חדש!! סיירת זהב- מתנדבי ביטחון אישי לגיל השלישי.
למרות שבכנסת ישראל כן הקדישו תשומת לב לעלייה במספר ההונאות וניסיונות העוקץ של קשישים שעלו בצורה משמעותית מאז תחילת המלחמה, ותוקנו תקנות שנועדו לצמצם את היקף התופעה, הרי שגם בתקנות אלה אין ממש יכולת למנוע ולשמור על בני הגיל השלישי החשופים כל כך לפגיעות אלה.
מי שעוד שמו לב לתופעה המטרידה והתדירות שעולה משנה לשנה הוא חיים כהן- מרצה לבני הגיל השלישי – שמגיע מהמשטרה, תת ניצב ובעל רקע רב בנושא. צוות השיווק בעמותת לב זהב (המלווה ומסייעת לבני הגיל השלישי בהתנדבות ומעמידה לרשותם סניפים עם אנשי מקצוע בתחומים שונים בכ-9 סניפים ו 2 שלוחות ברחבי הארץ המספקים מגוון רחב של שירותים.) חבר לחיים ולרעיון לפעול להגנה ולצמצום הפגיעות בקרב בני הגיל השלישי ולאחר מספר מפגשים ממושכים הוחלט להקים את סיירת זהב בניהול והליווי של כהן.
“סיירת זהב” – מיזם חברתי שמטרתו להגן על האזרחים הוותיקים מפני הונאות ועושק. המיזם הוא תוצאה של שיתוף פעולה בין עמותת לב זהב הפועלת בכל רחבי הארץ, במטרה לדאוג לרווחת הגיל השלישי, לשפר את איכות חייו ולספק מענה מקיף ומקצועי לשאלות ומצבים אשר עולים בתקופה זו של החיים.לדברי אנה מיוחס מנהלת הפיתוח העסקי בעמותה: ” לפני כשנתיים פנינו מטעם המחלקה לחיים כהן תת ניצב במשטרת פתח תקווה בדימוס ומתנדב פעיל בתחום הגיל השלישי שמרבה להרצות ולהעלות את המודעות לתופעת הונאות בגיל השלישי והחלטנו להרים יחד מיזם שזכה לשם “סיירת זהב” שתפקידה מצד אחד להדריך וללמד את בני הגיל השלישי אודות הסכנות והאפשרויות הקיימות להם להתגוננות ומנגד גם לאפשר למי שחוו ניסיונות או עוקצים לפנות לגורמים מקצועיים ולקבל סיוע”
מיוחס מוסיפה כי: “חשוב לציין כי למרות שמשרד הרווחה / משטרת ישראל או מחלקות בעירייה כביכול אמונות על הטיפול במקרה הזה לגמלאים רבים אין לא את הידע למי ועל מה להתלונן וגם לא איך לשמור על עצמם מהסכנה האורבת להם.“
הוחלט להתחיל את הפעילות של המיזם בעיריית פתח תקוה בראשותו של רמי גרינברג שהייתה הראשונה להיעתר לפנייה ולהרים את הכפפה. “התחלנו לחבר את הרעיון לפתח תקווה ובסופו של דבר נפגשנו עם יעקב פישר אחראי אגף ללמידה מתמדת (אגף להכשרת מבוגרים) ואתמול 28-8-24 התקיימה השקה חגיגית לפרויקט בנוכחות גורמים רבים של העירייה, הרווחה, המשטרה, עמותת לב זהב ומתנדבים רבים שגויסו לטובת הפעלת המיזם.”
טרם להשקה התקיים שולחן עגול בו לקחו חלק נציגים מכל הגורמים הרלוונטיים לטיפול בנושא (רווחה, ביטוח לאומי, שיטור קהילתי, משטרה, ש.י.ל., חינוך בני הנוער, עמותת לב זהב, עיריית פתח תקווה) על מנת לגבש נהלי עבודה ופרקטיקות וחלוקת תפקידים ואחריויות בין הגורמים השונים.
כיצד יפעל המיזם בעצם?
“בחצי השנה האחרונה פעלנו ואנו ממשיכים בהליך גיוס איכותי של מתנדבים מקשת של מקצועות ( עורכי דין, עובדים סוציאליים, פסיכולוגיים פיננסים וכד’) שיגיעו למרכז ש.י.ל בעיריית פ”ת בימים ובשעות קבועים ויענו לשיחות שיגיעו וינותבו או דרך מוקד 106 או דרך העמותה לפניות בנושא הספציפי. המתנדבים יחזרו לפונים וילוו אותם במתן מענה בהיבטים השונים הנדרשים, הגשת תלונה, טיפול מול הבנק, טיפול מול ביטוח לאומי וכד’ ובעיקר ילוו את הפונה מרגע הפנייה ועד לסגירת הטיפול בעניין.”
ההגנה תתבצע בשני אופנים: חיבור למוקדים העירוניים ומתן מענה פרטני של מתנדבי סיירת זהב עבור הוותיקים. ומתן הרצאות לחינוך והעלאת המודעות כיצד להתגונן מפני הונאות ועוקצים לבני הגיל השלישי.בנוסף, בימים אלה יחלו הלימודים בתיכונים ותלמידים שיש להם ידע וסבלנות ויעברו סינון והדרכה יצוותו לסניפים מתנ”סים ומועדונים בעיר בהם יועברו הרצאות וסדנאות וידריכו את המשתתפים בני הגיל השלישי בשימוש בטלפון, בהתקנת אפליקציות ותוכנות לפלאפון על מנת להגן על עצמם. ויידעו אותם על האפשרות לפנות למוקדים של הסיירת.
מה ידוע לכם מהתהליך שעברתם על התופעה וניסיונות העוקץ? יהודה גוהר מנכ”ל עמותת לב זהב משיב כי “המידע הקיים ונגיש לכולנו מתבסס על אותם הנתונים. כמעט מדי שבוע מתפרסמות כתבות באמצעי התקשורת השונים על מקרי עוקץ והונאה של קשישים ובמקום שהתופעה הזו תתמעט ותיעלם היא רק גדלה וגדלה. נכון להיום ידוע כי הפגיעות מצליחות יותר בקרב קשישים שאינם דוברי עברית.” והוא מוסיף “אנחנו בעמותה פועלים כל העת מתוך שליחות לסייע לאוכלוסיית בני הגיל השלישי להמשיך ולשהות בביתם ולנהל אורח חיים עצמאי ככל האפשר, בסביבתם הטבעית, המוכרת והתומכת. את זה אנחנו משתדלים לבצע במתן קשת רחבה של שירותים איכותיים ועם צוות מקצועי שמורכב מעובדים סוציאליים מנוסים, אחים/ות מוסמכים , גרנטולוגים/ות מקצועיים ומאות מטפלים/ות ישראלים וזרים בעלי/ות ניסיון והכשרה ייעודית, דוברי/ות עברית ושפות שונות. את הפעילות אנו מנגישים בסניפים קהילתיים, מאז המלחמה פעלנו בכל הסניפים שלנו במתן מענה נפשי ובסיוע לקשישים מפונים ועוד ובמקביל אנחנו פועלים להשיק יוזמות ופעולות חדשות כמו סיירת זה”ב שכולנו תקווה שתעשה הבדל אמיתי בנושא הכל כך חשוב הזה”.
איך הבשורה הגדולה תגיע לתושבי העיר הרלוונטיים? מיוחס משיבה “בערך מאפריל השנה התחלנו לפרסם בדרכים שונות אודות הסיירת לטובת גיוס המתנדבים, וגם בעיריית פתח תקווה ובערוצים שלנו בעמותה. כעת יחל גיוס המתנדבים הצעירים ופרסום בערוצים רלוונטיים לבני הגיל השלישי בעיר, וכמובן חשיפה במועדונים, במתנ”סים וכד’. וגם דרך החשיפה שלך ובעוד ערוצים. מושקע תקציב מאוד נכבד במיזם הזה מטעם העמותה, עיריית פתח תקווה מקצה משאבים מטעמה גם לטובת פרסום והקצאת משאבים”
כמה הושקע עד כה במיזם? “גוהר משיב כי “עד כה תוקצב המיזם והפיילוט בעלות של כ 200 אלף שח וככל שהעמותה תוכל לגייס עוד כספים המטרה היא להגדיל את ההיקפים והפעילות. אך חשוב להדגיש כי לב זהב היא עמותה הפועלת כמלכ”ר. וזו ממש השליחות שלנו לשמור על הביטחון של בני הגיל השלישי גם באופן הזה ולכן התגייסנו לכך”
מיוחס מוסיפה בהתרגשות: “אחרי עבודה ארוכה ורבה אנחנו כולנו בעמותה ובעירייה באמת מאוד מתרגשים מאוד להשיק את המיזם החדש בפתח תקווה שבה גם יש לנו סניף גדול של העמותה וכולנו מקווים לבשר בעוד מספר חודשים על ההצלחה של הפיילוט ועל ההרחבה של המיזם בערים נוספות בישראל”
מה קורה אם מתקשר מישהו בן 50 שחווה הונאה ? הוא גם יקבל טיפול? גוהר משיב “לא נשאיר מקרים לא מטופלים וניתן מענה. נכון שהעומדים מאחורי התופעות המרושעות הללו מתמקדים בחסרי הישע אבל כאלה לא חסרים גם מאוכלוסיות אחרות ולא אנחנו ולא בעירייה נוכל לסרב לסיוע לכל מי שפונה.” והוא מוסיף “ככל שהפעילות שהתחלנו תצליח ותיתן מענה מוצלח, בגופים השונים בעירייה גם של פתח תקווה וגם בשאר האזורים בארץ נוכל לשכפל את המודל – זה הרעיון”
מוקד טלפוני לדיווח וייעוץ:
- בחיוג למוקד 106 של פתח תקווה
- בחיוג 6942 * של עמותת לב זהב
הרשמה לסדנאות והדרכות: במייל:[email protected]