בריאותחדשות טובות

הישראלים שמחזירים את האמון בחיפוש באינטרנט

זה אולי יפתיע אתכם אבל אומת הסטרט-אפ עושה זאת שוב ומביאה לעולם מיזם אינטרנטי חברתי שמעניק מידע רציני ואמין לגבי טיפולים רפואיים ותרופות.

כמה פעמים רציתם למצוא מידע באינטרנט בנוגע לחומר רפואי וקיבלתם המון מידע סותר או לא אמין? מוזמנים להכיר את אתר האינטרנט CureFacts שהוא מיזם ישראלי, שהוקם במטרה לאפשר לציבור הרחב להימנע מטיפולים מיותרים ומזיקים, ובשונה מרוב מקורות המידע הבריאותי ברשת, אינו מכיל פרסומות או חסויות, וחף משיקולים מסחריים ואג’נדות סמויות. האתר מספק פלטפורמה ייחודית לרפואה מבוססת ראיות (EMB), המהווה נקודת מפגש למדע מהימן, העדפות מטופלים וניסיון של רופאים.

ארי מנור מקים CureFacts

את CureFacts הקים ארי מנור, יועץ אסטרטגי ומומחה לחדשנות בן 55 מהרצליה, שבא מרקע מדעי (תואר שני בגנטיקה), אחרי שנתקל בקשיים לקבל מידע אמין על טיפולים רפואיים באינטרנט. על הצוות נמנים כיום גם 3 רופאים, לצד מומחים טכנולוגיים ומדענים נוספים, לרבות ג’ון ברייסי, אחד ממומחי ה-EBM המובילים בעולם, שאף פיתח אלגוריתם ייחודי לביצוע סריקות שיטתיות אוטומטיות (Rapid Reviews) המסכמות את כלל המחקרים התקפים שהתפרסמו אי פעם לגבי טיפולים רפואיים.

“העובדה שכיום יש כל כך הרבה מידע ברשת רק מקשה על הציבור למצוא מידע אמין ורלוונטי לגבי נושאים חשובים כמו בריאות. כשמתייעצים עם “דר גוגל”, נחשפים למידע מוטה ומבלבל, ולפריטי מידע הסותרים זה את זה.” מספר מנור “קשה מאוד לדעת על מי ניתן לסמוך, ולכן מתקבלות החלטות לא נכונות, ונלקחים טיפולים מיותרים ומזיקים. טיפולים כאלה (בייחוד הטיפולים המיותרים, המעכבים מתן טיפול אפקטיבי ומאפשרים למצב הרפואי להתדרדר) הם סיבה מספר 3 למוות בעולם.”

מה עשיתם בעצם? “החלטנו שצריך לנסות למזער את הנזק ולאפשר לגולשים לקבל מידע אמין ועדכני, המונגש בעזרת שפה ברורה ואינפו-גרפיקה. אנחנו מאפשרים לכל אחד, בחינם, לבחור טיפולים אפקטיביים ובטוחים, וחשוב מכך – להימנע מטיפולים מיותרים ומזיקים. מכיוון שאנחנו מתבססים על כלל המחקרים התקפים שהתפרסמו אי-פעם, ובגלל שהמודל העסקי מבוסס על הפניות לייעוץ רפואי במקרה הצורך (ולא מפרסומות, חסויות או מכירת מוצרים), ניתן באמת לסמוך עלינו.”

ב-CureFacts מאמינים שלכל אחד יש זכות לקחת אחריות על החיים שלו ושל היקרים לו. בעזרת המידע שהם מספקים ואלגוריתם הדרוג הייחודי שהם פיתחו, כולנו נוכל להימנע מטיפולים מיותרים, ולקבל החלטות מושכלות שיובילו לתוחלת חיים ארוכה יותר, לאיכות חיים משופרת, ולחיסכון כספי משמעותי. ההערכות הן שכיום כ-50% מהטיפולים הניתנים ברחבי העולם הם מיותרים. העלות הישירה של טיפולים מיותרים אלה היא כ-4 טריליון דולר (ככל הנראה הבזבוז הגדול ביותר על פני כדור הארץ).

המיזם נמצא כרגע בשלב התחלתי, ומספק מידע על כ-80 טיפולים בלבד (לשפעת, צינון, ועוד), מתוך 80,000 טיפולים קיימים. CureFacts מגייסת כעת כסף על מנת לפתח ולהנגיש מידע על שאר הטיפולים. המטרה היא לספק מידע על כל סוגי הטיפולים (ניתוחים, תרופות מרשם ומדף, מכשור רפואי, ויטמינים ומינרלים, תוספי תזונה וצמחי מרפא, וגם רפואה אלטרנטיבית), שכן מבחינת המטופל נדרש מידע על כל אלה.

במחקר שהתפרסם לאחרונה, וחיפש מקורות חינמיים באינטרנט המספקים לציבור הרחב מידע א-מ-י-ן על טיפולים רפואיים, רק ארבעה אתרי אינטרנט עמדו בקריטריונים שנבדקו. לצד שלושה אתרים אמריקאים – Cochrane Health, PubMed Health ,Informed Health, זכה גם CureFacts להיכלל ברשימה הקצרה והמכובדת של אתרי מידע על טיפולים שניתן לסמוך עליהם.

מבין ארבע האתרים שצוינו במחקר האתר PubMed Health נסגר לפני כשנה, האתר Cochrane Health משתמש בשפה לא מספיק נגישה ונשען רק על סריקות שיטתיות של ארגון Cochrane (יש מקורות רבים נוספים לסריקות שיטתיות אמינות ), והאתר Informed Health אינו מכיל מידע על כל סוגי הטיפולים. כמו כן, כמו כן, בשונה מ-CureFacts, אף אחד מהאתרים האחרים אינו מאפשר להוסיף העדפות של מטופלים או להתייעץ עם רופאים – למרות שאלה נדבכים חשובים בקבלת החלטות רפואיות. כך שיש הרבה סיבות לאופטימיות בקרב היזמים הישראליים. כיום, בעקבות השקה שקטה, כבר משתמשים באתר של CureFacts כ-2,000 איש בחודש, רובם בארה”ב המהווה את שוק המטרה הראשוני.

כשמלוא המידע יונגש לציבור, צפויים להשתמש באתר מיליוני גולשים בחודש. הגיוס הנוכחי (SEED) מיועד לפיתוח מאגר מידע מלא ומעודכן על כלל הטיפולים הקיימים (בעזרת כלי NLP אוטומטיים השולפים מידע מסריקות שיטתיות, לצד עריכה מקצועית של רופאים). כשזה יקרה, יהיה סוף-סוף למטופלים מקור מידע שניתן לסמוך עליו באמת. “המחקר היווה עבורנו אישור לגבי דרך החשיבה שלנו ולפתרון שאנחנו מפתחים.” מסכם מנור, “השלמת סבב הגיוס הנוכחי תסייע לנו להגשים חלום, ולאפשר לכל אחד, בכל מקום, לקחת אחריות על החיים שלו, ולהימנע מטיפולים מיותרים”.

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x