עלייה בכמות המעגלים לטובה וגידול של כ- 50% בעיגולים לטובת קהילת הלהט”ב
בלי לשים כמעט לב, מסתיים לו – חודש הגאווה – שעבר בלי אירועים חריגים ומיוחדים והצליח להוציא מהבתים אלפים שהגיעו למצעד הגדול ביותר שהיה במזרח התיכון ולערים נוספות.
אבל מלבד המצעדים והסיקור במדיה סביב חודש הגאווה, ציון חודש הגאווה גרם להרבה מאוד עיגולים לטובה- למען האמת, בהשוואה לחודש הגאווה בשנה הקודמת, חלה עלייה של חמישים אחוז בתמיכה בעמותות להט”ב השנה.
איך אתה מסביר את זה? שאלתי אתשלומי צדקי, מנכ”ל עמותת עיגול לטובה, “בשנת 2021 עמותות הלהט”ב איגי נוער גאה קיבלו מעיגול לטובה כ-52 אלף ש”ח, האגודה למען הלהט”ב, קיבלו מעיגול לטובה כ-43 אלף ש”ח ותהל”ה (תמיכה בהורים ללהט”ב), קיבלו מעיגול לטובה כ-31 אלף ש”ח. – סה”כ סכום של 126 אלף ש”ח. בשנה האחרונה הצטרפו לרשימת העמותות שלנו עוד 4 עמותות העוסקות בתחום הלהט”ב: “הבית הפתוח”, “מעברים”, “חושן” ו”בת קול”, לא כל עמותה יכולה להצטרף לעיגול לטובה סתם כך. יש לנו וועדה רצינית מאוד שבודקת לפי מבחן מידות את העמותה, את ההתנהלות הכללית שלה, את ההתנהלות הכלכלית והשקיפות ורק אחרי שהוועדה מאשרת את העמותה היא יכולה להצטרף. אנחנו כעמותה לא מפרסמים עמותות כדי לא לייצר העדפה לטובת עמותה מסוימת אבל כל עמותה מקדמת ומפרסמת בדרך שלה את האפשרות לעגל לטובה והעובדה שנוספו השנה 4 עמותות לשלוש העמותות שכבר היו ופעלו בנושא מן הסתם תרצה גם את העלאת מספר המעגלים עבורן.”
מה המשמעות הכלכלית של הגידול הזה?
“אם לפני שנה ביוני 2021, מספר המעגלים לעמותות הלהט”ב עמד על 1,381, שמחנו לגלות כי מספר המעגלים היום גדל בכמעט 50% והוא עומד על 2,048 מעגלים וממשיך לגדול מידי יום. במהלך 2021 התרומה הממוצעת החודשית עמדה על כ- 10,000 שקלים בחודש לעמותות הלהט”ב. ובסה”כ נתרמו מעל ל- 130,000 אלף שקלים בשנה. לעומת זאת, ביוני הנוכחי הנתונים מראים כי התרומה החודשית הממוצעת כבר עומדת על 11,550 אלף שקלים בחודש, וממשיכה לגדול – “כך שלהערכתי”, אומר צדקי, “סך התרומות לעמותות המסייעות לקהילת הלהט”ב בישראל יחצה את רף 150,000 אלף השקלים ב 2022.”
לאן ינותב הכסף הזה בעמותות?
“היות ובדקנו היטב את פעילות העמותות ואת ההתנהלות הכלכלית שלהן לפני, מרגע ההצטרפות של עמותה לאפשרות לעגל לטובה אנחנו לא מנתבים את הכספים לפרויקטים מיוחדים. הכספים מצטרפים לפעילות השוטפת בעמותה ולפעמים העמותות שולחות לנו עדכון לגבי מה נעשה עם הכסף בסוף השנה”.
איך מתפלגות התרומות באופן כללי?
“זה אחד מהדברים הכי מעניינים לראות. מעבר לתרומה עצמה של הכסף מה שהעמותה מצליחה לייצר זו התפלגות פילנתרופית של החברה הישראלית כולה”, הוא אומר. “נכון להיום אנחנו מוציאים גרף פילוח תרומות חודשי ומפיצים אותו לעמותות – כיום בראש הטבלה עם נתח של כ30% מסך התרומות המועבר על ידי המעגלים הוא תחום הבריאות ובו הכי הרבה מעגלים לטובת עמותת גדולים מהחיים ובאופן כללי לילדים חולי סרטן, אח”כ מובילות עמותות שקשורות לסיוע לבע”ח. ככל הנראה כתוצאה מהמודעות לסביבה והאקולוגיה שעולה והצורך לשמור על בעלי חיים. אח”כ מופיעות עמותות שעוסקות בקשישים ובניצולי שואה, אחריהן עמותות המסייעות ל נוער בסיכון כמו על”מ ונוער עם מוגבלות כמו אלו”ט, עמותה נוספת שעשתה קפיצה גדולה מאוד, והכפילה את עצמה בשנה וחצי האחרונות היא – איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. עמותות הלהט”ב משתייכות לקטגוריה של הסיוע ללהט”ב והן נמצאות בקטגוריה של סובלנות וזכויות אדם שמככבות דווקא בסוף הרשימה בדרך כלל – למעט איגי שמשתייכים לקטגוריית נוער בסיכון. ומכאן גם ההפתעה הגדולה לגבי הגדילה שלהם השנה בכלל והחודש בפרט”.
עומדים מימין: פרופ’ אליקים רובינשטיין, שלומי צדקי מנכ”ל עיגול לטובה הנשיא יצחק הרצוג ארני פטרושקה ורעית הנשיא מיכל הרצוג צילום באדיבות עיגול לטובה
“הגענו לפני שבועיים ל-100 מיליון ש”ח” מספר צדקי. “בטקס מיוחד שהתקיים בבית הנשיא” זה מאוד מרגש הוא מספר בשנה הראשונה שהעמותה קמה הצלחנו לעגל 31,000 ש”ח והשנה אני מעריך שנגיע לחלק כבר 22,מיליון שקלים. וכל זה רק מ-480 אלף כרטיסים מתוך פוטנציאל של 12 מיליון כרטיסים שיש בישראל.”
המציאות בישראל ובעולם כולו צועדת לקראת מציאות שמעבירה את הכוח לאזרח באמצעות הפעולה של העברת הכרטיס. גורלות של מדינות נקבעים על ידי הכלכלה, גם כלפי ישראל נעשים תהליכים כלכליים עוצמתיים כדוגמת ה BDS ועוד. על רוסיה מופעלות סנקציות וגם על איראן וכעת בעקבות החלטת בית המשפט העליון בארה”ב חברות שוקלות להחרים מדינות שיתנגדו לאפשר הפלות- לבחירה הכלכלית שלנו כאזרחים יש הרבה מאוד כוח. ואם כל אחד מאיתנו ישקיע 20 שניות להגדיר לאן להעביר כ- 4 שקלים בחודש מעיגול האגורות בכרטיס האשראי שלו, החברה שלנו תוכל להנות ממה שנראה שהממסד לא מסוגל לאפשר .
לעיגול לטובה בלינק