“מעלים זיכרון”: יוצרי התוכן המובילים בישראל מחברים את הדור הצעיר לעדויות ניצולי השואה דרך האינסטגרם
הפרויקט המיוחד של Meta בישראל וארגון לתת יוצא לדרך בפעם השלישית, אחרי הצלחה חסרת תקדים בשנים הקודמות – יותר מ-10 מיליון צופים נחשפו לפרויקט ולמעלה ממיליון שקלים גויסו למען ניצולי שואה נזקקים
היום – יום הזיכרון לשואה ולגבורה, , ייצא לדרך מיזם “מעלים זיכרון” – פרויקט מיוחד שיזמו חברת Meta בישראל וארגון לתת, במטרה לחבר את הדור הצעיר לעדויות ניצולי השואה, להעלות את המודעות לכך שרבים מניצולי השואה בישראל חיים בעוני ולגייס תרומות שיסייעו לאותם ניצולים לחיות את שארית חייהם בכבוד.
בפרויקט ייקחו חלק אמנים, יוצרי תוכן ומשפיענים, שינגישו לקהל את סיפורי הגבורה של ניצולי השואה דרך חשבונות האינסטגרם שלהם ישמיעו את קולם. הפרויקט יוצא לדרך זו השנה השלישית על רקע הצלחת הפרויקט בשנים הקודמות, במהלכן נחשפו יותר מ-10 מיליון גולשים לסיפורי הניצולים ברשתות החברתיות, וגויסו למעלה ממיליון שקלים עבור ניצולי שואה החיים מתחת לקו העוני, באמצעות ארגון לתת.
לפרויקט התגייסו האמנים, יוצרי התוכן והמשפיענים המובילים בישראל, אחריהם עוקבים מיליוני צעירים במצטבר. בין המשתתפים (לפי סדר הא’-ב’): יעל אודם (28.5K), נוי אייזן (109K), חן אמסלם (421K), לינוי אשרם (182K), ישראל בידור (1.3M), שלי בן יוסף (34.5K), דנה גרוצקי (190K), שביט ויזל (81K), איילת זורר (73.3K), דנה זרמון (584K), שחר טבוך (49.1K), עומר ירדני (62K), סטפן לגר (391K), אילנית לוי (425K), עומר מילר (196K), אורלי מירקין (15.3K), טיילור מלכוב (751K), עומר נודלמן (398K), טליה עובדיה (308K), שירן קדר מילר (111K), אלירז שדה (177K), נלי תגר (63.1K). בשלוש השנים האחרונות, השתתפו בפרויקט יותר מ-60 אמנים, יוצרי תוכן ואנשי תקשורת מובילים.
בשנים אלו אנחנו זוכים להזדמנות אחרונה לצאת מספרי ההיסטוריה ולשמוע את סיפוריהם של ניצולי השואה ממקור ראשון. בישראל חיים כיום 150,600 ניצולי שואה, מרביתם (כ-94.4%) בני יותר מ-80, שמספרם הולך ופוחת מדי שנה – אך ככל שחולף הזמן, הדור הצעיר מתקשה להתחבר לתכני ההנצחה המסורתיים.
צעירים רבים כבר לא מכירים ניצולי שואה באופן אישי ולא שמעו ממקור ראשון את סיפורי הגבורה; המסעות לפולין הושהו בשנות מגפת הקורונה ובני הנוער, שהתרגלו לצרוך תוכן מהיר ומונגש דרך ערוצים אלטרנטיביים כמו הרשתות החברתית, כבר פחות מסוגלים להאזין לעדויות באורך מלא – כי הן אינן מותאמות לדפוסי צריכת התוכן שלהם.
לדברי עדי סופר תאני, מנכ”לית Meta בישראל: “בשנים האחרונות, בני ובנות הנוער הולכים ומתרחקים מזיכרון השואה; הם כבר לא שומעים את העדויות המצמררות ישירות מניצולי השואה, ולא זוכים לפגוש את מי שהיו שם וחוו את הזוועות. קל להניח שהבעיה היא בדור הצעיר, שלא מתעניין או רוצה לשמוע את הסיפורים, אבל בעצם, הבעיה מתחילה בנו – שלא מצאנו את הדרך להנגיש להם את סיפורי הגבורה החשובים האלו במקומות ובפלטפורמות שמתאימות לבני הנוער. פרויקט “מעלים זיכרון” מבקש לייצר חיבור יוצא דופן בין האנשים עם הסיפורים שהכי חשוב לספר, לבין האנשים עם הפלטפורמות הכי משמעותיות במדינת ישראל, על גבי הפלטפורמות שבהם נמצא הדור הצעיר, באופן שמאפשר להביא את הסיפורים הללו למיליוני צעירים ישראלים. החשיפה האינטימית לניצולי השואה ולסיפורים שלהם יוצרת חיבור בין-דורי עוצמתי, והוא שיאפשר לנו להמשיך ולקיים הלכה למעשה את ההבטחה לזכור ולא לשכוח”.
במסגרת הפרויקט, יוצרי התוכן והאמנים המובילים בישראל הגיעו לסדרת מפגשים אינטימיים עם ניצולי השואה על סיפור גבורתם בזמן המלחמה ועל חייהם כיום. הידוענים, אשר תיעדו את המפגשים דרך הטלפון הנייד שלהם, יארחו את ניצולי השואה בסרטוני Reels אותנטיים שיעלו לחשבונות האינסטגרם שלהם בערב יום השואה – ויוצגו בפרופיל שלהם במהלך יום השואה. כך, המשתתפים יעניקו חשיפה משמעותית לסיפורי הגבורה בעבר, ולמצוקות כיום, באופן שמדבר בשפה של הדור הצעיר ומשתמש בפלטפורמות בהן הוא נמצא. המפגשים יעלו את המודעות לחשיבות זיכרון השואה ויעודדו את העוקבים לתמוך בניצולי השואה שחיים בעוני ובבדידות.לפרויקט תצטרף השנה גם תנועת הצופים, שבנתה מערך פעולות ייעודי המתכתב עם הפרויקט וישמש ככלי לימודי חדשני להוראת השואה. כחלק מהפעולות, ייערכו שורת מפגשים בין שבטי הצופים לניצולי שואה, בהם בני הנוער יראיינו את ניצולי השואה בעצמם.
לצד זאת, חברת Meta בישראל וארגון לתת יזמו תערוכה דיגיטלית של “מעלים זיכרון” – תערוכה אינטראקטיבית שציינה שלוש שנים של חיבור בין-דורי במסגרת הפרויקט. אירוע ההשקה התקיים במעמד ניקולה מנדלסון, סגנית נשיא ב-Meta וראש החטיבה העסקית הגלובלית; עדי סופר תאני, מנכ”לית Meta בישראל; ערן וינטרוב, מנכ”ל ארגון לתת; ז’יל דרמון, נשיא ומייסד ארגון לתת; יוצרי תוכן מובילים וניצולי שואה שהשתתפו בפרויקט לאורך השנים. במהלך האירוע הוקרן מיצג המציאות המדומה “ניצחה הרוח” שמציג מסע באושוויץ, וכן נערכו שיחות בהשתתפות ניצולי השואה והמשפיענים.
בפרויקט “מעלים זיכרון” השתתפו השנה ניצולי שואה מרחבי הארץ, חלקם נתמכי “סיוע לחיים” – תוכנית ייעודית של ארגון לתת אשר נועדה להעניק מעטפת תמיכה הוליסטית ולספק את הצרכים החיוניים הדרושים לקיום בכבוד של ניצולי שואה נזקקים. ניצולי השואה המשתתפים ב-“מעלים זיכרון” הם: יוסף שולט, מיה אבידן, פנינה בן יוסף, נחמה טייכטל, יהודית ירושלמי, אליזבט קריבושה, ז’ראר כהן, זהבה מוסקוביץ, אידה רשקוביץ, יהודית שוש, שמעון אייל, אדל מיכלסון, אביבה זורר, טובה גוטשטיין, רותי בראור, גדעון לב, מלכה (מריקה) אשכנזי, יצחק לביא וטומי שחם.
ערן וינטרוב, מנכ”ל ארגון לתת מסכם: “מעלים זיכרון מאפשר לנו להנגיש את ההיסטוריה לבני הנוער בפלטפורמות שלהם, דרך חיבור והזדהות עם יוצרי תוכן מובילים והוא מהווה גם דרך חדשנית להעלות את המודעות ולהנכיח את הנושא בהיקף נרחב. דור שורדי השואה הולך ופוחת, ובארגון לתת אנחנו מסייעים לאלפים מהם לחיות באופן מכבד, על ידי מעטפת תמיכה פיסית וחברתית, הכוללת קשר אישי עם מתנדב, חלוקת חבילות מזון, טיפולי שיניים, אספקת מכשירי שמיעה, מוצרי ספיגה והיגיינה והנגשת הסביבה הביתית. דרך מעלים זיכרון אנחנו פונים לציבור הרחב לתמוך בתכנית, ומקווים שבמיוחד בימים אלה, בהם כולנו חווים משבר כלכלי וחברתי, תתגבש הסכמה רחבה שתאפשר לשים את הסיוע למשפחות ולניצולי שואה נזקקים בקונצנזוס, ובאמצעות עשיית הטוב, לאחות גם חלק מהקרעים בחברה הישראלית”.
לתרומה לתכנית “סיוע לחיים” למען ניצולי שואה נזקקים: 6833* או latet.org.il
לרשימת הסיפורים והשיתופים בלינק