באר המשאלות
התנדבות היא אחד היסודות עליהם מושתתת החברה הישראלית. העשייה למען האחר, היא אחד מהיסודות החשובים שאיתם, אנחנו מבטאים את האחריות החברתית שלנו, את המעורבות הקהילתית והערכים המגדירים אותנו כפרטים. התנדבות, ממש כמו עבודה או תחביב, יכולה להיות קבועה ויכולה להיות זמנית אבל דבר אחד בטוח, היא מונעת מטוב ועושה טוב לחברה כולה. ללא כל ספק, ככל שיהיו יותר מתנדבים ויותר פעולות התנדבות החברה כולה תרוויח.
אבל העובדה שההתנדבות טובה גם למתנדבים וגם לחברה כשלעצמה, לא מספיקה כדי לשמור על מתנדבים ברמה קבועה לאורך זמן בארגונים או בעמותות. למעשה, אחד מהאתגרים הגדולים ביותר של המגזר השלישי הוא לשמור על המתנדבים ולמנוע שחיקה.
“בדיוק כדי לענות ולהתמודד עם האתגר הזה הקמנו את באר המשאלות” מספר לי אורי אברהם, המייסד והמנכ”ל של באר המשאלות- חברה ששמה לה למטרה להוקיר את המתנדבים וההתנדבות באופן שוטף ופיתחה פלטפורמה דיגיטלית המעניקה להם הטבות ומתנות עבור העשייה החיובית שלהם.”
איך הגעתם לרעיון הזה?
“כשהייתי סטודנט באוניברסיטה העברית” הוא מספר “התנדבתי במשך שלוש שנים בעמותת חינוך לפסגות שמחזקת נוער וצעירים בעלי פוטנציאל למצוינות, מהפריפריה החברתית והגאוגרפית של ישראל. וליוויתי נער וחוויתי את התחושות שלי כמתנדב בפעם הראשונה בחיים וגם ראיתי כמה קשה לעמותה לשמור על המתנדבים משנה לשנה וכמה קשה לגייס מתנדבים ולשמור עליהם.”
” ומה הבנת? “הבנתי שמעבר לסיפוק העצמי שהעשייה נותנת יש גם הרבה אתגרים וקשיים שצריך להתייחס אליהם ברמה ההתנהגותית של התנדבים- וכמו כל גוף אחר, גם במקרה של מתנדבים צריך לגרום להם להרגיש שייכים עם גאוות יחידה ולהוקיר אותם על הפעילות המאוד לא מובנת מאליה גם מבחוץ. ובנוסף לזה זה גם צריך להיות משהו מנוהל ומאורגן.”
וככה שיתפתי חבר טוב שלי עוד מהשירות הצבאי רון מרגליות שמשמש כסמנכ”ל בחברה התחלנו לחשוב על איך לשמור על המתנדבים בעמותת חינוך לפסגות ובהמשך⁹ הבנו שהעשייה שלנו צריכה להיות הרבה הרבה יותר רחבה לכיוון כלל ישראלי לבניית מערכת כלל ארצית ובהמשך גם כלל עולמית.”
איך?
“חשבנו על הרעיון של יצירת מטבע אלטרנטיבי- כלכלת הטוב” הוא מסביר ואני מבינה את זה מצוין. אנחנו חיים בעולם חומרי ועם סיפוק לא הולכים למכולת- את זה אורי לא צריך להגיד לי אני יודעת את זה בעצמי. “חשבנו על יצירה של מנגנון שיוכל לדרג את העשייה ההתנדבותית ולתגמל את המתנדבים באופן שיגרום להם גם להרגיש השתייכות וגם להרגיש מוערכים.”
הוא ממשיך ומספר “קראנו לפלטפורמה בשם באר המשאלות בגלל שהשם הזה מאגד אסופה של מוטיבים: – שם שיש בו משהו קצת קסום ומסקרן מכיל בתוכו מוטיבים של נתינה וקבלה, משאלה מגלמת הגשמה. החיבור למוטיב של מים שיש בבאר מתחבר לרעיון של אדוות מים- הטוב שאני עושה בעולם ממשיך להתרחב בעולם
ובנוסף, הבאר היא נקודת מפגש – וגם הפלטפורמה מייצגת נקודת מפגש בין המגזר השלישי לבין החברות המסחריות והמתנדבים וכמובן גם וגם מקור של אנרגיה אינסופית- המעיין המתגבר- נביעה ואנרגיה בחברה הישראלית.”
איך זה בעצם עובד?
בנינו מודל עסקי שמבוסס על Win Win המייצר אפשרויות לארגונים מהמגזר השלישי להצטרף ולעבוד איתנו ולתגמל באופן שוטף את הארגון, לייצר כרטיס חבר עם קוד אישי לכל מתנדב/ת שיעניק הטבות והנחות ויטען באופן קבוע. הגופים משלמים סכום סמלי עבור כל מתנדב ומקבלים מאיתנו כרטיסים ממותגים להעניק למתנדבים שצובר עבורם באופן קבוע משאלות שהם יכולים לממש או לצבור. כבר עובדים איתנו לא מעט עיריות, עמותות, ומקומות עבודה שמפעילים מתנדבים באופן קבוע ומוקירים את העשייה שלהם באמצעותנו”
אורי מוסיף כי “גם למתנדבים שלא משתייכים לארגון יש יכולת להירשם ולקבל משאלות, באמצעות הרשמה בלוח התנדבויות לפעילויות שונות שמעניקות משאלות לפי מדרג. למשל תרומת דם- מעניקה 5 משאלות, חלוקת אריזות מזון לפסח 3 משאלות ועוד ועוד. אחרי הרשמה קצרה, ניתן להוסיף בלוח ההתנדבויות לרשימה האישית התנדבויות ועשייה חיובית . לאחר מכן ממלאים בכל התנדבות את הפירוט אודות ההתנדבות שביצעתי ומצרפים תמונה. המערכת עוברת על התכנים ומאשרת אותם וכך מעניקה משאלות שנצברות באזור האישי של כל מתנדב. בכל שלב ניתן לגשת לאזור ההטבות ולבחור הטבה /ות בהתאם לכמות המשאלות ולממש אותן.”
איזה הטבות למשל יש?
“יש כל מני דוגמאות להטבות ומתנות” הוא מפרט “יש כבר מספר לא קטן של חברות שעובדות איתנו כמו ארומה שמעניקה קפה במתנה עבור 7 משאלות, Lalin, קסטרו, Drem Card , פיצה האט, קשרי תעופה, סינמה סיטי, תיאטרון הקאמרי, הטבות למופעים של זמרים וכד’, הטבות לארוחות ברשת המבורגרים BBB שהצטרפה לאחרונה ועוד ועוד הטבות שמשתנות מעת לעת וגם הטבות ומתנות ייחודיות לרמות שונות.” מדגים אורי “אנחנו פועלים במקביל מול הגופים המסחריים שעבורם ממש כמו בכל מועדון חברים אחר יש כדאיות כלכלית לקחת חלק ולפרגן כך למתנדבים שמאוד מתלהבים ללכת עם הכרטיס לממש את ההטבות ולהנות מטוב על הטוב שהם עושים.
בנוסף לכל אלה, ניתן גם להירשם באתר למסלול מנוי בתשלום סמלי של 20 /36/54 ש”ח שחצי מהעלות שלו יועבר כתרומה לעמותה בהתאם לבחירה ולקבל משאלות באופן קבוע.”
לפני השיחה עם אורי, נכנסתי בעצמי לאתר ונרשמתי, רציתי לחוות בעצמי את ההרגשה שלי כמתנדבת סדרתית ולהרגיש על בשרי את החוויה של הוקרה לעשייה החברתית שלי. החוויה גרמה לי לרצות לחפש מקומות ודרכים נוספות לתרום.
בימים אלה מוצגים בבאר המשאלות גם פעולות התנדבות לקראת חג הפסח כמו עבודה בביגודית של ויצו, הכנת סלי מזון לפסח ועוד. אין ספק ששיטוט באתר העלה אצלי גם רעיונות נוספים לעשייה חיובית והערכה גדולה אפילו יותר למתנדבים הקבועים בעמותות השונות .
מעבר לתחושה החיובית הגדולה שיש לי אחרי כל עשייה חברתית פעילות התנדבותית או כתיבה של תוכן חיובי, הפעילות באתר גרמה לי בעיקר לרצות לספר לכל הסביבה הקרובה שלי על הפלטפורמה המקסימה הזו שמגלמת בתוכה הרבה מאוד מהמסקנות שגם אני הגעתי אליהן בשנים האחרונות שבהן אני כותבת ומנהלת בהתנדבות באתר ומסקרת את תחום הצרכנות החברתית- עשיית טוב משתלמת לא רק בעולם הבא אלא בראש ובראשונה כאן ובימים האלה שאין ספק שהם לא פשוטים לכולנו אולי זו דרך ממש טובה נוספת להוציא א.נשים מהייאוש למקומות חיוביים ואופטימים.
לאן אתם רוצים עוד להגיע? אני שואלת לסיכום
“בימים אלה בשקט בשקט מתחת לרדאר אנחנו מגבשים מודל להשקה של הפלטפורמה גם בארה”ב” אורי מספר לי “ולשאלתך” הוא אומר “אנחנו רוצים להגיע למצב שהאנשים שמתנדבים ועושים טוב יהפכו לסמל סטטוס בחברה הישראלית, וכמובן שאנחנו גם רוצים להפוך לחברה רווחית יש לנו גם משקיעים אבל אנחנו רוצים להגשים את המודל הכלכלי ולהתקיים לגמרי בעצמנו.”