שכנים למען שכנים
לשמחתנו בשבועות האחרונים הרבה יותר מתמיד יותר ויותר אנשים נרתמים לסייע לקשישים בתקופה המאתגרת הזו שמחייבת אותם כמי שמוגדרים בסיכון להישאר בבתים ומקשה על חייהם יותר ויותר . מעבר לקבוצות מתנדבים נפלאות שעושות עבודה מופלאה יש עוד הרבה מאוד אנשים שמשתייכים לקבוצה ולא מוכרים לרשויות אבל יכולים להיות השכנים של כל אחד מאיתנו. בדיוק מנקודת המוצא הזו נולד מיזם שכנים למען שכנים.
תמר גמליאל, בת 40, עורכת דין וגם יו”ר ומקימת הוועדה לזכויות קשישים בלשכת עורכי הדין שהגתה את המיזם במטרה לתת מענה לאוכלוסייה המבוגרת ולשמור עליה באמצעות השכנים. וכך לוודא שאף קשיש לא נשכח בבית בלי מוצרים חיוניים שהוא צריך או לחלופין מסכן את עצמו ויוצא לא מוגן לסופר או לסידורים פשוט כי אין מי שיעזור לו או לה. בתמיכת לשכת עורכי הדין היא מניעה בימים אלה את הפרויקט בפורמט ארצי שבמסגרתו בכל בניין יבדקו הדיירים שיכולים עם השכנים הקשישים האם הם צריכים עזרה בקניות מהסופר, תרופות, יביאו להם ארוחה חמה, ספר או פשוט ידרשו בשלומם.
לדברי עו”ד גמליאל: ״יש גופים רבים שמסייעים לקשישים כמו ׳לתת׳ ו׳דור לדור׳, והם עושים עבודת קודש, אבל יש קשישים רבים שבכלל לא מוכרים לרווחה או לארגונים האלה ועל כן לא יכולים לקבל כל עזרה. אם כל אחד מאיתנו יבדוק עם השכן הקשיש שלו אם הוא בסדר, אם הוא צריך עזרה או אפילו ישוחח איתו בטלפון וידרוש בשלומו, נצמצם את החשיפה של הקשישים להידבקות בנגיף הקורונה ונבטיח שלנוכלים בכלל לא תהייה הזדמנות לעשוק קשישים במצוקה ובייחוד בתקופה הקשה הזאת שכולנו מצויים בה״.
לדבריה מדובר בפתרון פשוט שיכול להיות ישים בכל בית משותף ובכל שכונה. הרעיון פשוט: כל אדם שרוצה לעזור, יוכל להדפיס את המודעה, למלא את פרטיו ולהניח אותה מתחת לדלת ביתו של השכן המבוגר או לתלות בחדר המדרגות / בלובי.
השכן המבוגר שיקבל את המודעה, יוכל לפנות לשכן שרוצה לסייע ולהיעזר בו בקניות מהסופר, איסוף תרופות מבית המרקחת, דואר או כל דבר אחר שיוכל להבטיח שהקשיש יקבל מענה לצרכיו היומיומיים, מבלי שיצטרך לצאת מהבית. אמנם, יש יוזמות חברתיות וקהילתיות רבות שנועדו לתת מענה בדיוק בנקודה זאת, אלא שכל הגופים הללו צריכים לאתר מצד אחד את האוכלוסייה המבוגרת ומצד שני “לשדך” להם מתנדבים. המיזם ‘שכנים למען שכנים’ מציע פתרון ישיר ומיידי בין השכנים.
איך הכל התחיל? לפני שלושה שבועות, כשהבנתי ששלושת הילדים שלי שהילדים יישארו בבית ועסקים מתחילים להיסגר והתחלתי להפנים, כמו הציבור הרחב, שאנחנו מצויים בפתחו של משבר.
החלטתי שבמקום להישאב למשבר, אני רוצה לראות איך אפשר למנף את המשבר לצמיחה ולכן קראתי לקבוצה ” משברונה “.
מס’ ימים לאחר מכן נולד הרעיון של “שכנים למען שכנים”, בעקבות הודעות שפרסמתי בקבוצת הוואטסאפ של הבניין בו אנחנו מתגוררים והחלטתי להפוך את זה למיזם רחב יותר. התחלתי לשתף בוואטסאפ ובקבוצה שפתחתי בפייס וגם הופצה קריאה של ראש לשכת עורכי-הדין לכ- 80,000 עורכי דין להצטרף למיזם בכל הארץ.
כמה אנשים מסתייעים כרגע במיזם?
“למיטב ידיעתנו כמה מאות קשישים לפחות בפריסה ארצית, מכיוון שכל אחד עושה את זה עבור עצמו זו ההערכה השמרנית ביותר אבל גם יכול להיות שהרבה מעבר. אנחנו מעריכים שמלבד הדפסת המודעה שניסחנו, הצלחנו להעלות את המודעות לנושא; ואנחנו רואים מדי יום מודעות דומות שמתפרסמות (בנוסחים שונים, בכתב יד וכד’) והמון פוסטים ברוח המיזם שקוראים לסייע לשכנים בכלל ולקשישים בפרט”.
איזה תגובות אתם מקבלים?
אנחנו מקבלים עדכונים מאנשים שהצטרפו למיזם על תגובות מרגשות שהם מקבלים מהשכנים שהם מסייעים להם, ובנוסף מקבלים התגובות חיוביות לפוסטים ולהודעות הוואטסאפ של אנשים שאימצו את היוזמה.
“איזה שכנה טובה. מאד מעריכה את זה” או “אם אי פעם אני אוכל להחזיר לך כגמולך אני מאד אשמח. עשית מעשה צדקה. שבת שלום וכל טוב”, “תודה רבה לכל המתנדבים והמתנדבות הנדיבים והנדיבות. מאוד מעריכה את ההתגייסות למען. היו ברוכים וברוכות”.
יש עוד המון דוגמאות מרגשות ויפות. אחת התגובות שריגשה אותי במיוחד הייתה בפוסט של בחור מפולין שנחשף לפוסט ובו המודעה בפולנית. הוא הפיץ אותה בפייסבוק שלו וכתב: “אני יודע. לא הרבה אנשים מדברים עברית בפולין כרגע, אבל פייסבוק יתרגם. יש גם גרסה פולנית לעלון וככה העולם הופך לכפר קטן עוד יותר… תודה רבה על הרעיון אתם מאורגנים יותר טוב. שאר העולם רק צריך ללמוד”.
ומה עושה הוועדה לטיפול הקשישים בימים אלה?
“ערב הקורונה, הוועדה לזכויות קשישים בשיתוף עם מטה המאבק בעושק הקשישים החלה בפרויקט של סיוע משפטי לקשישים שנעקצו על ידי חברות עושק. עקב המצב, הקפאנו את הפרויקט. כרגע, אני חברה בחמ”ל של החטיבה החברתית, עו”ד רם א. גמליאל גם יושב בחמ”ל ומוביל פרויקטים, במסגרתו אנחנו מקדמים פרויקטים התנדבותיים שונים בשיתוף עם הרשויות המקומיות ועם ארגוני סיוע רבים”.