הנגשה ללקויי ראייה כבר לא מצריכה כתב ברייל
היום, לפני כמה מאות שנים (1809) נולד לואי ברייל ממציא כתב הברייל שמצוין ברחבי העולם במטרה להעלאת המודעות לחשיבות לסייע לעיוורים וכבדי ראייה, ולהזדמנות לזכור שאפשר להתגבר על מגבלות, ושאם רוצים, תמיד אפשר למצוא שיטות חלופיות לעשות דברים שנראים לאנשים ללא מוגבלויות מובנים מאליהם.
בישראל ההערכה היא כי רק כ 10% מאנשים עם עיוורון קוראים כתב ברייל- מספר קטן מאוד שנובע ממספר סיבות:
- כתב הברייל קל יותר להטמעה בגיל צעיר שבו נרכשת הקריאה. מאידך, רוב האנשים מתעוורים במהלך חייהם הבוגרים.
- השימוש בכתב ברייל אפשרי למי שיש לו תחושה בקצות האצבעות. מאידך, חלק מהסיבות לעיוורון נובעות ממחלות הפוגעות בתחושה, ובכללן סוכרת או אירוע מוחי.
- כתב הברייל כרוך בעלויות גבוהות שכן הפקה של ספר בברייל דורשת שימוש בדפים מיוחדים ויקרים, במדפסת ברייל יקרה ובכמות נייר גבוהה מהנדרש לספר רגיל.
- קיימות כיום מגוון טכנולוגיות ואפשרויות שמאפשרות הנגשה של תכנים ללקויי ראייה שנוחות יותר וזולות יותר מכתב הברייל דוגמה לכזו היא מערכת חדשנית להתמצאות במרחב בעזרת הנחיה קולית שמיושמת בימים אלה על ידי חברת Step-Hear שסיימה להנגיש את שביל נעמי שמר בפארק הלאומי ברמת גן עבור אנשים עם עיוורון או לקות ראיה.
ההנגשה עם Step-Hear מאפשרת לאנשים עם לקות ראיה או עיוורון ליהנות מהליכה בשביל באופן עצמאי – באמצעות האפליקציה החינמית שמסייעת להתמצאות נשמעת באופן אוטומטי הכוונה קולית לזיהוי התחנה, וכן הכוונה לתחנה הבאה.
בלחיץ נוסף באפליקציה ניתן לקבל את ההסבר הקולי על התחנה והשיר, ללא צורך של האדם עם עיוורון או לקות ראיה למצוא את הכפתור הפיזי בתחנה.
בנוסף, אדם עם מגבלת שמיעה יכול לקרוא את מילות השיר וההסבר עליו בלחיצים 2 ו-3 באפליקציה. המערכת יכולה לסייע לאנשים עם מוגבלויות נוספות כגון משתמשים בכיסא גלגלים שעשויים להתקשות ללחוץ על הלחצן וגם לכלל האוכלוסייה למי שיהיה מעוניין לשמוע דרך הטלפון הנייד.
מערכת סטפ-היר הינה טכנולוגיה בפיתוח ישראלי, המאפשרת נגישות לאנשים עם מוגבלות בישראל ובעולם, עם אלפי נקודות נגישות המותקנות במקומות ציבוריים ומסחריים כאוניברסיטאות ומוסדות אקדמיים, סניפי הבנקים, בתי חולים, מלונות, פארקים, אטרקציות תיירותיות, חופי הים, תחנות אוטובוס ועוד.
חידוש נוסף שמאפשרת האפליקציה הוא היכולת לקבל את ההנחיה ב-5 שפות שונות, באופן אוטומטי לפי השפה שמוגדרת למשתמש בטלפון- עברית, ערבית, אנגלית, רוסית או צרפתית.
הנגשת שביל נעמי שמר ללקויי ראייה
הפרויקט הייחודי של הנגשת שביל נעמי שמר שנחנך בחורשת האקליפטוסים שבפארק הלאומי ברמת גן, הפך ל”מוזיאון חי” ופתוח עם פעילויות אינטראקטיבית סביב עולם התוכן של שירי נעמי שמר, המוזיקאית והפזמונאית הישראלית, כלת פרס ישראל לזמר עברי, שרבים משירה הפכו לנכסי צאן ברזל במורשת הישראלית.
במסלול יש 17 תחנות. כל תחנה בשביל מוקדשת לשיר מפורסם אחר, כמו “חורשת האקליפטוס”, “לו יהי”, “ירושלים של זהב”, “על כל אלה”, “אורחים לקיץ”, “הופה היי” ועוד.
בכל תחנה שילוט אלקטרוני בו מופיעות מילות השיר. לחיצה על כפתור מפעילה את נגינת השיר, ולחיצה על כפתור נוסף משמיעה הסבר ומידע על השיר. היוצרת קרן פלס והשחקן אסף אשתר מקריינים את ההסברים והמלים. בתחנות מתקני משחק אינטראקטיביים סביב נושאי השירים.
לדברי רוית קרדי, מנכ”לית חברת “מהלב – המרכז לאיכות חיים ונגישות” המנהלת גם את אפליקציית סטפ הייר: “הזכות לטייל ולהנות מהטבע היא זכות יסוד של כל אדם, גם ב-2021 יש עדין אתרים רבים בארץ ובעולם שאינם מונגשים לצערנו, אנו שמחים על הזכות שניתנה לנו להנגיש את שביל נעמי שמר לתושבי רמת גן והסביבה” והיא מוסיפה: “סטפ-היר מחברת “מהלב- המרכז לאיכות חיים ונגישות”, הינה חברה טכנולוגית פורצת דרך בתחום הנגישות עבור אנשים עם עיוורו או לקות ראיה, אנשים עם מגבלת ניידות או מוגבלויות אחרות. בבעלות חברת תיגבור, חברה ארצית, ציבורית ובינלאומית, משמשת מזה שנים רבות כיחידה מרכזית בפרויקטים, העומדת במרכזם כאינטגרטור מייעצת ומנהלת פרויקטים בכל השלבים ובכל ההיבטים במיקור חוץ, מתמחה בשירותי, סיעוד ורווחה, כוח אדם, גיוס, השמה, שרותי שמירה ואבטחה. החברה מפעילה כ- 40 סניפים ברחבי הארץ, הפועלים בארבעה אשכולות: צפון, מרכז, ירושלים ודרום”.
איפה עוד פועלת האפליקציה בארץ?
“לאחרונה הונגשו באמצעות האפליקציה יותר מ 100 גינות ציבוריות בנתניה, שבהן אזורי ישיבה עם ספסלים, מתקני ספורט, גינת משחקים, ברזיה ועוד , בנוס, קיימנו פיילוט בתחנת רכבת ההגנה בת”א וחתמנו על שיתוף פעולה בין תכנית אב לתחבורה בירושלים, כחלק מפרויקט הארכת ועיבוי של הקו האדום של הרכבת הקלה” מה זה אומר?. “במסגרת הפרויקט המתוכנן בירושלים, המערכת החדשנית תאפשר לנוסע בעל המוגבלות לאתר את מיקום התחנה ברחוב באמצעות חיווי קולי, למצוא את מיקום הדלת הקרובה ביותר בעת העצירה בתחנה ולפתוח אותה באופן אוטומטי, עם עצירת הרכבת, מבלי ללחוץ על הכפתור ולמשך זמן ממושך יותר, כדי לאפשר לו עלייה בטוחה ונוחה. בנוסף, המערכת מתריעה לנהג מבעוד מועד על כך שאדם עם מוגבלות מצפה לו בתחנה הבאה, ועם עליית הנוסע, מפעילה עבורו באופן אוטומטי את המצלמה הרלוונטית לעזרה או תמיכה במידת הצורך. מתי זה צפוי לקרות? הקרון הראשון צפוי להגיע לארץ בתחילת 2022. כמו כן האפליקציה כבר פועלת באוניב’ בן גוריון בנגב ובמקומות נוספים ברחבי העולם”
לינקים להורדת אפליקצית Step-Hear לאייפון – ולאנדרואיד