מתחת לסלע צומח לפלא מחנה קיץ ראשון מסוגו לילדים ביישנים ובעלי חרדה חברתית!
גיל ההתבגרות הוא גיל מורכב ומלא באתגרים- לבני הנוער, להורים, לסביבה הקרובה. הוא מאופיין בהתנהגות מוחצנת, מרד ושבירת גבולות ומוסכמות, בדיקות ומבחני אישיות חברתיים והרבה אי יציבות רגשית וחברתית. אך גיל ההתבגרות הוא הגיל המשמעותי ביותר גם ללימוד אישי משמעותי, תנועות הנוער נשענות על הכוח הגדול של בני העשרה להוציא לפועל משימות אידאולוגיות שלמבוגרים לעתים יהיה קשה יותר לבצע.
חלק מאותם בני נוער חווים חוויות מורכבות בהרבה כתוצאה של התמודדות עם מופנמות/ ביישנות, שלרובנו לא אומרת הרבה- ביישנות לרוב נחשבת להתנהגות חולפת של ילדים, אך ללא מעט ילדים, ביישנות היא חוויה מעכבת התפתחות חברתית שגורמת סבל, שאף עלולה להביא אותם במקרים חמורים גם לחוות תופעות של חרדה חברתית ולסבול מתופעות קשות בתחום החברתי שמשפיעות גם על היבטים פיזיולוגיים, לימודיים ועוד.
כן הביישן למד
בדיוק כדי לסייע לאותם בני נוער בגילאי 11-18 החווים את הביישנות הזו הוקמה עמותת רקפת. לדברי מנכ”ל העמותה ושותף בהקמתה אבנר דפני “בישראל יש כשבעים אלף בני נוער העונים להגדרה הזו וסובלים מתופעות שונות הקשורות לביישנות. הקושי האמיתי שלהם במדינה מוחצנת כמו ישראל הוא שהם הופכים לחריגים ולא מכירים בקושי שלהם וכמו שלכל אחד מאיתנו יש צורך בהכלה ובקבלה אצלם זה אפילו עוד יותר חזק כי לא מבינים מה הם עוברים ושיש להם קושי גדול”
עמותת רקפת פועלת מאז הקמתה ב-2013 במספר דרכים, בראשן מפגשים חברתיים בין דומים- קיום קבוצות חברתיות המאפשרות מרחב מוגן לתרגול יכולות חברתיות לשלוש קבוצות גיל 11-12 , 12-14, ו15-18. העמותה מקיימת מפגשים שבועיים שמועברים לכל קבוצה על ידי מנחים שגם הם התמודדות עם ביישנות בעבר והנחיית הקבוצות עצמה גם היא מהווה חלק מההתמודדות עבור הנוער. “בקבוצות של ‘רקפת‘ מאמנים את ה”שריר החברתי”, בצורה מכילה, במסגרת בטוחה ומעודדת לומדים לזהות מחשבות מכשילות ושליליות, להכיר דפוסי חשיבה המובילים לתפיסה קטסטרופלית ולמעגל חרדה שקשה לפרוץ”.
28 קבוצות נוער וצעירים פועלות כיום בישראל מטעם ‘רקפת’ בשעות אחר הצהריים ברחבי הארץ בחמישה עשר מוקדים שונים :קריות, חיפה, טבעון, נתניה, מודיעין, הוד השרון, הרצליה, כפר סבא, פתח תקווה, גבעתיים, תל אביב, ראשל”צ, חולון, רחובות ואשדוד, ופועלת כל העת לפתוח קבוצות חדשות נוספות באזורים חדשים.
לתת מקום לביישנים בחברה
בנוסף לפעילות הליבה עם בני הנוער פועלת העמותה בערוצים מקבילים נוספים להעלות את המודעות בחברה לתופעה הן במסגרת הנוער והן במסגרות חינוך וצוותי טיפול מקצועיים שונים. קיום שוטף של הרצאות וסדנאות לגורמים מקצועיים ובשיתוף פעולה עם מערכת החינוך מאפשרת חשיפה של יותר אנשים לתופעה ובעיקר לאפשרויות הסיוע להתמודדות עמה.
לדברי דפני “אחד היתרונות הגדולים של קבוצת שווים- גם בגיל וגם בהתמודדות היא שמרכיב הלחץ והציפייה יורד מאוד. היכולת להכיל אנשים דומים הרבה יותר קלה ואז הרווח של הילדים בקבוצה כפול- הם רוכשים מיומנויות חברתיות, חברים והצלחות וגם יכולים לשתף ולהיות מובנים ולא “חריגים”. כשזה קורה – וזה קורה הילדים מפתחים מיומנויות חברתיות שמסייעות להם להתמודד עם מחוץ למסגרת של העמותה. ובנוסף לילדים יש חברים והם נפגשים איתם גם מחוץ לשעות הפעילות של העמותה”
אחד מהדגשים ששמה עליהם העמותה דגש רב נוסף היא ליווי מקצועי ותמיכה להורים של המתבגרים הללו- “בהרבה מאוד מקרים אחד מההורים של ילדים ביישנים הוא גם כזה וההתמודדות של ההורים עם החוויות שעוברים הילדים צריכות גם להיות מתווכות דרך הבנה ידע והכלה. לרוב ההורים הביישנים לא הייתה סביבה תומכת שהבינה את הבעיה וידעה איך לטפל בה מקצועית ולכן הרבה מבוגרים התקדמו בדרך הקשה וסוחבים איתם השפעות שלא כדאי יהיה לחזור עליהן עם ילדיהם- והפעילות עם ההורים גם המופנמים יותר וגם אלו שלא היא קריטית ליצירת הסביבה התומכת האולטימטיבית עבור הילדים – ההורים יוכלו לסייע לתווך עבורם את הקשיים מול בית הספר כשהם לא מסוגלים ולא ללחוץ עליהם בנקודות שבהן הם זקוקים בדיוק לפעולה ההפוכה”.
לראשונה -מחנה קיץ ייעודי לביישנים
בשבוע הראשון של אוגוסט יתקיים, השנה לראשונה בישראל, מחנה קיץ לילדים ובני נוער ביישנים ובעלי חרדה חברתית. “כמו בכל הפעילויות בעמותה שאפשר להצטרף אליהן בכל שלב כך גם אפשר להיחשף לפעילותה של העמותה לראשונה במחנה הקיץ” מסביר דפני “מחנה הקיץ הוא זמן טוב לנצל את ההפוגה מהלימודים, המבחנים והמטלות, כדי ליהנות ולהתכונן לתחילת שנת הלימודים הבאה ולהתחיל את הראשון בספטמבר הקרוב, בחטיבה החדשה או בתיכון החדש, עם כלים רגשיים והתנהגותיים ואולי גם עם חבר אחד או שניים חדשים, עם חוויות ותחושת הצלחה שכמובן ימשיכו במסגרת העמותה גם בהמשך”
במחנה הקיץ הייחודי יפעלו הילדים במשך חמישה ימים של העצמה חברתית ופעילות חווייתית מהנה שתכלול גם אטרקציות חיצוניות שונות כשבין לבין שלל סדנאות ופעילויות קבוצתיות בנושאים שונים מעולמות התוכן של הצעירים ושל העמותה. בנוסף יצאו לטיול בנחל ג’ילבון שבו גם יחוו סדנת שטח חווייתית ולסיום יעבדו על יצירת פרויקט גמר שיוצג להורים בסיום.
“בדידות נובעת לא מחוסר אנשים סביבך, אלא מחוסר היכולת לדבר עם אנשים על מה שמשמעותי לך.” כתב קרל גוסטב יונג בהתייחסו למציאות בה חיים בני אדם רבים בינינו החווים תחושה של ניכור .
“הדבר הכי נוראי זה להיות לבד. להרגיש לבד” ליהי, בוגרת קבוצת רקפת.
באתר העמותה נמצא מידע רב אודות חרדה חברתית, ההתמודדות עימה, דרכי הרשמה לקבוצות ולפעילות.