אם אתם בני נוער שרוצים להיגמל מעישון- יש לנו חדשות טובות עבורכם!
יום העצמאות הוציא רבבות בני נוער לרחובות, חלק גדול מהם כבר מעשנים אבל עבור מי מהם שקיבלו החלטה להיגמל- כדאי לקרוא את הכתבה.
על פי נתונים עדכניים של משרד הבריאות, למעלה ממחצית מבני הנוער בישראל מתנסים לראשונה בעישון סיגריה בגיל 13 ואף קודם לכן, ו-28% מהמתגייסים לצה”ל מעשנים. נתונים אלה הם מה שעומד מאחורי היוזמה החברתית החדשה שעליה הכריז לאחרונה מכון אברהמסון. ושבמסגרתה מוזמנים בני נוער המעשנים סיגריות, נרגילות, סיגריות אלקטרוניות ומריחואנה, להיגמל במכון ללא תשלום וללא מגבלות זמן.
לדברי אהוד אברהמסון, מייסד מכון אברהמסון: “אנחנו מוטרדים מאוד מהעלייה הדרמטית בעישון אצל בני נוער, שאינם מודעים לכך שכל מוצרי הטבק, ללא יוצא מן הכלל, מזיקים לבריאות. סיגריות אלקטרוניות אינן מומלצות לשימוש, ונרגילות וטבק לגלגול גורמים לנזקים זהים לאלו שגורמות סיגריות. רוב הצעירים שמעשנים ממשיכים לעשן בבגרותם, ומתקשים להיגמל מההרגל הרע. מתוך תחושת שליחות וידיעה, כי בידינו הזכות למנוע שנים ארוכות של התמכרות ופגיעה בבריאות, וכחלק מחזון המכון בחרנו להעניק לבני הנוער בישראל הזדמנות לחיים בריאים יותר”.
בשנה החולפת נסק מספרם של תלמידי התיכון המעשנים ב-38% ומשתמשי הסיגריות אלקטרוניות ב-78%, כך מתריע דו”ח חדש של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן בארה”ב (CDC). לדברי רוברט רדפילד, העומד בראש ה-CDC: “הזינוק המטאורי בצעירים המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות בשנה האחרונה, מעמיד את הדור החדש בסכנת התמכרות לניקוטין”. אברמסון מבהיר כי “משום החמרת ממדי העישון בקרב בני נוער בישראל, שחל בעיקר בעקבות חדירתן של הסיגריות האלקטרוניות, בחרנו שלא להגביל בזמן את היוזמה לגמול בני נוער. מטפלי המכון יפעלו למען בני נוער מעשנים בהתנדבות בכל שמונת סניפי המכון בישראל”
למה צריך לא להגביל בזמן את התהליך?- מה הסיבה לשינוי?
“פשוט מאוד. אנחנו רואים לעצמנו שליחות לגמול את בני הנוער מעישון מזיק ונעשה כל שאפשר כדי להצליח. בעקבות הפופולריות של הסיגריה האלקטרונית שנראית לא מזיקה לכאורה, אנו רואים שינוי מגמה ועלייה במספר הנערים החדשים שנכנסים למעגל המעשנים, תחת האמונה שזה לא מזיק.”
אברהמסון מסביר כי “אין כל הבדל בין תהליך גמילה של נוער לבין אנשים מבוגרים. הטיפול שלנו עובד על כל האנשים ללא קשר לגיל וגם ללא קשר לכמות הסיגריות אותה הם מעשנים או מספר שנות העישון. נהפוך הוא, אפילו קל יותר לגמול מעשנים כבדים. עם זאת, מניסיוננו ההחלטה להפסיק לעשן לרוב נובעת מסיבות בריאותית, כלכליות, משפחתיות כמו שינוי מצב משפחתי או לידת ילד ומתחושת חוסר שליטה – “אני מכור”. לכן רוב הלקוחות שלנו הם אנשים מבוגרים” במה זה מתבטא? “לצעירים פחות סיבות המשפיעות על ההחלטה לעשות צעד להפסיק לעשן וזה מתבטא באחוזי הגעה נמוכים”.
כמה בני נוער באמת רוצים ומנסים להיגמל? “עד כה הגיעו למעלה מ-50 בני נוער לגמילה מסיגריות, סיגריות אלטרוונית וגראס”. מספר אברהמסון. “בתחילת המבצע ועד כה קיבלנו עשרות פניות מכל הארץ, כבר 36 שנים שרוב הפעילות שלנו מגיעה מפה לאוזן וגם כאן, אנו מאמינים כי זה יתחיל באמצעות בני נוער שייגמלו בהצלחה בשיחות הפסקה בבתי הספר וימשיך לטרנד חדש של גמילה חינם עם אברהמסון”.
להיגמל לגמרי בחינם!
חשוב לציין שמדובר בתכנית בשווי לא נמוך שמועברת לבני הנוער ללא עלות וללא הגבלת זמן. “בגלל החשיבות הרבה של הנושא החלטנו להעניק את הטיפולים לבני נוער בסבסוד מלא בכדי שלא יהיה להם כל חסם, סיבה או תירוץ שלא לנסות את התהליך תחת הכותרת “אין לכם מה להפסיד!”. לצורך השוואה מחיר התכנית לכל אדם אחר יהיה 2700 ש”ח (ואפשרויות תשלום נוחות ומגוונות). “רוב האנשים שמגיעים לתכניות הרגילות נגמלים בטיפול אחד שאורך עד שעתיים ובמידה ועלה צורך יש אפשרות לקבל טיפולים נוספים עם אחריות לשנה. – במקרה של בני הנוער הבנו שיידרש יותר זמן ולכן הורדנו את ההגבלה לגמרי”.
באברהמסון זו לא הפעילות הראשונה שנעשית “פרו-בונו.” “בצוק איתן יצאנו עם מבצע “יד ביד” שהעניק טיפולי גמילה מעישון חינם לחיילים בשירות חובה. הפעילות הזו ממשיכה גם כיום אבל אחת מהפקות הלקחים שלנו מהתכנית הזו היא שלמרות שיש קשר בין מחויבות לתהליך לבין תשלום עבורו. במקרה של התכנית הזו גילינו כי אין קשר בין התשלום לאחוזי ההצלחה”. הוא מסביר ומוסיף כי “גם חברות רבות שמתקשרות עמנו ומסבסדות באופן מלא את מחיר הטיפול לעובדיהם, אינן פוגעות באחוזי ההצלחה. יש לנו ניסיון רב בתחום ואנו בונים שאלונים וכלים חלופיים לבחון ולהעלות את מחויבות ורצינות המטופלים גם ללא תשלום”
דוגמה טובה להצלחה בתכנית “יד ביד” הוא יהודה זעפרני – חייל שנגמל מעישון לפני 4 שנים במסגרת התכנית – שמספר על התהליך: