה בעולם ילך ויגדל ככל שיעברו השנים. כמובן שמשבר הקורונה יאיץ את המגמה בהרבה כשרבים מהחל”תניקים והמפוטרים יבינו שמקום העבודה שלהם לא מחכה להם והם יאלצו להמציא את עצמם מחדש.
כשמדברים על שוק העובדים העצמאיים, חשוב לעשות את האבחנה המתבקשת בין העצמאיים לבין פרילנסרים. שאלתי את עצמי בימים האחרונים לפני כתיבת הכתבה הזו מה בעצם ההבדל בין שני המושגים והתשובה שמצאתי לעצמי מתחילה בסוג העבודה ואופי ההתקשרות- עצמאי היא הגדרה של העובד מול רשויות המס והמדינה בעוד פרילנסר זו צורת עבודה ותשלום המוגדרת לפי פרויקט.
ולמה האבחנה הזו בכלל חשובה? כי המוני עובדים עצמאיים הם בעצם פרילנסרים שמחפשים עבודות כל הזמן והם הקטנים שלא מעסיקים עובדים נמצאים בתחתית שרשרת המזון של העצמאיים מכל הבחינות- אך למרות שהם מי שנפגעו הכי הרבה מהמשבר הם גם לפי חוקרים רבים גם מי שיושיעו את הכלכלה העולמית ממנו ויקבעו את הטון בעולם שייווצר אחרי משבר הקורונה.
אחד מהפרילנסרים האלה הוא בחור צעיר ומרשים בשם גור גוט בן 29 מגבעתיים נשוי ואבא לילד שבסיום שירותו הצבאי למד אנימציה וקולנוע ובסיום לימודיו חיפש עבודה והבין שהדרך היחידה שיש לו למצוא כזו היא כפרילנסר. “היות ולא ידעתי על זה כלום חיפשתי מענה באינטרנט וראיתי שאין שום גוף שיודע ללוות אנשים כמוני שנמצאים בתחילת הדרך מא-ת. לענות להם על שאלות, לומר להם מה הזכויות שלהם, מה צריך לעשות, איזה טפסים למלא, מה עושים לגבי ביטוח וכמובן איפה למצוא עבודה שמעבר להצעות העבודה תוכל גם לשמור על תנאי התשלום ומוסר תשלומים של מעסיקים”
לחוסר הזה בדיוק הוא הגיע לפני שנה עם קבוצה מגובשת של שותפים מובילים כל אחד בתחומו ויחד התחילו לעבוד כדי להקים את הפלטפורמה הדיגיטלית Vlancerששמה לה למטרה להיות הבית של הפרילנסרים הראשון, הגדול והמקיף ביותר בארץ. ובנוסף יצרו חיבורים עם גופים שונים שמתרבים מאז כל רגע ורגע שמציעים שירותים שונים ומגוונים לפרילנסרים. החל ממידע רלוונטי, ייעוץ וליווי אישי לפרילנסרים מתחילים וחדשים, וגם שירותים והטבות צרכניות ייחודיות וייעודיות למאות אלפי הפרילנסרים בישראל.
כמי שנמנית על קהל היעד של האתר ובימים אלה מחפשת עבודה כמו רבים אחרים שיצאו לחל”ת אך כוחם במותנם ויכולים לעבוד מהבית ולספק שירותים רבים בתחומים שונים דווקא הלהיבה אותי בעיקר המחשבה על היום שאחרי- הרעיון שמדובר באתר שלא מתיימר למצוא לי את העבודות (למרות שיש גם שירות כזה) אלא בעיקר רוצה לתמוך בי בכל הדברים הנוספים- 4 כוסות קפה במתנה למשל לצרכנית קפה גדולה כמוני הן טיפה בים אבל הכיוון נכון ומרגש. ומרגע לרגע אני מוצאת עוד שירותים נוספים שהפלטפורמה מציעה ואני מבינה שיש מישהו רציני מאחורי האתר שמכוון מהמקום הנכון ואשכרה דואג לי.
“וכעת כשמאות אלפי ישראלים יצאו לחל”ת כשכירים” מסביר לי גור “רבים מהם הולכים להיות בימים בשבועות ובחודשים הקרובים לפרילנסרים חדשים”. איך אתה רואה את זה? מפעל כל שהוא שמוציא חלק מהעובדים שלו בתחום השיווק /הפרסום אך ממשיך לעבוד וצריך עבודה נקודתית יעסיק פרילנסר. ויחסוך מעצמו 30% תשלומי מיסים למדינה על העבודה הזו ויבין שזה משתלם לו. גם מהצד של העובדים זה יהיה משתלם בסופו של דבר – כי גם מי שעובדים יצטרכו השלמת הכנסה ומי שיכולים לעשות עבודות קטנות יוכלו להסתייע בשירות שלנו ולא יצטרכו לפתוח תיק במס הכנסה ולהנפיק חשבוניות דרכנו.”
נכון- חשוב להדגיש שמדובר במערכת בתחילת הדרך שבימים אלה עושה עבודה מאוד מאומצת כדי לאפשר ללא תשלום מענה לכמויות גדולות של מצטרפים – ולמרות שהמערכת בהרצה כבר יש שירותים רבים שפועלים וכל כמה שעות מתווספים עוד הצעות ושירותים חדשים.
“כבר עכשיו לוקחים חלק הפלטפורמה כמה גופים גדולים ורציניים שהבינו את הרעיון ואת החשיבות שלו למשל לפני שנה הצטרפה חברת מטריקס הטכנולוגית לקבוצה והשקיעה בחברה ומלווה אותה מאז, אסף גבעתי, סנכ”ל התפעול של מטריקס הוא דירקטור בחברה, לשכת העצמאיים בישראל להב, הם שותפים שלנו לדרך כמו גם חברת פרטנר אמזון ואחרים. שלכל אחד מהם הצעה ייחודית ומשתלמת לפרילנסרים – וחלק מהשירותים כמו השרת והאחסון שמציעה אמזון ניתנים לפרילנסר הרשום במערכת בחינם! לכן ההבדל המהותי הוא קודם מה הפרילנסר מקבל. בבית שלנו הוא מקבל את כל צרכיו תחת קורת גג אחת.”
אז אתה ה”רובין הוד של הפרילנסרים”בעצם? “אפשר לומר את זה- כי אני בעצמי פרילנסר גם היום בדברים מסויימים שאני עושה. נכון עליתי בשרשרת המזון ואני היום עצמאי שמעסיק עובדים אבל אני לא רוצה שיהיו עוד פרילנסרים שיחוו את הקשיים שאני חוויתי ואני רוצה לעזור להם להצליח לחיות ולהתפרנס בכבוד לא למרות אלא בזכות זה שהם פרילנסרים. החלק של החופש Free במושג הזה הוא זכות ומגיע לכל עובד בכל תחום את החירות הזו לעבוד במה שהוא רוצה עם מי שהוא רוצה כמה שהוא רוצה ולהתפרנס בכבוד. וגם למעסיק שמורה אותה הזכות בדיוק כשכולם יבינו את זה שיש המון המון עבודות שאפשר וצריך לעשות מהבית החיים של כולם יהיו יותר טובים.”
אבל צריך בשביל כל זה גם את המדינה כן וגם לא -הפלטפורמה לא מחליפה את הצורך הגדול בחקיקה ובתמיכה והכרה בזכויות של עצמאיים אבל היא שמה אותם על המפה – כל יום מצטרפים מאות מצטרפים חדשים ויש המון דברים שקורים בו זמנית כשאנחנו מדברים וחלק מהם יעלו מיד אחרי פסח חלק כבר קורים במדינות נוספות בעולם.” והוא ממשיך “העולם משתנה במהירות מסחררת, המקצועות גם משתנים בהתאמה ואם יש משהו שמשבר הקורונה הנוכחי מדגים בצורה מצוינת הרי שזה את היכולת של המון אנשים לעבוד מהבית ולנהל דברים מרחוק באמצעים טכנולוגיים- יש דברים שלא יחזרו אחורה וגם החקיקה תגיע אולי אנחנו נהיה גם שותפים לתהליך הזה יום אחד אבל זה קורה במקביל אין טעם לחכות חייבים להדביק את הקצב וקבל את השינוי.”
“כשיש גוף גדול שמאגד הרבה אנשים עם יכולות כלכליות כאיגוד וכקבוצה יש לו כוח גם לשנות דברים ברמות אחרות – ככל שהגוף הזה יהיה גדול יותר כך הכוח שלו להשפיע גם ברמות נוספות יגדל יותר וגם היכולת לשתף פעולה ולהתרחב לזירות נוספות לתמיכה וקבלת שירותים תגדל. מה שמניע את העולם זו הכלכלה וצריך לטפל בכלכלה של פרילנסרים כי היא החוליה החלשה והיא העתיד”
בגלל שאנחנו גוף לומד ומתקדם כל הזמן אנחנו רוצים לשמוע מכל אחד ואחד מה הצרכים והנקודות החשובות לטיפול, מה המערכת יכולה לספק טוב יותר כדי לשפר אותה כל הזמן ולדייק אותה יותר ויותר. העובדה שיש לאנשים עכשיו זמן היא נפלאה כדי לפתוח אותם לרעיון ולמחשבה חדשה וגם ללמוד מהם מה באמת הם צריכים.”
גור מסביר גם כי “הפלטפורמה כרגע מתאימה בעיקר לפרילנסרים חדשים וותיקים שיכולים לבצע עבודות מרחוק ולשלוח אותם דרך המחשב. אנחנו לא המקצוענים או אחרים שמציגים עבודות LOWTECH- אנחנו מכוונים דווקא ל-HITECH ולתוצרים ושירותים שניתן לשלוח מכל מקום לכל מקום.” למה הכוונה בעצם? קוסמטיקאית לדוגמה שאין לה עובדים אבל בימים אלה לא עובדת בגלל ההגבלות לא יכולה לעסוק במקצוע שלה כקוסמטיקאית. והיא גם לא תמצא הצעות לעבודה כקוסמטיקאית אצלנו, אבל אם יש לה ידע או ניסיון בתחומים נוספים היא יכולה בפירוש להציע אותם ולחפש עבודות ופרויקטים ולהמשיך להיות קוסמטיקאית אח”כ. או אם יש עובד שכיר מתכנת שיצא לחל”ת ויכול לעשות עכשיו חודש חודשיים עבודות נקודתיות אז הוא יכול למצוא הצעות אצלנו או במקומות אחרים ולהסתייע בנו בכל מה שקשור לתשלום /הוצאת חשבוניות ועוד”
לפרטים נוספים ניתן להיכנס לאתר https://vlancer.co.il/ ולהקליד קוד קופון #COVID19V להרשמה בחינם.