עושים טוב לקראת חנוכה- פרויקט שבע – 7 חנוכיות של 7 מעצבים למען 7 עמותות – טרמינל עיצוב בת ים

"שבע" – פרויקט חנוכיות ייחודי מבית טרמינל עיצוב בת-ים שהושק לאחרונה לכבוד החג המתקרב ולאור המציאות המורכבת שבה אנחנו מצויים כמדינה וכעם.
מדובר בפרויקט מרגש שמביא לחג החנוכה משמעות חברתית חדשה. דרך קולקציה ייחודית של שבע חנוכיות בעיצובם של שבעה מעצבים, בשיתוף פעולה עם שבע עמותות ושבעה צלמים, כולם מאוחדים במטרה להפיץ אור ולתמוך בקהילה.

"הפרויקט נולד במטרה לקדם יצירה ישראלית מקורית ולהקדיש את הרווחים למטרות שיקום וריפוי," מספרת ענת ציגלמן, מנהלת חממת המעצבים בטרמינל. "מעצבים מקהילת העמותה ובוגרי החממה נענו לקול קורא ויצרו חנוכיות ייחודיות, כאשר כל עיצוב הוקדש לעמותה אחרת, ברוח הפעילות שלה."

"הנרות הללו קודש הם ואין לנו רשות להשתמש בהם, אלא לראותם בלבד.." (מסכת סופרים) בימים אלה אנחנו זוכרים את מי שאינם ואת מי שאנחנו מחכים לשובם ומבקשים לראותם בריאים ושלמים, כאן איתנו. עיצוב החנוכייה משקף את התחושה המתעתעת בתקופה שבה האופק לא ברור. כאשר אנחנו מתכנסים עם אהובינו ונהנים יחד מאורם של נרות החנוכה, אנחנו מתמלאים בתקווה לעתיד טוב ובהיר יותר.
איך עלה הרעיון לפרויקט?
"הרעיון התחיל כמו הרבה יוזמות יצירתיות אצלנו," מספרת ענת ציגלמן, מנהלת חממת המעצבים בטרמינל עיצוב בת-ים. "לירון הרשקוביץ, מנכ"ל העמותה, הציע את הרעיון במהלך שיחה על דרכים להרחיב את ההשפעה החברתית של הטרמינל לקראת חג החנוכה. הבנו מיד שזה יכול להיות פרויקט מיוחד – חיבור בין עיצוב, קהילה ומסורת, עם מסר של הפצת אור, תרתי משמע."
"התחלנו לעבוד לפני פחות מחודשיים," ממשיכה ענת. "זה היה מרתון אינטנסיבי – מהרעיון, דרך תכנון ובחירת מעצבים, ועד ייצור החנוכיות. מדובר בפרויקט בזק שהוכיח את היכולת שלנו להתגייס ולעשות דברים גדולים בזמן קצר, למרות כל האתגרים."

חנוכייה לפי קווי המתאר של המדינה, ועליה חרוץ עץ השיטה המזוהה עם הערבה. דרך העץ עובר האור, כסמל לתקווה ולצמיחה מחדש. משפטו המפורסם של לאונרד כהן, "בכל דבר יש סדק וכך נכנס האור", חרוץ אף הוא על החנוכייה, כהשראה והארה. חנוכייה כשרה עם שמונה קנים ושמש מוגבה, עשויה מנירוסטה עמידה שניתנת לניקוי קל במים רותחים.
איך נבחרו המעצבים והעמותות?
"פנינו למעצבים מקהילת הטרמינל, בוגרי תכוניות ההכשרה השונות שלנו, וביקשנו מהם להציע רעיונות תחת בריף מדויק. הרעיון היה לייצר חנוכיות ייחודיות במחיר נגיש, תוך עמידה בלוחות זמנים מאתגרים," מסבירה ענת. "בנוגע לעמותות, פנינו לארגונים שמובילים עשייה חשובה בתחום השיקום והריפוי, כמו נט"ל, חמניות, וגופים נוספים. כל עמותה קיבלה ייצוג בעיצוב חנוכייה המתאימה לערכיה ולעשייה שלה. כך הצלחנו לשלב בין עיצוב חדשני ומשמעות חברתית."

חנוכייה השואבת השראה מעולם קיפולי הנייר, אלא שאת הנייר מחליף הברזל. עיצוב החנוכייה קלאסי – שמש במרכז ומשני צידיו קנים בצורת מנורה – אבל היא שכובה ונשענת אל השולחן, כפרשנות עכשווית למראה המסורתי.
₪150.00
ולמה דווקא שבע? הרי חנוכה וחנוכיה מתקשרים יותר עם המספר 8 לא?
"שאלה בול," צוחקת ענת. "במקור תכננו שיהיו שמונה, אבל ככה זה עם פרויקטים שאפתניים – דברים קורים בדרך וצריך לשמור על גמישות . בסופו של דבר, המספר שבע משקף שלמות וחיבור, בדיוק כמו המטרה של הפרויקט הזה – להפיץ אור וערכים של נתינה ושיתוף פעולה."

חוויית עיצוב ותרומה חברתית
טרמינל עיצוב בת-ים משמש כמרכז יצירה ייחודי שמשלב עיצוב מקומי עם חזון חברתי רחב. לצד תכניות חממת המעצבים, המקום משלב מפעלים מוגנים למתמודדי נפש, סדנאות יצירה לנוער בסיכון, ותוכניות מיוחדות לקידום יוצרים מכל גווני החברה. "החזון שלנו הוא לחבר בין עיצוב, קהילה, ושינוי חברתי," מספרת ענת ומוסיפה:
"המפעל שוכן בלב הטרמינל ומהווה חלק בלתי נפרד מהעשייה שלנו," מציינת ענת. כל אחת מהחנוכיות מוקדשת לעמותה אחרת, כמו נט"ל, חמניות, קיבוץ נירים וגופים נוספים הפועלים בתחומי השיקום והריפוי. "בכל רכישה, הרווחים מועברים ישירות לעמותה לה מוקדשת החנוכייה," מוסיפה ענת. "המטרה שלנו היא לא רק לעצב, אלא גם להניע מעגלי טוב ולחבר אנשים לערכים של נתינה. מחירי החנוכיות נעים בין 150 ל-200 ש"ח, הרווחים קודש לפעילות העמותות"

חנוכיית בניין עמידר, עשויה פליז בצריבה פוטוכימית. רבות החנוכיות המהדהדות את קו הרקיע הירושלמי של זהב, מעטות נושאות בגאון את "החיים עצמם", את קו הנוף הישראלי ה"רגיל", אשר מקבל מחדש תשומת לב בחסות הלחימה. בניין זהב המחזיק אלמנטים קיומיים יומיומיים, כמו תריסי גלילה, מזגנים ודודי שמש שוברי אחידות.
"כדי להוסיף עוד ממד אמנותי ייחודי לפרויקט", מסבירה ענת "שבעה צלמים צילמו את החנוכיות בלוקיישנים המזוהים עם פעילות העמותות. "המכירה בעיצומה, והתגובות מרגשות. אנחנו מקווים למכור עוד עשרות חנוכיות כדי להרחיב את ההשפעה של הפרויקט."

שילוב של טכניקת הצריבה הפוטוכימית עם עולמות קיפולי הנייר והפופ-אפ. בטכניקת קיפול יפנית נוצרים קווי מתאר טיפוסיים לנוף בעוטף עזה: בית קיבוצי, עץ דקל, שדה כלניות ושמש גדולה. המסר אופטימי: "מתוך החושך יאיר האור" – בקריאה לשיקום האזור ולעתיד בהיר יותר. יריעת פליז הופכת לחנוכייה תלת ממדית באמצעות קיפול פשוט, ובמשחק עם הנרות הדולקים כמו מאירה את הקיבוצים באור חדש.
הצטרפו להפצת האור
החנוכיות המיוחדות של פרויקט "שבע" הן הרבה מעבר לפריט עיצובי – הן סמל של נתינה, יצירה ושינוי. כל רכישה תורמת ישירות לעמותות ומסייעת להפיץ אור במעגלים רחבים יותר. "אנחנו מזמינים אתכם להיות חלק מהפרויקט, לרכוש חנוכיה, ולתרום למטרות חשובות," אומרת ענת. "כך תוכלו גם להכניס הביתה חנוכיה ייחודית וגם לקחת חלק בעשייה חברתית משמעותית."
לרכישה וצפייה בפרויקט המלא: לחצו כאן לרכישה
פרויקט יפה עם הרבה משמעות חברתית ותרבותית. וחלק מהחנוכיות מעוצבות מאוד יפה. הכתבה מזמינה וכתובה טוב