עם תחילת מגפת הקורונה, העולם כבר אינו כפי שהכרנו בעבר. הבלבול וחוסר הוודאות מלווים אותו בכל יום ובעיקר ברגעים המשמעותיים בחיינו. נשארו מספר ימים (או שבועות ) עד תחילת שנת הלימודים ותחושת חוסר הודאות רק הולכת וגדלה אצל מבוגרים ובעיקר אצל ילדים ובני הנוער.
כל אדם זקוק לשיגרה, ללוח הזמנים הקבוע ולהרגלים היומיומיים שלו. עם זאת, “החופש הגדול” יוצר מורכבות אצל ילדים לקיים שגרה קבועה ואם נוסיף ל”מתכון” את אי הודאות לקראת פתיחת שנת הלימודים או את המילים “סגר” ו “זום”, נוכל להרגיש את המתח, החרדה והבלבול שלהם. במצבים של חוסר שליטה, ילדים לרוב ירצו להחזיר את השליטה לידיהם ויהיו פחות מודעים ליכולות של הסתגלות למצבים חדשים ולגמישות המחשבתית שלהם ולכן חווים את התקופה הנוכחית בעוצמות שונות שבאות לידי ביטוי ברצון עז להתנתק מהמציאות וכמה שפחות להתמודד איתה, בדפוסי התנהגות שליליים ובהנעה פנימית נמוכה.
חשוב להבין כי הבית הוא הבסיס לתקשר את אי הודאות לקראת השנה החדשה. היום, אנו כבר למודי ניסיון, פיתחנו וחיזקנו יכולות וכישורים שהיו מוטמעים בנו. יש לנו את ההזדמנות לשקול את הדברים מחדש, לתת מענה, להציע פתרונות ולתכנן תוכניות. אנו נמצאים כעת במקום של היגיון בתוך השיגעון.
ילדים “מריחים” היטב את המתרחש סביבם, את מה שנאמר לידם מההורים, החברים, הרשתות החברתיות והמדיה וגם את מה שלא נאמר לידם כמו מצבי הרוח, הרגשות וההתנהגויות של הסביבה. החלק המשמעותי בחוויה של אי ודאות, הוא תחושת הביטחון, הפתיחות והשכל הישר. אז איך אפשר להכין את הילדים לקראת השנה החדשה? ובעיקר איך לתמוך בהם כראוי?
- לשאול שאלות ולהקשיב
לשאול איך הם מרגישים לקראת השנה החדשה, מה הם חושבים על המצב, מה התכנית והמטרות שלהם לשנה הקרובה, איך מתכוונים להתמודד במידה ויהיו שינויים. תופתעו לגלות כמה הם חזקים ויצירתיים.
- להיות גלויים ופתוחים
גם במצבים של אי ודאות וקושי, אפשר לשתף על הכל. הבית הוא מרחב בטוח ופתוח שתפקידו לייצר ודאות במצבים של אי ודאות. הפתיחות מטרתה היא גם לנרמל את הרגשות ולתת לילד להבין כי הרגשות שמרגיש כמו פחד, בלבול או תסכול, הם נורמלים. ברוב המקרים זה עוזר לילד להתמודד טוב יותר עם הרגשות שלו.
- תכנית פעולה
לבנות עם הילד תכנית פעולה, תציבו מטרות משותפות ויעדים משפחתיים. כשיש לאדם מטרה, באופן טבעי נוצרת משמעות ותכלית בחייו, שהן הבסיס לוודאות.
- נשקף חוזקות
נזכיר להם את הכוחות שעזרו להם להתמודד בעבר, את המעברים, ההסתגלויות וסיפורי ההצלחה שלהם.
- להיות העוגן באי הודאות
חשוב לשאול את עצמנו, איזה הורה היינו רוצים שהילד שלנו יחווה. נשאל אותם מה הם צריכים מאיתנו ונזכיר להם שאנו איתם בכל רגע נתון.
התחלות חדשות יכולות להיות בסיס לאי ודאות, אך אם נסמוך על עצמנו ועל ילדינו, ונייצר קרקע פוריה של ודאות גם בתנאים משתנים, נאפשר גיוס כוחות, בניית עוגנים והענקת ביטחון ונורמליות לעצמנו ולילדינו .
בברכת שנה טובה,
נופר לנדסמן
מאמן אישי לילדים ובני נוער, חבר בקהילת המאמנים של קבוצת ‘גומא גבים’, יוצר היומן TEENTALK להעצמת בני נוער.
050-8560911
לפייסבוק בלינק