“רק בעבודת צוות מצוינת הצלחנו להגיע למספר העצום הזה של 6,000 מתנדבים”
באינטל ישראל, המנהלים מעניקים רוח גבית ודוגמה אישית, העובדים רוצים לתרום מעצמם ומרגישים מועצמים וגם הקהילה נהנית. לא פלא שטל עזרא-שמר, מנהלת פרויקט ההתנדבות העצום של החברה, מכנה את מקום העבודה שלה בשם "מחלקת האושר". "אין לנו ספק, שככל שאתה נותן יותר מעצמך ועוסק בדברים שמקרבים אותך לתחושת ערך והגשמה אישית, כך אתה יותר מאושר"
בט”ו בשבט האחרון התכנסו 150 מעובדי אינטל ישראל במשכן הכנסת, כחלק מחגיגות 70 שנה לכנסת, כדי לחגוג הישג חסר תקדים: הגעה ליעד של 5,500 עובדים שמתנדבים בארגונים שונים בקהילה ותורמים מזמנם וממרצם למען הכלל. רק חודש עבר מאז, ומספר המתנדבים נסק ל-6,000 איש ואשה, שמשמעותו מדהימה: אחד מכל שני עובדים בחברה מתנדב. (להרחבה)
עניין אותי לדעת, איך אפשר לשלב פעילות חברתית בחברה עסקית ענקית כמו אינטל, שמונה 12,000 עובדים, ולכן פניתי לטל עזרא-שמר, מקבוצת קשרי החוץ של החברה, שמרכזת ומנהלת את פרויקט ההתנדבות העצום הזה. “הנהלת אינטל ישראל מאוד מעודדת את העובדים להתנדב”, היא מסבירה. “המנהלים מעניקים לגיטימציה, דוגמה אישית ורוח גבית, ובמקביל, העובדים רוצים לתרום מעצמם לקהילה ומרגישים מועצמים באופן אישי הודות להתנדבות.
“היה מחקר שערכה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עוד ב-2007, והוא הראה ש-90% מהאנשים שעסקו בפעילות התנדבותית היו מרוצים מחייהם באופן כללי. המתנדבים היו גם מרוצים יותר ממקום עבודתם. זה נתון שמאוד קשה להתווכח איתו וכחברה עסקית מובילה לקחנו את זה פנימה כערך של ממש. אנחנו תמיד מדברים על שלוש התועלות, Win Win Win – לקהילה, לעובד עצמו ולארגון. אנחנו מאמינים שזה מודל נכון באופן כללי לכל חברה עסקית”.
– מה התפקיד שלך?
“התפקיד שלי בקבוצה הוא ניהול ההתנדבויות באינטל, בכלל, ובקהילה בחיפה, בפרט. אני נעה בין הפנים לחוץ, מוצאת את עצמי הרבה בקהילה, בעיריית חיפה ועם שותפים חיצוניים, ואחר כך חוזרת ‘הביתה’ לאינטל להמשך עבודה עם הקבוצה ועם ההנהלה ועובדי החברה המתנדבים. בכובע אחד, אני עוסקת בפעילות כלל-ארצית – פגישות שקשורות בהתנדבויות עם גורמים ארציים שיש לנו איתם שותפויות, ובכובע השני, אני עובדת עם השותפים החיפאים בפעילות מקומית. התפקיד שלי מאוד מגוון ומרתק, כשלמעשה, אני מייצרת באמצעותו Win-Win שוטף, בין הצרכים של הקהילות, לבין הרצונות, הצרכים והחוזקות של אינטל”.
העובדה שחברה עצומה בגודלה כמו אינטל מקצה משרה ייעודית לנושא אינה מובנת מאליה. עזרא-שמר מסכימה ואומרת: “אני אוהבת לכנות אותנו ‘מחלקת האושר’ ואני מאושרת להיות חלק מההמחלקה הזאת. לנו, באינטל, אין ספק שככל שאתה נותן יותר מעצמך ועוסק בדברים שמקרבים אותך לתחושת ערך והגשמה אישית, כך אתה יותר מאושר”.
קבוצת קשרי החוץ, בראשות הסמנכ”לית, בלה אברהמס, אמונה על ניהול קשרי החוץ, לרבות תחומי המדיה, הממשל, החינוך, האקדמיה, האחריות התאגידית וקשרי הקהילה. “אנחנו קבוצה שלמה של עובדים, שמקדישה את הזמן שלה להפיכת כל נושא ההתנדבות והתרומה לקהילה למשמעותי יותר. אנחנו מספקים מעטפת של 360 מעלות, שמתקשרת את ההזדמנויות השונות להתנדב בכל ערוץ ארגוני אפשרי ומעניקה תמיכה חוצת-ארגון. רק בעבודת צוות מצוינת הצלחנו להגיע למספר העצום הזה של 6,000 מתנדבים”.
קיט מיוחד שמאפשר לעובדים להרצות בקלות בבתי הספר
ההתנדבות באינטל נחלקת לשלושה סוגים. סוג אחד הוא התנדבות מחלקתית קבוצתית: מחלקה שלמה יוצאת ביחד לפעילות, שהיא בדרך כלל בתחומי החינוך, הרווחה והסביבה. חלק מהפעילויות מתבצעות בשיתוף פעולה עם עמותת “רוח טובה”, שמעניקה פלטפורמה נהדרת לנושא.
הסוג השני הוא התנדבות ארוכת-טווח, שמתקיימת באמצעות מובילי התנדבות – בעיקר בנושאים הקשורים לחינוך המדעי-הטכנולוגי בישראל. עובדי החברה משתתפים באופן שוטף, למשל, בתוכנית כמו “חושבים חיובי” ומחזקים תלמידים בשיעורים פרטיים במקצועות מתמטיקה ואנגלית. עובדים אחרים משתתפים בתוכניות לעידוד נערות למצוינות מדעית-טכנולוגית, כמו “סודקות את תקרת הזכוכית” בקריית גת, “מובילות לטכניון” בחיפה, “מהממ”ט” בירושלים ו”מחשבות מסלול” בפתח תקוה. עוד תוכנית התנדבותית היא “בפיג’מה” עם “תיקתק” – שמאפשרת לתלמידים לשאול און ליין שאלות בעת הכנת שיעורי בית ולקבל מענה ממתנדבים.
הסוג השלישי הוא התנדבות פרטנית – כל עובד לפי התשוקה, התחביבים והעניין שלו. רבים מתנדבים בבתי הספר של ילדיהם, אחרים מעדיפים לתרום לעמותות שונות, לפי נטיית לבם, כמו הקהילה הלה”טבית, עמותות לקידום המגזר הערבי, עמותות למען אנשים עם מוגבלויות, עמותות לקידום נשים ונערות וכו’. עזרא-שמר: “בהתנדבויות הפרטניות, אנחנו מעניקים לעובדים הרבה מאוד כלים ופלטפורמות, שהופכים את ההתנדבות לחוויה פשוטה ונגישה יותר. לדוגמה: קיט שנקרא ‘אינטליג’נט’. זה קיט חדשני, שאפשר באמצעותו להרצות בבית הספר של הילדים”.
בנוסף לעידוד ההתנדבות בקרב עובדי החברה, מעודדת אינטל גם את המוסדות החינוכיים עצמם. כדי לאפשר להם להכיל את ההתנדבות, היא מעניקה לכל מוסד 10 דולר עבור כל שעת התנדבות של אחד מעובדיה. העובדים, מצידם, מציינים בדוח הפעילות החודשי שלהם על שעות ההתנדבות ובכך מאפשרים למוסד שבו התנדבו להרוויח אפילו יותר מאשר רק ההתנדבות עצמה.
ההתנדבות באינטל היא אתגר בינלאומי
בשנה שעברה (2018) ציינה אינטל העולמית 50 שנות פעילות, ולרגל המאורע, הציבה הנהלת החברה יעד מאתגר במיוחד של 50,000 מתנדבים מבין קצת יותר מ-100,000 עובדיה ברחבי העולם. היעד הישראלי נקבע בהתאם לכך והשגתו מיקמה את אינטל ישראל במקום מכובד מאוד, גם בהיבט הבינלאומי של החברה. “הסיפוק הוא אדיר”, מתגאה בצדק עזרא-שמר. “אנחנו יודעים שבכל שנה אנחנו משפיעים ונוגעים ישירות במאות גופים ועמותות ובחייהם של עשרות אלפי אנשים. רק כדי לסבר את האוזן, 8,000 איש מבקרים ומסיירים בכל שנה בקמפוסים של אינטל בישראל. בתוכנית ‘5 פי 2’ לקידום החינוך המדעי-טכנולוגי, אנחנו נוגעים ומשפיעים על המוטיבציה של אלפי תלמידים בישראל ללמוד לבגרות ב-5 יחידות לימוד במתמטיקה, במדעים ובטכנולוגיה”.
– איך גורמים לכך שההתנדבות בחברות/מקומות עבודה, תהיה משמעותית ולא עלה תאנה בלבד (Green Wash)?
“אני חושבת שאחד הסודות להצלחה הוא היכולת לאפשר לעובדים מגוון אפשרויות להתנדבויות קצרות-טווח וארוכות-טווח, וההנגשה של הפעילות לעובדים, הן מבחינת התכנים ובעיקר מבחינת המיקום הגאוגרפי. כשמבינים את הערך הגבוה שהפעילות ההתנדבותית מחזירה לחברה, וגם לכל עובד ברמה האישית – והמקצועית – אז מתייחסים לפעילות ממש כמו שמתייחסים לכל פעילות ארגונית אחרת ובאותה הרצינות. אנחנו עושים תוכניות ואסטרטגיות ומשובים מול העובדים ומול הגופים והעמותות שבהם העובדים מתנדבים ומבצעים כל הזמן בקרה, לימוד ופיתוח. ככה מגיעים לתוצאות. אנחנו חברה שמתעסקת בדאטה וגם במה שאנחנו עושים פה, אנחנו כל הזמן בודקים את ההשפעה שלנו, לא רק במדדים מספריים, אלא גם במדדים כלכליים”.
– ומה התוצאות?
יזמנו וביצענו מחקר ראשון מסוגו בישראל, יחד עם מוסד שמואל נאמן, על ההשפעות הכלכליות והחברתיות של חברה עסקית בישראל. המחקר מאפשר לראות באופן רחב ומעמיק את כל ההשפעות הכלכליות והחברתיות שלנו בעשור האחרון. אנחנו מאמינים שגם נושא כמו אימפקט חברתי אפשר וצריך למדוד ומתכוונים להמשיך ולעשות את זה בחתירה לשיפור מתמיד.
“מהתגובות של העובדים שמתנדבים, אנחנו לומדים שההתנדבות מאפשרת להם צד שהם מאוד אוהבים באינטל. העובדים מעריכים את העובדה שהם חלק מארגון שעושה טוב ותורם חברתית. זה חלק מהאישיות של אינטל כחברה, חלק אהוב ומוערך. מבחינת החברה, הרי שבפעילות ההתנדבותית, העובדים מחדדים את הכישורים שלהם ומעניקים לעצמם ערך מוסף אישי. עובד שמתנדב בביה”ס משפר את יכולות הפרזנטציה שלו, את האופן שבו הוא מעבד ומעביר מידע, ועוד. כמובן, בכל התנדבות יש הרבה מאוד נטוורקינג ומיצוב עצמי, וכמובן תחושת ערך אישי גבוה.
“כך, לדוגמה, יובל, שמתנדב בעמותת כן ולא ומרכיב עיוורים וכבדי ראייה על אופני טנדם כפולים, תמיד מספר שברכיבה הזאת הוא לומד כל כך הרבה על עצמו. הוא, כמובן, לא לבד בעניין הזה. כל העובדים שמתנדבים מרגישים שההתנדבות מעניקה להם משמעות ותחושת ערך עצמי ומסוגלות.
“אנחנו באינטל קבוצה שיש לה פנטזיה ופועלת כבר שנים כדי לאפשר לעובדים שלנו לעשות טוב”, מסכמת עזרא-שמר. ועל כך כבר אמר הנשיא שמעון פרס: “אנשים שאין להם פנטזיה לא עושים דברים פנטסטיים”.