הכירו את הקמפיין החדש לשילוב ילדים עם מוגבלויות בחברה.
בואו נודה על האמת: לכל אחד מאיתנו יש מוגבלות כלשהי. ככל שאנחנו גדלים ומתבגרים, וכמובן ככל שאנחנו מודעים יותר לעצמנו ולמציאות שסביבנו, אנחנו מבינים שאנחנו מוגבלים מעצם היותנו בני אדם.
למרות ההבנה היסודית הזו, בשלהי אוגוסט האחרון עלה בסקר שערכה החברה למתנ”סים כי הרוב המכריע של ההורים בישראל, אינם מוכנים כי ילדיהם ישתתפו בפעילות שבה נמצא ולו גם ילד אחד בעל מוגבלות. כ-90% מהנשאלים בסקר ענו בצורה חד משמעית בשלילה על השאלה אם יסכימו לשילוב ילדיהם בפעילות משותפת עם ילד שהחיים זימנו לו אתגר שכזה, אם מלידה ואם מפציעה.
הרשת געשה ורעשה ביום פרסום הסקר, והמשיכה לגעוש עוד יותר ביום הבינלאומי לבעלי מוגבלויות, שכן מדובר בנתונים מכעיסים, שמקוממים כל מי שמכיר או קרוב למשפחה שמתמודדת עם מציאות מיוחדת ושונה.
“הסקר הראה לנו את מה שאנחנו יודעים כבר מזמן, רק באופן בוטה”, אומרת חגית גרוס, סמנכ”לית ארגון קשר, הארגון היחידי באץ ואולי גם בעולם ששם במרכז את המשפחות המיוחדות ומאז 1993 מלווה, תומך מנחה ופועל לדאוג ללוות את המשפחות המיוחדות -משפחות שלפחות אחד מילדיהן, מגיל 0 עד 35, מתמודד עם מוגבלות כלשהי – מהפרעת קשב וריכוז ועד מוגבלות פיזית או נפשית, בדרכים רבות מגוונות ויצירתיות מאוד. לדבריה, קיימות כיום בארץ כ-330 אלף משפחות מיוחדות שכאלה. אנשי הארגון תומכים גם בבני המשפחה הקרובה, ההורים והאחים, וגם בבני המעגל הרחוק יותר, סבים, דודים וכד’.
“רצינו להביע התייחסות ממוקדת”, אומרת גרוס. “עם זאת, הבנו שנידרש לתת מענה מסוג חדש, כדי לגשר על הבורות העצומה בקרב ההורים, שהיא הסיבה המרכזית לממצאי הסקר”.
תארו לעצמכם שהורים מהגן או מבית הספר היו מונעים מהילד שלהם לבלות עם הבת או הבן שלכם, רק בגלל שהם ג’ינג’ים או מתולתלים, או פשוט נמוכים או גבוהים מכולם. זו בטח הייתה תחושה נוראית עבורכם, וכמובן עבור ילדכם. ובדיוק מהסיבה הזו הבורות הזו מפתיעה מאוד, כי אנחנו נחשבים לחברה סוציאלית וקטנה, שבה כולם יודעים על כולם”. והיא מוסיפה: “כנראה, המציאות שבה הרשתות החברתיות מאפשרות לכל אחד לחלוק את חוויותיו עם החברים שדומים לו, לא ממש מייצרת את המפגשים עם האחר, שהם בעצם מאוד טבעיים. הטכנולוגיה מצמצמת את ההימצאות של קהל בשטחים ציבוריים ולמרות שיש חוק נגישות, הוא עדיין לא נאכף ועדיין אין הרבה אפשרויות לאנשים ולילדים עם צרכים מיוחדים או עם נכות או מגבלה פיזית לקחת חלק בכל מקום ובכל פעילות”.
בחודשים האחרונים, עמלו אנשי קשר על קמפיין מימון המונים, במטרה לגייס 200,000 שקל ולהשיג כמה מטרות: לייצר פעילויות תרבות רבות ככל האפשר שבהן יוכלו בני המשפחות המיוחדות לקחת חלק; להגדיל מאוד את פעילויות ההסברה החווייתיות לילדים ולהורים בבתי ספר ובמוסדות חינוך, ולהעלות את המודעות לפעילות העמותה, הפרושה בכל הארץ ומלווה מספר רב של פרויקטים, חוצי מגזרים וגילאים.
אחד הכלים החזקים שיצרו אנשי קשר לקידום הקמפיין הוא סרטון בהשתתפות השחקן אלון דהן, המציג בצורה רגישה ומרגשת את המציאות הכואבת שעולה מתוצאות הסקר. דהן הוא אב מיוחד בעצמו מה שלכאורה היה אולי עשוי להביא אותו לכעוס ובצדק, אך למרות זאת הוא מצליח להעביר את המסר בצורה מאוד מרגשת ונוגעת ללב. בסרטון נראים ילדים שמשחקים בקוביות ובונים בעזרתן חומה, שמצידה האחר יושב ילד בכיסא גלגלים. בסופו של דבר, החומה נשברת – והנמשל ברור. כמובן, יש פה אמירה חברתית חזקה מאוד, והשאיפה היא שכל מי שהסרטון יגיע אליו יוכל לומר כן לנגישות ולסובלנות ולא לתוצאות הסקר. בכך, הוא גם מאפשר לכולנו לשנות את תוצאות הסקר הבא.
“כשאני מפגישה את הילדים שלי עם ילדים ממגזרים שונים ועם צרכים שונים, אני מאפשרת להם להכיר יותר צדדים בחברה וחושפת אותם לדרכי התמודדות והתגברות על קשיים. כך הם יכולים לאפשר לעצמם לסייע לאחרים או לחבר את כולם, ובזכות זה החברה שלנו כולה מתעצמת ומתחזקת”, מסכמת גרוס.