חדשות טובות

קו סיוע למשפחות של מתמודדי נפש מאויש לראשונה ע”י בני משפחה

בני משפחה של מתמודדי נפש מצויים בסיטואציה מורכבת. החיים לצד בן משפחה הסובל ממגבלה נפשית, מזמנים פעמים רבות התמודדויות מורכבות, אשר לאורך זמן ובהעדר תמיכה מתאימה מובילות למצוקה רגשית קשה בקרב בני המשפחה של המתמודד, בין אם מדובר במצב אקוטי או בסיטואציה אחרת הדורשת תיווך והתערבות. 

כאשר מסגרות השיקום של המתמודדים אינן מעניקות להן מענה מספק, מן הצד האחד הם נדרשים למצוא להם פתרון הולם אחר ומן הצד השני, הם עצמם נקלעים לקשיים וזקוקים לוונטלציה (איוורור) שיסייע להם להתמודד עם הקשיים אותם הם חווים, כבני משפחה למתמודדי נפש.

מנתוני עמותת “איכות בשיקום” נמצא, כי במהלך השנה חל גידול של 25% בפניות החדשות שהתקבלו במרכזי יה”ל בהשוואה לנתוני שנת 2020. 15% מתוכן היו פניות בשעות אחה”צ והערב. שעות בהן המסגרות הציבוריות, כגון, המרפאות לבריאות נפש ציבוריות והמרפאות של קופות החולים אינן פעילות. עוד עולה מנתוני העמותה, כי בשנה הנוכחית נמדדה עליה של 37% בצריכת שירותי העמותה, ביניהן, פעילות פרטנית וקבוצתית.

עמותת “איכות בשיקום” שמה את הדגש על מקומה המרכזי של המשפחה בתהליך השיקום ,שיקום החיים האישיים והמשפחתיים לצד ההתמודדות עם המחלה. למצוא חוסן, משמעות והגשמה. הפעילות מתבצעת בעבודה משותפת, ברוח גישת ההחלמה בבריאות הנפש, של שלושה גורמים: המתמודד, המשפחה הגרעינית וגורמי הטיפול והשיקום.

קו סיוע טלפוני

בתקופת הסגר הראשון של הקורונה, בשל הרצון של מרכזי יה”ל להמשיך ולספק שירות למשפחות של חברי העמותה – נפתחה אופציה לסיוע לבני משפחות באמצעות הטלפון והוקם לצורך כך קו סיוע ניסיוני. בהמשך כשהשירות הפרונטלי חזר לעבוד הקו נסגר כדי לתת עדיפות לשירות הפרונטאלי.

פניות מצד בני משפחה של מתמודדים שביקשו להמשיך ולקבל מענה בשעות הערב, יחד עם עם זאת, הניסיון מימי הסגר הראשון חיזקה בעמותה את התחושה כי יש צורך אמיתי בשטח לקו סיוע מעין זה לבני המשפחות, אשר מתמודדות עם סיטואציות לא פשוטות

הביא את הנהלת העמותה להכשיר לאיוש המוקד בני משפחה של מתמודדים, בעלי ידע וניסיון, שעברו הכשרה מתאימה ויעניקו מענה וסיוע טלפוני בפריסה ארצית שנחנך בימים אלה ומעניק בשלב ראשון מענה בשפה העברית ובקרוב יינתנו שירותי תרגום גם לשפות ערבית, אמהרית ורוסית.    

אתי בן ששון – צילום עמותת יה”ל

היוזמה לחידוש קו הסיוע הנוכחי עלתה מבת משפחה מומחית, אתי בן ששון, שהיא עצמה אמא למתמודדת נפש ועובדת במרכז יה”ל בראשון לציון. את הרעיון להקים קו סיוע לבני משפחה הציעה כבר לפני כארבע שנים להנהלת העמותה, כחלק מעוד רעיונות לפרויקטים שהעובדים העלו, במטרה לענות על צרכים שישנם בשטח, קרי אצל משפחות ומתמודדים בבריאות הנפש.

כעת אחרי הניסיון בהפעלת הקו בימי הסגר ועם הרעיון לאייש אותו ע”י בני משפחה הפרויקט הוגש למשרד הבריאות שמצא בו מענה אמיתי לצורך שישנו בשטח אצל המשפחות ואף סייע בהקמה בפועל של קו הסיוע. לדברי בן ששון: “בני משפחה של מתמודדי נפש, נתונים לעיתים בסיטואציות קשות ומורכבות, ואין כמו אדם שחווה התמודדות דומה לזו שלהם, בכדי לתת להם מענה ראשוני ומהיר, שייתכן ואף יציל נפש.” 

כעת המוקד יאויש על ידי  אימהות למתמודדי נפש או בנות זוגם, אשר מכירות מקרוב את ההתמודדות המשפחתית סביב הבעיה הנפשית ועברו הכשרה לסייע לאחרים. הפעלת המוקד תאפשר להרחיב את שעות המענה, מעבר לשעות הפעילות של מרכזי יה”ל ותספק את האפשרות להתייעץ, לקבל תמיכה רגשית ולקבל מידע והכוונה בזמן אמת בנוגע לזכויות.

יוסי אלישיב- רכז מוקד הסיוע

לדברי יוסי אלישיב, רכז מוקד הסיוע בעמותה: “אנו רואים חשיבות במתן מענה אישי, מידי וישיר לבני המשפחה הנמצאים בסיטואציה משברית. מענה זה יכול לקצר שהות עם המצוקה, למנוע הסלמה בתקשורת הבין אישית עם המתמודד  ולהנגיש מידע באופן ברור במטרה להחזיר את תחושת השליטה והוודאות לבני המשפחה. לא אחת אנו מקבלים פניות מבני משפחה המבקשים הסבר על אשפוז מרצון לעומת אשפוז כפוי, ההבדלים בין מחלה סגורה ופתוחה וגם צורך לאוזן קשבת לקושי אותו הם חווים באותו הרגע”,

איזו הכשרה עברו בני המשפחה הפועלים בקו הסיוע?

“יחד עם רותם בר שלום בנינו הכשרה ייחודית לצורך פרויקט קו הסיוע. המתנדבות עברו מפגשי הכשרה שבועיים במשך 3 חודשים בהם נלמדו מאפיינים ייחודיים של מתן מענה בקו סיוע טלפוני, למשל נסקרו נושאים כגון: העובדה שבמענה כזה חסר ממד השפה הלא מילולית , כיצד למקד את הפונה לקו הסיוע על מה שמפריע לו בזמן העכשווי, זאת מאחר ומגבלת הזמן של שיחה בקו מסוג זה אינה מאפשרת כניסה לכל העניינים המטרידים את בני המשפחה הפונים, סקירה של נושאים אופייניים של פניות לקוי סיוע למשפחות למשל: תמיכה רגשית, מתן מידע על זכויות, כיצד להתמודד עם בן משפחה אשר לא נענה לקבלת סיוע וטיפול ועוד נושאים רלבנטיים אחרים.”

מי מפעילות את הקו כיום?

” כיום עובדות בו 10 בנות משפחה, 8 מתוכן הן אימהות למתמודדים, אחת מהן בת זוג למתמודד ואחת היא בת למתמודד. כולן קיבלו בעבר שירות במרכזי הייעוץ למשפחות של עמותת ” איכות בשיקום”.

המוקד פועל בימי חול בלבד, בין השעות 18:00-22:00 בטלפון  03-9559596, ללא תשלום.

3.3 3 votes
דירוג הכתבה

צקי טאוט

צקי טאוט - שם עת לקבוצת נסיינים הדוגלים באמינות ומסירת דיווח כנה לצרכנים לטובת הכלל. בחינת המוצרים מתבצעת בהתאם להבטחת המוצר וקהל היעד הרלוונטי לו (גיל, מגדר, תכונות אישיות ותכונות גופניות) ובחינת המוצרים מתבצעת על פני זמן.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x