הופכים את הכישרון למתנה
אם יש משהו שהישראלים שונאים ממש כמעט כמו מלחמות זה לגלות שהם פראיירים. התרבות הישראלית שלנו מורכבת משנים של תפיסה שלפיה אנחנו חייבים להיות הכל חוץ מפראיירים. אולי מהסיבה הזו זה מפתיע שהישראלים כאומה אוהבים מאוד להתנדב- המשמעות של התנדבות היא בעצם לעשות משהו ללא תמורה כספית או שוות ערך.
מי שהקשר הזה ממש לא מפתיע אותן הן ענת ארד ושרית ארז – שתי חברות שעסקו במשך שנים רבות בתחומי ההיי טק ועובדות יחד בשנה האחרונה על האתר Gifted שכל ייעודו ומטרתו היא לחבר בין מתנדבים לבין מי שמחפשים מתנדבים.
“רבים מאיתנו רואים בהתנדבות ערך אלטרואיסטי גבוה שכולל ערכים נוספים של נתינה, עזרה לזולת, חמלה ועוד”. מספרת ארז “אבל בנוסף לכל אלה, ההתנדבות היא גם צורך אנושי בסיסי שקשור גם לתחומים נוספים כמו סיפוק והגשמה מקצועית. וצורך שיש לנו כבני אדם להיות טובים ומועילים”.
“ההתנדבות תופסת מקום ברמה הרבה יותר גבוהה מרק לתת ולעזור לאחרים” מספרת לי ארד, “אנשים מחפשים להגשים את הכישרונות שלהם או לאפשר לעצמם לעסוק בתחומים שהם אוהבים כמו תחביבים בזמן הפנוי שלהם ולפתח אותם ולא מוצאים את הדרך או המקום שיאפשר להם לעשות את זה ולכן באמצעות ההתנדבות הם יכולים בעצם גם להתפתח ולהגשים את עצמם וגם להועיל לאחרים”
למה זה חשוב שאנשים יתנדבו בתחום של הכישרון שלהם או שהם אוהבים? “קיימים לבני אדם צרכים שונים, כולנו רוצים להרגיש שיש לנו ערך ושאנחנו מועילים, אנחנו רוצים לקבל חיזוק חיובי ובמקביל אנחנו גם רוצים להמשיך להתפתח. לא לכולם יש אפשרות לעבוד בתחום הכישרון או התחביב ולפעמים אנחנו עובדים בעבודות שאותן אנחנו פחות אוהבים לעשות. האפשרות לבטא את הכישרון וגם לסייע למישהו באותו הזמן מספקת המון יתרונות בבת אחת. הרבה אנשים רוצים להתנדב בתחום או במקצוע או בכישרון שלהם. והיכולת לעשות את זה, מעלה את אחוז ההתנדבויות בארץ באופן כללי”
באתר כבר קיימות מאות רבות של פניות של מתנדבים בתחומים שונים ומגוונים. “החלטנו לא להגביל את האתר לקטגוריות או תחומים מובנים ולאפשר לכל מי שרוצה לעשות משהו להגדיר את התחום בעצמו לפי מה שנראה לו. באופן הזה יש מתנדבים בהמון המון נושאים שיכולים גם לחפוף ומי שממלא את הפרטים באתר לא צריך להתלבט האם התחום הוא לדוגמה בריאות או ספורט.” מספרת ארד. Paragraph
הרעיון להקים את האתר עלה כפי שמספרת לי ארד “כשהתחלתי ללמוד קואצ’ינג, התפנה לי הרבה זמן. רציתי להתנדב במה שמעניין אותי, כמו עבודה עם חיות או הוראת מתמטיקה, או במה שאני טובה בו כמו תוכנה. בהתחלה לא הצלחתי למצוא מקומות שבהם מחפשים כזה סוג של התנדבות. רק אחרי חיפוש יסודי באינטרנט מצאתי עמותות ופניתי אליהן. שלחתי מיילים ופניות, ולפעמים עבר המון זמן עד שחזרו אלי, אם בכלל.” ארד מספרת שהחוויה מאוד אכזבה אותה והיא הבינה שאם זה קורה לה זה כנראה קורה גם לעוד אנשים. “יש כמה יוזמות שפועלות כדי לפרסם צורך של עמותות במתנדבים כמו לדוגמא מה שעושים בעמותות אחרות אבל לא היה עדיין מקום שמאפשר למתנדבים עצמם להציע את ההתנדבות” מסבירה ארד “במיזמים אחרים שמים את הדגש על העמותות ואנחנו מפתמקדות במתנדבים. והיות ואני מגיעה מעולם ההיי טק פניתי לשרית שהיא אחת מהמנהלות הכי טובות לפרויקטים בתחום ההיי טק שאני מכירה וגם חברה וסיפרתי לה שיש לי רעיון להקים אתר אינטרנט שיאפשר לאנשים להתנדב בתחום ובאזור שהם רוצים ושעמותות או אנשים אחרים יוכלו למצוא אותם וליצור איתם קשר- ממש כמו שבלינקדין אנשים עושים סביב עבודה וקריירה אפשר לעשות סביב התנדבות”
ארז מספרת שהיא מאוד התלהבה מהרעיון והן לא בזבזו אפילו רגע והתחילו לעבוד על הרעיון ולאפיין אותו. “היינו צריכות להבין הרבה בנושא החיפוש, וגם בנושא הצורך של האנשים עצמם ומי שמחפש מתנדבים. מה עומד מאחורי הפעולה של התנדבות ובעיקר איך לייעל את התהליך של החיפוש, ולעשות אותו ממש פשוט ונוח מצד אחד וגם בטוח לשימוש מצד שני. חשבנו על המסרים ואיך אנחנו רוצים שהאתר יעבוד ובשלב הבא התחלנו לבנות את האתר ובאוגוסט האחרון פתחנו אותו להרצה והתחלנו להעלות לאתר מתנדבים. בחודש שעבר התחלנו להפעיל את האתר לחיפוש אחרי שבדקנו וראינו שהמערכת עובדת כמו שצריך” וארד מוסיפה: “הדגש הכי חשוב שהיה לנו הוא לחבר בין ההתנדבות לכישרון- ככה הגענו לשם Gifted שמשלב גם את המילה Gift- מתנה וגם את הכישרון. הכישרון שלנו הוא מתנה שקיבלנו והדרך שלנו לממש אותו היא הדרך שלנו לתת מתנות לעולם או יותר ספציפית לאנשים אחרים- המושגים שלנו באתר הם בגיפט- מי שרוצה להציע גיפט מעלה לאתר את התחומים או האזורים או השעות ואם יש גם קהל יעד אז גם אותו, ולמי שמחפש גיפט יש אפשרות לחפש לפי מילות חיפוש , אזורים, שעות /ימים וכד’ במקביל. וככה נוצרים החיבורים”
כדי להבין יותר טוב איך המערכת פועלת נכנסתי בעצמי לחפש באמצעות האתר כותבים מתנדבים שיוכלו לסייע לנו להפיץ יותר חדשות טובות. גיליתי שמלבד הצורך להירשם באופן חד פעמי אני יכולה לחפש מתנדבים בכל תחום- כתיבה/ שפה/ תכנות/ ציורי קיר /תאטרון /קסמים/אפיית עוגות …ועוד ועוד ועוד. כשמצאתי כמה מתנדבים מתאימים פניתי אליהם בצורה מאוד פשוטה ומיד קיבלתי מייל חזרה מהאתר לגבי הפנייה שלי.
שרית הסבירה לי שבשלב הזה הפניות מגיעות אליהן והן עוברות על כל פניה ומוודאות שמדובר בפניה אמתית ואיכותית , יש באתר הגבלת גיל ואנחנו לא מאפשרות פניות של ילדים או נוער מתחת לגיל 18″ למה בעצם? “במסגרות של בתי הספר יש מחויבות אישית או פרויקטים אחרים ואנחנו לא רוצות להתנגש איתם מצד אחד, ומצד שני וזו הסיבה החשובה אנחנו לא רוצות שהאתר יהפוך לזירה פוטנציאלית שעלולה לשמש למשהו אחר. אנשים מבוגרים יכולים לבחור איך הם רוצים לקבל פניות ומתי להעביר מספר טלפון וכד’ וככה יש לנו סוג של פיקוח שהפעולות שמתבצעות דרך האתר הן פעולות התנדבות אמתיות ולא פעולות אחרות”
את האתר הקימו ענת ושרית בעצמן בהתנדבות מלאה וכרגע פעילים בהפעלתו יחד איתם עוד 5 אנשים נוספים. ממה שהן מספרות האתר צומח מאוד מהר וכבר קיימות עשרות רבות של חיבורים מוצלחים שיצאו מהן פעולות התנדבות.
ממה שמספרות השתיים עולה שאחד מהתחומים המבוקשים ביותר בקרב מתנדבים נכון להיום הוא עבודה עם בני נוער בסיכון. “מסתבר שיש הרבה אנשים שמחפשים לעבוד עם בני נוער בסיכון בנושאים שונים ומגוונים. מה שעוד מעניין זה שיש הצעות להתנדבויות מאוד מקוריות ומיוחדות כמו מישהי מקסימה שמאוד רצתה להתנדב בציור קיר ודרך האתר היא מצאה מרכז נוער בקריית גת והיא ציירה להם קיר מקסים. או גבר שרצה ללמד סדנאות היפ הופ ופנתה אליו דרך האתר אמא של ילד בכיתה של חינוך מיוחד והוא לימד אותם לרקוד היפ הופ כמה פעמים.
יש אנשים שרוצים להתנדב פעם אחת ויש אנשים שרוצים למצוא מקום קבוע או אפילו כמה …. יש למשל מתנדבת מקסימה שהשתחררה מהצבא שהעלתה גיפט של הפעלת סדנאות תיאטרון ולא האמינה שמישהו יחזור אלי. ובינתיים פנו אליה כבר כמה עמותות והיא העבירה מפגש בנושא תיאטרון ובעוד מקומות אחרים וכיום היא ממשיכה להעביר מפגשים באופן קבוע במרכז לקשיש”.
השתיים מחפשות כעת עוד ועוד עמותות שיוכלו להיעזר ולהסתייע באתר שלהן לאיתור מתנדבים וכמובן עוד מתנדבים שמחפשים מקומות להתנדב בהם ולהביא את הכישרון והיכולות שלהם לידי ביטוי.