חודש הרחמים
לציבור גדול מאוד בישראל ובעולם כולו החודש הנוכחי הוא חודש חשוב במיוחד- חודש הרמדאן הקדוש לדת המוסלמית בעיצומו והיום עולה לאוויר מיזם חדש שקורא לאחדות בין עמים ודתות דווקא בעיצומו של החג ובגללו.
לפני כחודש קיבל תיכון אורט מח”ט עכו בהובלת איאד סלאח, את פרס תקווה ישראלית מנשיא המדינה ראובן רובי ריבלין והעניק לו את הספר “דרוש כפר” כמצע לשפה משותפת של הורים ומחנכים למתבגרים בתרבות הישראלית רבת הפנים, הצבת גבולות למתבגרים עם אכפתיות ומעורבות הורית.
“העיר עכו היא מיקרוקוסמוס של ישראל- חיים בעיר כל קצוות הקשת הישראלית כל המגזרים כל הדתות וכולם חיים יחד בהרמוניה” מספר לי איאד סלאח , 40 מנהל בתיכון אורט מרכז חינוך טכנולוגי עכו ב-6 השנים האחרונות. סלאח הוא גם מי שעומד מאחורי מיזם “חודש הרחמים” – שיחד עם צוות מחנכות ומחנכים מביה”ס ובשיתוף ותמיכה של מכון החינוך “דרך כפר” פיתחו אתר אינטרנט חדש וייעודי שמכיל תוכן חינוכי בערבית ובעברית שמאפשר להכיר את הערכים העומדים בבסיסו של חודש רמדאן.
“יש בעיר תושבים מכל הקשת החברתית בישראל” הוא ממשיך, “ויש כבוד הדדי גם בזכות המנהיגות של ראש העיר, היחס של הרבנים גם היהודי וגם המוסלמי אחד לשני, והמנהיגות החינוכית המשותפת בחיבור בין צוותים בבתי ספר – יהודים ערבים נוצרים. וגם רואים שיש מנהיגות של המשטרה – התייחסות ממקום מלכד ומחבר.” זה נשמע כמו גן עדן – אני אומרת לו “זה באמת גן עדן באופן יחסי למקומות אחרים” הוא משיב, “אבל זה לא שאין בעיות – יש דברים לשפר בכל מקום וכמובן שגם בעכו. אבל אם מדברים על הקיטוב הגדול בעכו, זה פחות בא לידי ביטוי. אנחנו מצליחים ליצור פה משהו אחר. מה שכן קורה ויכול להביא לקיטוב בעתיד זו בורות, כלומר חוסר הכרה של התרבויות, המנהגים, המטרות של הצדדים. ובין היתר מהסיבה הזו
יצרנו את המיזם גם בתרגום לעברית כך שגם יהודים יוכלו ללמוד על הרמדאן ולהכיר את מה שעומד מאחורי
לחבר את הנוער לערכים
“אחת הדרכים לגשר היא להכיר וכך גם היוזמה החדשה נולדה מהמקום של הגישור- תרגמנו לעברית את המשחק וגם את האתר מספר לי סלאח. הרעיון הוא בפירוש להפיץ את היוזמה בכל ישראל כדי ליצור חיבור בין העמים- ולא רק לבני הנוער גם למבוגרים”. אבל היוזמה לא נועדה עבור היהודים אלא בראש ובראשונה דווקא למוסלמים מתוך כוונה לחבר את האוכלוסייה המוסלמית לערכים של הנתינה והצניעות וחשבון נפש. “שהם ערכים שדומים לערכים של יום כיפור” אומר סלאח.
למה צריך לחבר את האוכלוסייה המוסלמית לרמדאן? “בתקופה האחרונה אנו עדים לתופעה שעם השנים הולכת ומתרחבת” הוא מסביר. “יש ההימנעות מקיום ההרגלים והמסורות של חודש רמדאן הקדוש. שהוא חודש שמכיל בתוכו ערכים חשובים מאד כמו: התנהגות אדיבה, צדקה, נתינה ומעשים רבים שנהג לעשות הנביא מוחמד. חלק מהמוסלמים נוהגים להתעסק בדברים שוליים בחודש זה כמו: בזבוז כמויות גדולות של מזון, הקפדה על צפייה רבה בסדרות בטלוויזיה או בכל מסך אחר, ערנות עד שעות הלילה המאוחרות בבתי קפה ובכל מיני גנים ציבוריים ועוד”
הזמן וההזדמנות ברמדאן
את פרויקט אתר חודש הרחמים – شهر الرحمة . פיתחו צוותים חינוכיים ערבים ויהודים יחד.
והתגייסו לפני כשבועיים למיזם בעבודת צוות. זה היה דגש עיקרי של התנהלות העבודה – עובדים יחד – כמו שרמדאן מחזק את היחד, ההדדיות, הענווה והאכפתיות הם פיתחו וריכזו חומרים חינוכיים ופעילויות לרמדאן. חלק מהחומרים מונגשים גם לעברית. פסוקים מהקוראן לא תרגמו כי זה לא מקובל ולא מדויק לתרגם. אבל משחקים ופעילויות מתרגמים. עבודת הפיתוח נעשתה בשיתוף דרך כפר ובהשראת הקטע הבא: בתפיסת חינוך דרך כפר חגים וימים מיוחדים בלוח השנה הם הזדמנות לחינוך בערכים. החגים הם הימים הסודיים של הלב… (דרוש כפר, הוצאת כנרת זמורה, עמוד 196).
תפיסת דרך כפר יוזמות חינוך,תפיסה שאיאד סלאח והצוות שלו מכירים מקרוב. תפיסה שמדוברת ומיושמת כיום אצל מחנכות ומחנכים מקבוצות מגוונות בחברה הישראלית (כולל חרדים) בעשרות בתי ספר, כפרי נוער, פנימיות רווחה. תפיסת דרך כפר נלמדת באונ’ ובמכללות לחינוך ותעודת הוראה ומתוארת באופן סוחף ברב המכר ‘דרוש כפר’ שכתב דותן לוי בהוצאת כנרת זמורה ביתן. התפיסה מבוססת על ההבנה שחינוך צריך להוביל חברה ולא להשתרך אחריה. חגים, מועדים וימים מיוחדים בלוח השנה הם כלי והזדמנות בידי מחנכים בדרך כפר לחינוך בערכים.
אחד המשחקים שפותחו ויקודם ברשת בקבוצות יהודיות וערביות הוא משחק הזמן וההזדמנות ברמדאן- המאפשר להכיר ערכים מנחים בחודש, מקורות מהאסלם ולשתף במחשבות, רגשות ועשייה ביחס לצדקה, נתינה, רחמים ועוד. האתר מכיל סרטונים, משחקים ועוד תכנים רב גילאיים לדוברי ערבית ועברית.
رمضان كريم – רמדאן כרים – רמדאן שמח