חג השכנים
ביום רביעי מחר (ה-25/5) במאות מוקדים שכונתיים שונים ברחבי הארץ יצוין בארץ וב-36 מדינות נוספות עולם חג השכנים במסגרת החג, תושבים ייצאו לרחובות העיר והשכונה כדי להכיר מקרוב את השכנים שלהם.
מדובר במסורת חדשה בהובלת ארגון ארץעיר והשירות לעבודה קהילתית במשרד הרווחה, שמצטרפת למסורת המצוינת ברחבי העולם. במסגרת החג ייפגשו שכנים בכל יישוב ויצאו אל המרחבים הציבוריים, אל החצרות והפארקים הקרובים לביתם עם אוכל ביתי, שולחנות, כסאות, משחקים ופשוט להתחבר.
אפשר אולי לחשוב בטעות שמדובר בחג שנולד בקורונה, אבל למעשה מדובר במסורת שהחלה בפריז בשנת 1999, ,כאשר קבוצת חברים מקומית שפעלה כבר במשך עשור קודם לכן למען חיזוק קהילתיות מקומית ויצירת שינוי בכל הקשור לבידול חברתי בתוך העיר, החליטה לעשות מעשה אקטיבי ביצירת הכיף המשותף שלהם ושל שכניהם. תחילה היה מדובר בחג מקומי קטן בפרבר אחד, ובמהרה הדבר התפשט עד לכדי חג אירופאי רחב וכיום מוכר בקרב 14,000,000 חוגגים לערך.” מסבירה מעין דה וידס, מרכזת פעילות חג השכנים בארגון ארץעיר
לארץ החג “עלה” בשנת 2018 והופעל בשנתיים הראשונות על ידי ארגון בינ”ה, ג’וינט ישראל והשירות לעבודה קהילתית.” מוסיפה מעיין “ב- 2021 הופעל במשותף על ידי ארץעיר, השירות לעבודה קהילתית ומס’ עיריות.”
איך חוגגים?
הרעיון הוא לשמור על הפשטות שכל מי שרוצה לקחת חלק יוכל לעשות את זה בקלות. כל מה שצריך זה רק להחליט ולקרוא לשכנים להצטרף אצל אחד השכנים, בחצר הבניין, בגן הקרוב, או בכל פינה שיכולה להתאים בשכונה. לא צריך להסתבך – שולחן וכמה כסאות או שבכלל מחצלת כל אחד/אחת מביא משהו לשתות או לנשנש וכל השאר זה בונוס..
אפשר להוסיף מוזיקה, קישוטים, משחקים, הפעלות בהתאם לרצון וליכולת – אנחנו הכנו ערכה מעוצבת ומוכנה להדפסה, הכוללת: פוסטרים להזמנה שניתן לתלות בבניין, לוח מודעות בנייני, שלט ברוכים הבאים, דף צביעה כהשראה להפעלה לילדים מדבקות, טיפים וכל מה שצריך כדי לחגוג כמו שצריך שאפשר להוריד בחינם מהאתר בהרשמה וגם לקבל מאיתנו ליווי וסיוע בכל מה שצריך”
למה זה חשוב בעצם?
“מטרות חגיגת החג בעולם, וגם כאן בארץ, יושבות על הצורך ביצירת מענה לתחושות של אינדיבידואליזם ובדידות. כשהפתרון בפועל הוא יצירת מסורת חדשה שמובלת ע”י האזרחים ולא נקבעת מלמעלה כמו ימי חג רבים אחרים ומוכרים. שמנו לעצמנו עוד כמה מטרות כמו:
• הגברת הסולידריות החברתית-קהילתית- מייצרים הזדמנויות חדשות להיכרות ושותפות- מחזקים את הקהילה המקומית על בסיס שייכות וזהות משותפת .
• הנגשת הפשטות והסיפוק ביצירת אירועים משותפים – כל תושב שותף – יוצאים יחד למרחב המשותף, נפגשים ומכירים.”
מה היה בשנה שעברה?
“ראינו מעל ל-200 מוקדי התארגנות עצמאיות שלוו על ידי עובדות השירות לעבודה קהילתית וכן רכזות קהילתיות בעיריות השונות. בנוסף, התרגשנו לראות כי כל ‘חגיגת שכנים’ קיבלה אופי ייחודי בהתאם למשתתפיה שלקחו אחריות על ארגון המפגש והובלתו בשטח, דבר שללא ספק יצר סולידריות משותפת בין פרטים הגרים בשכנות הקורונה בעצם נתנה דחיפה מאוד גדולה לכוח של השכנות שקצת נשכח והאנשים עצמם ממש מחפשים שוב את החיבור הקהילתי הקטן שפעם היה מובן מאליו והיום צריך ליצור מחדש.”
ומה מתוכנן לקרות השנה?
אל המסורת החדשה כבר הצטרפו רשויות ועשרות קהילות בערים שונות בארץ בהם: עיריית אשדוד ,עיריית באר שבע, עיריית נתניה, עיריית אור יהודה ועוד. “גם השנה, אנחנו מצפים לראות עוד ועוד מוקדים ושכונות מצטרפים לחגיגות, נפגשים, מכירים ונהנים יחד.”
לפרטים ורישום לחגיגות בלינק