אינטל ישראל שוברת שיאים בשעות התנדבות
כבר לפני 5 שנים כשהתחלתי לערוך ולכתוב באתר סיקרתי בהתלהבות עצומה את הפעילו של חברת אינטל ישראל לא פעם. אבל כשקיבלתי את ההודעה המדהימה שאינטל ישראל ועובדיה ביצעו בשנת 22 כ- 100,000 שעות התנדבות ובעקבותיהן תרמו סכום בלתי נתפס של 3 מיליון ש"ח ל 240 בתי ספר, ארגונים ועמותות בישראל הייתי חייבת לעצור הכל ולהתייחס.
לטובת מי שלא יודע/ת או זוכר/ת, באינטל העולמית יש מנגנון מאוד מתקדם ומפותח שמוגדר להעביר עבור כל שעת התנדבות של עובד 10$ לעמותה או הארגון שבו בוצעה ההתנדבות. מודל גאוני אם שואלים אותי, שהלוואי שיושם בכל בית עסק קטן כגדול. האג’נדה הערכית של אינטל מתבססת על המסקנות שכבר מוכחות מחקרית כי התנדבות תורמת חזרה עשרות מונים לארגונים ולמתנדבים עצמם, אבל לא מספיק רק לדעת את זה אלא גם קיים צורך אמיתי של ארגונים כלכליים להשתלב ברמה מעשית בחברה שבה הם ממוקמים.
רויטל ביתן, מנהלת אחריות חברתית של אינטל ישראל מסבירה כי “ב-DNA של אינטל ברמה העולמית וכמובן שגם אצלנו בארץ, כל עובד/ת יודע/ת שחלק מהעבודה בארגון כולל גם התנדבות. יש שלוש אפשרויות להתנדבות באינטל שהעובדים ממלאים בסיומן שעות התנדבות במערכת הטכנולוגית המתקדמת, שמאפשרת לאינטל גם לדעת כמה שעות התנדבות היו ולמדוד אותן וגם לעקוב אחרי הפעילויות ברמה יותר מסודרת ברמה הארגונית”
למה הכוונה לעקוב אחרי הפעילויות? “אחד מהדברים שאני עושה בין היתר יחד עם מנהלות הרווחה האזוריות בין היתר הוא לעבור על דוחות התנדבות של עובדים ולראות שאין דברים חריגים, לקבל מהעובדים מיילים ותגובות אחרי התנדבויות גם במקרים טובים וגם אם יש תקלות או בעיות ולסייע בפתרון שלהן. בנוסף, אחד מהתפקידים המרכזיים שלנו הוא למצוא כל הזמן פעילויות ארגוניות חדשות ולתווך בין גופים בקהילה / עירייה /ממשלה לבין העובדים באינטל”
דוגמאות לגופים שאנחנו עובדים איתם באופן שוטף הם עמותת אקואושן, בית הגלגלים, המרכז לכלבי נחייה, תובנות בחינוך, אוניברסיטאות, עמותת פעמונים, מד”א, איחוד הצלה, להב לפגים, נותנים באהבה חיפה מרכז מריאן בקרית גת ועוד ועוד. “יש באמת המון מקומות ומצטרפים כל הזמן עוד” משתפת רויטל בהתלהבות.
גם רויטל עצמה לוקחת חלק בהתנדבות בעצמה באופן שוטף כבר חמש שנים מטעם תכנית מקסימה הפועלת באינטל למנהלים ובכירים בשם סינרגיה-שמאפשרת גם לבכירים באינטל להתנדב בפונקציות שבה יש להם ערך מוסף “מנהלים מצוותים לגופים – עמותות לוועד המנהל ותורמים מהידע הניהולי שלהם לעמותה בהתאם לצרכים. אני” היא מספרת “מתנדבת בוועד המנהל של עמותת גשר אל הנוער שמסייעת באמצעות של חניכה של צעירים ומתנדבים לנוער בתחום הרגשי והלימודי. ההתנדבות שלי כל הזמן עוסקת ביכולת של העמותה להתרחב ולהעמיק את העשייה החיובית ממש בלב העשייה ולסייע מבפנים זה מאוד מרגש”
איך הגעתם לידע על הנתונים המדהימים האלה?
רויטל משיבה כי “באופן שיטתי מקפידים בכל אינטל, מיד אחרי כל פעילות קבוצתית לשלוח שאלון אודות ההתנדבות לקבוצת המתנדבים ובודקים כמה שיותר קרוב למועד ההתנדבות נתונים לגבי ההתנדבות, החוויות וכד’. בנוסף, פעם בשנה יוצא שאלון ממוקד מטעם אינטל לכל המתנדבים ונבדקים נתונים ברמה שנתית כמו הסקר המסויים שאת הנתונים שלו פרסמנו פה” וטל מחדדת כי “בשני המקרים, התשובות אינן שמיות אלא מועברות באופן אנונימי לאינטל ואו לגוף שבו בוצעה ההתנדבות כמו רוח טובה /העירייה וכד’ את המשובים האישיים של העובדים אנחנו מקבלות כמעט תמיד במיילים אישיים מהעובדים אלינו סמוך להתנדבות הרבה מאוד פעמים עם מסרים חיוביים מאוד של תודה והתרגשות וגם במקרים שבהם הייתה חוסר התאמה או בעיה בהתנדבות שאנו נדרשות לפתור להבא” .
טל עזרא-שמר, מנהלת תחום התנדבויות באינטל ישראל מוסיפה ומסבירה כי אחד מסוגי ההתנדבות באינטל מתקיים בצורה קבוצתית ומאורגנת מטעם אינטל עצמה. “אנחנו מייצרות שיתוף פעולה עם גוף /ארגון ומזמינות את העובדים במיילים או דרך מערכת ההתנדבות שכל העובדים מחוברים אליה והעובדים נרשמים ומגיעים על חשבון ימי עבודה שלא רק שמשולמים להם אלא כאמור גם תורמים לארגונים עצמם בהמשך. בנוסף, ישנן פעילויות שוטפות שאינטל מקושרת אליהן שהעובדים יוצאים להדריך בבתי ספר הדרכות טכנולוגיות וכד’ שגם בהן מתקיים המודל הזה ויש גם אפשרות שעובד/ת רוצה להתנדב מחוץ לשעות העבודה בארגון /עמותה שקרובה ללב ולאג’נדה אישית ואז הם מעבירים אלינו את הפרטים על אותו הגוף ואנחנו מאשרות את הגוף מול אינטל העולמית ומכניסות אותו למאגר ההתנדבויות. גם במקרה הזה שעות ההתנדבות מזכות את הארגונים ב10$ אך פה מדובר בשעות התנדבות מלאות של העובדים ולא במסגרת שעות העבודה”.
אחד מהדברים המדהימים (שלא הפתיעו אותי בכלל) לראות בדוח שאינטל עומדת להוציא בתחילת יוני הוא שבסקר פנימי שערכה אינטל ישראל במהלך 2023 94% מהעובדים דיווחו בעקבות ההתנדבות כי חשו גאווה ומצאו בפעילות משמעות ו31% מהם הביעו ענין להתנדב אפילו יותר. 95% ציינו שהם ימליצו להתנדב לעמיתיהם לעבודה שעדיין לא השתתפו בפעילויות כאלה.
מה התחומים שבהם מתמקדות הפעילויות ההתנדבותיות באינטל ישראל?
טל משיבה כי מהדוח עולה כי תחום החינוך והאקדמיה הוא תחום שאינטל משקיעה בו המון גם כחלק מה DNA של החברה ששמה לעצמה לקדם את החינוך בתחום הטכנולוגי המדעי – למשל ב-2022 עובדי אינטל לקחו חלק בפעילויות חינוך ל-1,000 תלמידים ותלמידות לצורך רכישת מיומנויות מדעיות וטכנולוגיות. בניהן למשל עובדת שהקימה עמותת חינוך לקידום צעירים בפריפריה להשכלה גבוהה. כשליש מההתנדבויות של העובדים הן בעמותות חינוך ובבתי ספר ובסה”כ אינטל ישראל תרמה למוסדות חינוך ואקדמיה סכום של 213,000 דולר. בנוסף, קיימים גם לא מעט ארגונים בתחום הרווחה ילדים, קשישים מיעוטי יכולת וכד’ שלהם תרמה אינטל משעות התנדבות סכום של 160,000 דולר. ותחום נוסף שמאוד פופולרי הוא עבודה בעמותות למען בעלי חיים שלהם אינטל תרמה בשנה האחרונה 91,000 דולרים. ניקוי כ-2 טונות פסולת ים מחופי ישראל ושמורות הטבע וכמובן שיש עוד ארגונים ועמותות רבים נוספים”
יכולה לתת דוגמה להתנדבויות ייחודיות?
“כן בטח” טל משיבה, “עובדת שמתנדבת בעמותה “לא עומדות מנגד”, שמסייעת לגברים ונשים שמתדרדרים לזנות, או למשל עובד שהקים ומתנדב בעמותה שמאתרת נעדרים שטבעו בים, עובד שמתנדב בניקוי מערות מפסולת; עובד שמתנדב במרכז ספורט בבקה אל גרבייה; התנדבות קבוצות עובדים ועובדות בצביעת גזעי עצים; מתנדבים שמכינים תחפושות שמגשימות חלום לילדים עם מוגבלות ועוד, עובדים ועובדות סרגו בסביבות 300 תמנונים מצמר עבור עמותת לה”ב שמסייעת לטפל בפגים…ויש כמובן עוד המון”.
ולמרות המספרים העצומים מסבירות רויטל וטל שהן עובדות בין היתר במטרה להגדיל את כמות העובדים המתנדבים באינטל שכרגע מהווים כ 40% מכלל העובדים – כמו עצומה ללא ספק שמביאה גאווה עצומה לחברה והעובדים עצמם אוהבים את הפעילות ומצרפים עובדים נוספים כל הזמן”