חינוךיוזמות חיוביות

לא מחכים לסמי הכבאי

סמי הכבאי

כולנו יודעים, שסמי הכבאי הוא אחד מגיבורי העל בקרב הילדים, שמגיע בדיוק ברגע המתאים ומציל את המצב. מה שרובנו לא יודעים הוא, לפעול נכון מראש , כדי שלא להזדקק לגיבור על שיבוא לעזרתנו. מסתבר שרבים מאיתנו לא מגנים מספיק טוב על ביתם ומשפחותיהם, מפני סכנות שריפה וסומכים בעיקר על כוחות הכבאות שיסייעו לנו, בעוד כל אחד מאיתנו יכול וצריך להיות מסוגל להיות סמי הכבאי של חייו.

שריפות במבנים ציבוריים- מכת מדינה

הנזקים והסכנות שיכולים להיווצר כתוצאה מאש מוכרים לכולנו. במרבית הפעמים שבהם אנחנו נפגשים עם מכבי האש, מדובר בתאונה חמורה, או בשרפה גדולה שמתחוללת. רק הבוקר, בישרו בכל מהדורות החדשות, אודות שריפה קטלנית שהתחוללה בדירה בכפר קאסם שגבתה את חייהם של שני ילדים בני 5 ו3. בשנה האחרונה בלבד, ארעו בישראל כ- 50,000 שרפות בבתים ובמבנים שהביאו ל20- הרוגים.

ד”ר שמואל נתנאל נשיא העמותה

“מדובר במכת מדינה של ממש, שחייבים לעצור” טוען ד”ר שמואל נתנאל, שבמרבית חייו עוסק בתחום הנדסת בטיחות אש ומהווה את אחד מעמודי התווך של המקצוע. “לא מספיק לחזק רק את הפעילות של כוחות הכבאות וההצלה אלא לחזק את ההסברה והעבודה בעורף בקרב הציבור כבר מגיל גן” ד”ר נתנאל לא מסתפק בדיבורים ובשנת 2016 הקים את העמותה הישראלית למיגון מפני אש“, יחד עם עוד מספר חברים שגם להם כמותו, ניסיון רב שנים בעיסוק בתחום ההתמודדות עם סיכוני אש ודרכים למניעתה. “העמותה חרטה על דגלה לפעול בכל דרך למניעה של שרפות והגברת המודעות לבטיחות באש ששמה לה למטרה, לקדם את נושא בטיחות האש הן בפן החינוכי והן בפן המקצועי. העמותה פועלת לקדם את מטרותיה, בקרב הקהילה והציבור הרחב ובמקביל בקרב גורמי המקצוע העוסקים  בתחום האש בישראל” הוא מסביר.

זהירות כבר מגילאי הגן

בימים הקרובים תצא לדרך, תכנית הדרכה חדשה המיועדת לגיל הרך ובנויה על פי המודל האמריקאי Learn not to Burn” שמשרת שתי משמעויות -לימוד הילדים לא לשרוף וגם לא להישרף.  הפעילות מתקיימת כיום כפילוט בהוד השרון, כפר סבא ורעננה בגני ילדים מטעם משרד החינוך. והמטרה בסופו של דבר היא, להגיע לכל גני הילדים בארץ (גם הגנים הפרטיים) על מנת לקיים את הפעילות ולהטמיע את הידע החשוב והנחוץ החל מהגיל הרך.              

למה צריך להתחיל ללמד את הנושא כבר מגיל הגן? יעקוב (יענקלה) עזוז ממקימי העמותה מסביר “אם לא נחנך את הילדים כבר מגיל הגן, אנחנו עלולים להחמיר את מצב השרפות וכמות הנפגעים. כשהמדריך מטעם העמותה מעביר את הסדנה לילדים, הוא מסביר להם למה גורמת האש, כיצד להיזהר ואיפה זה יכול לתפוס אותנו בבית”. מסתבר שילדים בגיל הזה, כבר יכולים לעשות לא מעט כדי קודם כל, להימנע מאש וגם לפעול במקרה וחלילה האש פורצת וההורים ישנים, או לרגע לא בבית, הם יכולים לפעול בעצמם, לחייג למכבי האש, ולעשות פעולות מסוימות בעצמם שיכולות להיות מצילות חיים. “המטרה היא לא ליתר את פעולות מכבי האש וכוחות ההצלה ולא לגרום לילדים להפוך לגיבורי על- ליהפך. בראש ובראשונה מטרת הפעילות החינוכית היא להעמיק את המודעות לסיכוני האש כדי למנוע מהם להתרחש מלכתחילה”. הוא מסביר.

תמונה ממרמלדה מרקט

הפעילות המתוכננת כיום מכוונת ל 4 מפגשים שיתקיימו בתוך גני הילדים ויעברו עם מדריך מקצועי מטעם העמותה שידגים ויסביר לילדים בכל פעם על האש, הגורמים לדליקות “הילדים נפגשים באש במועדים השונים ” מציין עזוז “הדלקת נרות בחנוכה, מדורות בל”ג בעומר או יום העצמאות, הדלקת נרות שבת ובהם האש משרתת סמל ומאוד מלהיבה, אך האש יכולה להיווצר גם ע”י מוצרי חשמל
שהם מכירים כמו תנורי חימום, בטריות של אופניים חשמליים. ובמידה ולא נדע זאת הם יכולים לגרום לדלקות. ולכן חשוב מאוד ללמוד איך להימנע מהמצבים הללו ומה הילדים יכולים לעשות בעצמם, אם נדלקת לידם אש לא מבוקרת”. כחלק מהפעילות המתוכננת, יקבלו הילדים מטף כיבוי במשקל 1 ק”ג  וגלאי עשן עצמאי אותם ייקחו עימם הביתה. עזוז מסביר “העובדה שהילדים יביאו את המטף הביתה ויתקינו אותו תעביר את המסר גם להורים וגם תהווה יכולת מניעתית למקרה של התפרצות אש- הרווח פה הוא כפול ולכן בחרנו בכך לסיום הפעילות. הילדים מרגישים גאווה ואחריות והמטף מזכיר להם כל הזמן את מה שלמדו. לקראת פורים יהלכו בנינו לא מעט כבאים וכבאיות קטנים חלקם בדמות גיבור העל המצויר וחלקם בלבוש המקצועי, כמה טוב לדעת שמבניהם יהיו מי שגם יוכלו לפעול למנוע את הסכנות וגם לפעול באמת”.

לא רק לילדי הגן

ד”ר נתנאל בכנס 2018

בנוסף לפעילות ההדרכה החדשה שתצא לדרך בגני הילדים, העמותה מקיימת באופן שוטף לאורך השנה ימי עיון, השתלמויות, הקמת וועדות ומעודדת את העוסקים בתחום בטיחות האש על גווניו השונים להצטרף לעמותה, להעשיר את הידע ולהפיץ אותו לציבור הרחב. פעם בשנה מתקיים כנס של העמותה.

גם השנה בחודש מרץ הקרוב מתכוונת העמותה לקיים כנס שיעסוק באתגרים ובדילמות של חברי הקהילה המקצועית, העוסקת בבטיחות באש ובמיגון מפני אש, בהשתתפות מומחים בינלאומיים ואנשי מקצוע מהארץ ומהעולם,  בראשם נשיא NFPA – ג’ים פולי, שיגיע לישראל לרגל הכנס.

הכנס נועד להעניק לכל מי שעוסק בישראל בתחום בטיחות האש על גווניו השונים, מידע,  מגמות וחידושים בנושא.  אתגר הבטיחות בגורדי שחקים , במנהור, במבני תעשייה ובמרכזי קניות, מורכב וההתמודדות איתו מחייבת ריכוז מאמץ של בעלי מקצוע רבים עם נקודות מבט שונות. על אף העלייה בסיכוני-האש, הנזקים קטנו במשך השנים, כתוצאה מהעמקת ההסברה והמודעות מצד הרשות הארצית לכבאות והצלה והעמקת המקצועיות של העוסקים בתחום.

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

1 תגובה
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
טובי בארי
טובי בארי
5 years ago

זו ברכה גדולה. חינוך מעולה. ?
תודה רקפת שעלי זאת וחכמת אותי ועוד רבים שלא ידעו זאת. במיוחד במצב המזעזע של הכבאות. ❤️

1
0
Would love your thoughts, please comment.x