ארועיםחדשות טובות

חג חדש/ישן עיד אל בנאת-חג הבנות

מאז 2018 מאז פרוץ מחאת Me too המאבק של נשים נגד אלימות הדרה ואפליה מגדרית. בצ’ילה,חיברו נשים שיר מחאה שיוצא נגד תרבות האונס, ומאז שהושמע לראשונה בסוף החודש שעבר, כחלק מגל המחאה החברתית במדינה הוא כובש את העולם. אצלנו הושחתו פניה של הדוגמנית והמגישה גלית גוטמן בפוסטר של תחנת אוטובוס על ידי חרדי והעניין הנשי לא מקבל את המקום הראוי לו למרות שכבר כמעט 2020.

אחת הסיבות  לכך היא שעם הזמן נשכחה מהותה של הנשיות הפשוטה והשבטית. נשכח הסוד הנשי העתיק ממנו היו הו שואבות את עצמתן האמיתית.

שתי חברות ותיקות החליטו להחזיר קצת עטרה ליושנה ולבטא את החשיבות של המקום הנשי בתרבות היהודית והישראלית ולהפגין את העוצמה הנשית המאוחדת דווקא באמצעות חג: עיד אל בנאת– ,תרגום מערבית חג הבנות שמעטים מכירים אותו אך מקורו לפי הדעה הרווחת כבר מימי החשמונאים שבהם לפי חז”ל התרחש מעשה יהודית שהצליחה לגבור על המצביא הולופרנס ולהביא לעמה ניצחון – סיפור שהתרחש, ככל הידוע, בתקופה אחרת ונקשר בסיפורי הגבורה של חנוכה. ולכבודו, מציינים בנר שמיני של חג החנוכה שהוא גם ראש חודש טבת, בקהילות צפון אפריקה את היום ומקדישים אותו אותו לבנות.

בקהילות שונות כגון תוניס ,מרוקו, לוב, אלג’יר, קושטא, סלוניקי ועוד, נהגו לציין את חג הבנות, בכל ר”ח טבת (נר שמיני של חנוכה), בדרכים שונות בראש ובראשונה במפגש, בטקסים שונים, ריקודים, אפייה, סעודה גדולה משותפת, שתיית יין, תפילה, שירה וריקוד, בחלק מהקהילות נהגו לתת מתנה קטנה זו לזו אך בכל הקהילות החיבור המשותף ציין את הכח והעוצמה הנשית.

עיד אל בנאת חדש ומשודרג

שתי חברות ישראליות נחמה דוד, בת 55 מפרדס חנה, בעלת חברת “עדי הפקות” ומלמדת קבוצות נשים חשיבה הכרתית /ימימה בארץ ובעולם ובטי סוטיל, בת 48 מהגליל שגם היא מפיקה – מנהלת לשעבר של להקת שבע ומדריכה טיולי נשים למרוקו,החליטו לחדש את המסורת של החג ולבסס אותה בישראל כפי שהמימונה הפכה לחג של הכלל ולא רק למרוקאים. חג שבו אוכלים, מתפללים, שרים , רוקדים ומדליקים  נר שמיני של חנוכה.

לדברי דוד “בטי ואני חברות הרבה שנים ולא פעם היא סיפרה לי שהיא מאוד רוצה לייבא את המסורת של עיד אל ונאת לארץ, גם כי יש בארץ הרבה נשים שחוגגות את החג כמסורת מבית אמא וגם כי מתעורר צורך בקרב הרבה נשים בארץ להחזיר את תחושת השבטיות את התמיכה הנשית ואת התפילה המשותפת” למה הכוונה? “פעם, היו הנשים חיות בקרבה שאפשרה חיי שבט נשיים על כל ענייניהם וכך הן היו מתמלאות ומתעצמות. והיום… התרחקנו.. והיום נשים מוצאות את עצמן מתמודדות לבד עם עולם פנימי לא פשוט ועם חסרון בידע נשי קדום והכרחי. מיותר לומר שאהבתי מאוד את הרעיון והוא חיכה לזמנו, לאחרונה שוב דיברנו והחלטנו מכוון שחנוכה קרב לעשות את זה השנה.”

רצה הגורל ויום למחרת השיחה פגשה נחמה במשרד ההפקות שלה אישה שחלתה בסרטן, ואספה סביבה קבוצת נשים שכולן נמצאות בתהליכים שונים של ריפוי מהמחלה והן מתקבצות יחד לשיעורים , הרצאות, טיולים וכו’ שהיא מארגנת עבורן. “כבר דובר וסופר הרבה על אחוות נשים ועל ההורמון המחיה ומחזק שמופרש בזמן שנשים נפגשות. אבל בפעילויות האלה ממש אפשר היה לראות ולחוש בכוח המשותף, למשל בחגי תשרי הפקתי להן סיור מדהים בצפת. מטרת הפגישה הייתה ליצור עבורן עוד פעילויות שישמחו אותן. כמובן שמיד סיפרתי לה על הרעיון של חגיגת “עיד אל בנאת” המתגבשת ובסיכום דברים עם בטי הוחלט שכל ההכנסות מהערב יהיו לטובת אותה קבוצת נשים.”

ובטי מוסיפה “הרעיון לאחד את האנרגיה הנשית ממקום פשוט ושמח הוא תולדה של צורך אישי שלנו ואנחנו מאמינות שזה צורך של לא מעט נשים בארץ, ויחד נוכל לסייע יכולות להמשך פעילות מפגשי הנשים שזקוקות לתמיכה ולהמשיך את הפעילות המחזקת.” חשוב לה מאוד להדגיש כי:

“הרעיון נולד אצלי לא מתוך שום אג’נדה חברתית נשית. אין כאן שום התרסה ואמירת מנגדת …. להיפך.. יש כאן עניין של הכרה נשית כי הכח האמיתי שלנו כנשים הוא כח שקט. לא הפגנתי. לא בדרך גברית אלא דווקא מתוך החיבור הפשוט והיומיומי נצליח למצוא נקודת הקשבה פנימית למרכז הכח שלנו שיכול לתת את מתנתו לעולם מבעד לכל הקולות הרוחשים סביבנו. כשאישה מתוודעת לכח הזה אין לה שום צורך באישור חיצוני וריצוי!”

אז מה מתוכנן בעצם?

“כל אישה מוזמנת מעצם היותה אישה, לחלוק עם כולנו את המתנה הייחודית שלה. לרכז את כח האחדות הנשית למטרה כללית להגברת אור האהבה והריפוי, להרים את המודעות של כולנו לעוצמה שמתרחשת כשאנחנו חוברות יחדיו למשהו כללי וגדול”.   

האירוע מתנהל על טהרת ההתנדבות וזה מדהים לראות את עם ישראל פותח את הלב נשים מכל הארץ מגיעות זמרות מוכרות ויקטוריה חנה לאה שבת, ורד אילת מלהקת שבע, ועוד..מעצבות, ציורי חינה ,קוסקוס, כיכר שוק ססגונית, הדלקת נרות מפוארת  ועוד הרבה הפתעות..המקום כולו יעוצב בסגנון מרוקאי .

עיד אל בנאת המסורתי

המטרה הנוספת שלנו היא להצליח לחבר מעגלי נשים מכל גווני החברה. לאפשר לכל אחת מאיתנו לחלוק בערב שכזה את המתנה שלה בלי הבדלי מעמדות תפקידים וכו’, אם זה בשירה, בישול, אפיה, סיפור, ניגון, ריקוד או מלאכה כל שהיא. להביא ולהרגיש את הכח והעוצמה של עצם היותנו נשים בפשטות של המילה.

האירוע יתקיים ב 29/12/19   בשעה.18:00  בקיסר ים/נמל קיסריה.  בעלות סמלית של :100 ש”ח לפרטים נוספים והזמנת כרטיסים בלינק

ומה יקרה אחרי הערב? “הכח הנשי יחבר את הדורות ויבסס מסורת נשית עתיקה. זה מאוד משמח ומרגש אותנו, לראות שיש הענות רבה כל כך לעניין , נשים מכל הארץ שמחות ורוצות לחגוג ביחד. הכוונה שלנו לסייע בכל שנה לקבוצת נשים אחרת, שזקוקה לתמיכה.”

ופניתן להפוך את החג לרשמי?
לא קיבלנו התייחסות ממשרד התרבות כי לא פנינו אליהם בשלב הזה . אחרי האירוע הנוכחי נשקול את זה, סביר מאוד להניח שלאור ההתלהבות וההיענות הגדולה זה ילך ויתפתח וכן אנחנו מאוד מקוות שזה אכן יחזור להיות חג שיציין את ההעצמה הנשית המשותפת” 

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x