אמא הבטחת לנו טופו לשבת- ועכשיו תוכלי גם לקיים!!
קרוב לוודאי שאחרי הכתבה הזו תחשבו קצת אחרת על טבעוניים ואולי גם על אנשים חסרי כסף.
ההנחה הראשונה שקיימת לרוב האנשים לגבי טבעוניים היא, שיש להם הרבה כסף. ההנחה הזו נובעת מהמציאות שיש הרבה אנשים שהגיעו לטבעונות במצב סוציו-אקונומי גבוה. אך האמת הפשוטה והאולי משמעותית היא שטבעונות ממש כמו האמונה באל לא חייבת להיות קשורה בכסף.
את ההבהרה הזו עושים בימים אלה בעמותה של הרב יוסף כהן-“חסדי נעמי” שהוקמה לפני 30 שנה במטרה לספק סלי מזון וציוד חיוני למשפחות נזקקות בישראל. בשנה הקודמת גייסה העמותה 1.5 מיליון ש”ח, במטרה לרכוש רדיאטורים ושמיכות חורף לקשישים ולניצולי שואה – מעבר לסלי המזון המחולקים ל50,000 משפחות כל שבוע.
בימים אלה מקיימת העמותה קמפיין גיוס המונים נרחב תחת הססמה “אמא הבטחת לנו טופו לשבת” שמחליף את המשפט “אמא הבטחת לנו עוף לשבת” שמלווה את העמותה כבר 30 שנה. מטרת הקמפיין לגייס 18,000 ש”ח על מנת להרכיב סלי מזון לטבעוניים- כלומר למי שלא אוכלים מזון מן החי- בשר/עוף/דגים/ביצים/חלב ומוצריו. הסל הטבעוני יתבסס בעיקר על ירקות, פירות וקטניות. קינואה, עדשים, טחינה גולמית ולפעמים אף ממרח תמרים.
למה זה נחוץ?
היוזמה החלה בהמשך לבקשות חוזרות שהופנו כלפי מתנדבים בעמותה מאנשים שביקשו לא לקחת מוצרי חלב /ביצים ושימורי טונה או בשר. מדברים שמסרו לנו בעמותה עולה כי עם השנים יש מגמות מתחדשות בציבור, דברים משתנים, אנשים עוברים שינויים, וכך גם העמותות צריכות להתחדש יחד איתן. מעבר לכך, מוסיפים ואומרים לנו על החובה המוסרית שעומדת בבסיס קיום העמותה, לדאוג לכל סוגי השכבות. “העוני פוגע בכל סוגי האוכלוסייה. יש אנשים שלא יכולים לאכול בשר, ביצים או גבינה, לא יכולים להכיל את הרעיון הזה. זה לא אומר שלא צריך לעזור להם. ולהיפך, אם אפשר גם לשמח אותם, שלא ייתקלו עם המזונות האלו – אז אדרבה, זו מצווה גדולה בפני עצמה.”אנחנו מסייעים לכל מי שזקוק לעזרה. וחשבנו על קהילת הטבעונים, שלהם אין מענה מערכתי – ורצינו לנסות למצוא פתרון לסיטואציה הזו”. אומר לנו בשיחה משה כהן, מנכ”ל העמותה.
“כאנשי חסד זה לא מתפקידנו לשאול את הנזקקים לסיבה או לבקש מהם הוכחות – אנחנו משרתים את הערך הגבוה של הנתינה ולא שואלים שאלות. אם יש אנשים שידם אינה משגת והם סובלים מרגישות לחומר מסוים כמו גלוטן/לקטוז השאיפה הגדולה שלנו תהיה לסייע להם. אותו הדבר נרצה לעשות כלפי אנשים שומרי שבת שזקוקים ליין וחלות לשבת וכך הדבר לגבי טבעוניים. החיבור בין האמונה של אדם לבין כסף הוא לא חיבור נכון ולא מתפקידנו לשפוט אנשים נזקקים” מספרים בעמותה. לפעמים אנשים מרגישים שזה לא בסדר לשאול ולכן גם את המידע הזה אוספים בעמותה בזהירות רבה כשהם שואלים את האנשים אם יש להם העדפות או רגישויות. טבעונות לרוב נובעת מרגישות יתר לסבל של בעלי החיים ובעמותה מכירים בה ככזו ומבקשים לסייע.
כיום כל הסלים מעוצבים בין אם מתרומות של חברות מזון, בין אם מתרומות כספיות וחברי העמותה רוכשים את המזון, או ממזון יבש שאנשים פרטיים תורמים פיזית כמו קופסאות שימורים ומזון יבש. ממוצרים אלו העמותה מרכיבה סל, לפי ההיצע שקיים מהתרומות. בעמותה מביעים עניין רב להסתייע בייעוץ של תזונאים מתנדבים שיוכלו לסייע בהרכבת הסלים ולשמור על כמות אבות המזון הדרושים בהרכבת הסלים השונים.
ניכר שמידת החסד עלתה עוד מדרגה ושהמושג נתינה מכל הלב בכל זאת קיים בישראלים רבים שעסוקים במלאכת הנתינה באופן שוטף. לקראת הפסח עושה רושם שמשפחות יהודיות מסוגים שונים יוכלו לשבת יחד ולחגוג בדרך שבה הם מאמינים.