כמה מהחדשות הכי טובות בתחום שמעסיק את כולנו עכשיו לפני ארוחת השנה החדשה – האוכל!
לקראת ארוחת החג והאיחולים לשנה החדשה חשבנו שלא יכול להיות מתאים יותר מלהקדיש את הכתבה האחרונה בלוח השנה העברי לחידושים הישראליים בתחום האוכל!
ישראל כבר מזמן מהווה מוקד התעניינות בתחום הקולינריה והחיבור של אומת הסטרטאפ עם הענף היא רק גורם נוסף שמביא מלבד הכבוד והגאווה גם הרבה השקעות כלכליות בסטרטאפים שלא רק ישפרו את איכות החיים שלנו אלא גם יכולים להביא הרבה מעוד פתרונות לבעיות חברתיות בעולם.
איך נוכל למנוע בזבוז של אוכל וזריקתו לפח, איך נוכל לספק את הערכים התזונתיים הנחוצים בעולם שסובל מתת תזונה, איך נוכל ליעל את תהליכי הניקיון במטבחים ובמפעלים טוב יותר ומהר יותר?, איך נוכל להימנע מבזבוז אוכל יקר באמצעות ניהול מלאי חכם?, על כל השאלות הללו ענו בשבוע שעבר 5 סטרטאפים ישראליים שהעפילו לגמר התחרות “Fresh Start”- שערכה חממת הפודטק הצפונית שמובילות יחד תנובה, טמפו,קרן הון הסיכון Finistere האמריקאית, ופלטפורמת ההשקעות הגלובאלית המובילה בעולם OurCrowd, לרגל שבוע הפודטק הישראלי.
במסגרת התחרות שנערכה במרכז פרס לשלום ביפו נדרשו ששת המתמודדים שהעפילו לשלב הגמר להציג ב-4 דקות בלבד את המיזם שלהם בפני חבר שופטים מוביל מתעשיית המזון והמשקאות בישראל ובעולם. על חבר השופטים נמנו חברי וועדת ההשקעות, הועדה המייעצת של החממה ונציגי שותפיה הגלובאליים, בהם: אראמה קוקוטאי – שותף מייסד בקרן הון הסיכון Finistere המובילה בעולם בתחום הפודטק והאגריטק, אורי סובוביץ’ – שותף ב-OurCrowd, ד״ר אוסטין קוזמן – מנהל החדשנות בפפסיקו העולמית , ז’קי בר – יו”ר טמפו, ענת גרוס שון – מנכ”לית חטיבת החלב בתנובה ונציגים נוספים מענף המזון, ההיי-טק ומהאקדמיה
לדברי ד״ר תמי מירון, מנהלת טכנולוגיות ראשית (CTO) בחממה החדשה, שהנחתה את התחרות “התחרות הוכרזה לפני כחודשיים בלבד וקיבלנו מעל 100 פניות. מהן בחרנו את המועמדים בהתאם לקריטריונים: טכנולוגיה (ייחודיות, יצירתיות, חדשנות, הגנה בפטנט), איכות הצוות (ניסיון יזמי, ניסיון משותף קודם, ניסיון מקצועי רלוונטי), אסטרטגיה עסקית, בגרות הפרויקט (האם יש הוכחת היתכנות או רק רעיון), התרשמות השופטים, נכונות להקמת הפרויקט בצפון. הקריטריונים הללו הם גם הקריטריונים שהובילו לבחירת הזוכה הסופי בתחרות”
ורסטיל– (Verstill) כבר לא מחכים
וויסקי איכותי תוך מס׳ חודשים במשך 150 שנה לא היה שיפור טכנולוגי באופן שבו משקה הוויסקי נוצר. עד עכשיו. ורסטיל זו מזקקה מולקולרית אשר באמצעות טכנולוגיה ייחודית מעניקה את האפשרות לשלוט על הטעם והמורכבות של הוויסקי ובכך מביאה לשוק מוצרים איכותיים תוך שבועות ולא שנים.
“הזוכה בתחרות, ורסטיל, הציג רעיון מצוין וחדשני בשלבי ביצוע מתקדמים מאוד ונראה שהצוות שהוביל אותו היה מגובש מקצועית עם חזון ומוכנות להמשך.” מספרת ד”ר מירון. “הרעיון היhחודי שלו היה רלוונטי הן לענף המזון והן לענף המשקאות.”
מה יקרה עם הזוכה בהמשך?
“הזוכה נמצא בימים אלו בתהליך של בדיקת נאותות לקראת הגשתו לוועדת השקעות. במידה ויעבור את כל השלבים (בדיקת נאותות, ועדת השקעות ואישור הרשות לחדשנות), החברה צפויה להיכנס לחממה הטכנולוגית ברבעון הראשון של 2020. במקביל לתהליך הכניסה לחממה, צוות ורסטיל יבחר, ביחד עם צוות החממה, כנס בינלאומי מוביל בתחומו ויקבל מימון מלא להשתתפות בכנס.
הסטרטאפים הנוספים שהעפילו לגמר מועמדות מובילות לקליטה בחממה
אלג’מור הפועלת בתחום של מקורות חלבון אלטרנטיביים לחלבון מהחי והצומח, ופיתחה את המערך הלוגיסטי הראשון בעולם לגידול, הפרדה, ייצוב, שינוע ואחסנה של ספירולינה טרייה. בין פיתוחי החברה גבינת שמנת טבעונית בסגנון פילדלפיה, מיונז ללא ביצה ותחליף לחזה עוף על בסיס 98% ספירולינה טרייה.
Resorcix הינה חברה למדעי החיים המתמחה בפיתוח פתרונות לאתגר החיידקים בתעשיית המזון.
Smart Container – חברה שפיתחה מערכת טכנולוגית שמנהלת מלאי במיכלי איחסון, באמצעות מכשיר ייעודי המתחבר למיכל ומעביר את המידע למערכת הניהול בכל רגע נתון. המערכת מאפשרת לעקוב אחרי המידע מרחוק ומעניקה גישה ישירה לנתונים בזמן אמת, עם פרמטרים כגון טריות המוצרים, כמות, תנאי איחסון, חיזוי הזמנות ועוד שורה של אפשרויות
טרי טק – סטארט-אפ שפיתח מערכת למניעת רקבון של פירות וירקות לאחר הקטיף באמצעות תערובת של תרסיס שמנים אכיל. מדי שנה תוצרת חקלאית בשווי 400 מיליארד דולר מושמדת בשל רקבון. הפתרון של טרי טק, יכול לחסוך מעל למחצית מהסכום הזה ולמנוע ממנו להיזרק לפח .
Kiinns – בבית או בתעשייה, אחת הבעיות הגדולות עימן מתמודד ענף עיבוד המזון נובעת מתהליכי ניקוי של כלי עיבוד מזון. החברה מציגה את האלטרנטיבה הראשונה בעולם לניקוי תעשייתי או ביתי לאחר שימוש בציוד. באמצעות טכנולוגיה של בידוד חכם של דפנות כלי עיבוד המזון, המערכת של Kiinns מבטיחה היגיינה מירבית, מיזעור נזקים סביבתיים והפחתה דרמטית של העלויות והטרדות תפעוליות.
איך ייבחרו הסטרטאפים הנוספים לחממה?
“תהליך הקבלה לחממת הפודטק הצפונית כרוך בהגשת מועמדות לצוות החממה באתר המבצע סינון ראשוני, ובמידה וישנה התאמה לפרמטרים ובכפוף לבדיקת נאותות של צוות החממה, החברה עולה שלב נוסף לוועדת ההשקעות, המורכבת מנציגי ארבעת השותפים. לאחר מכן הפרויקט יעבור אישור של הרשות לחדשנות.”
החממה הצפונית החדשה
חממת הפודטק הצפונית, בהשקעה של מיליארד שקלים, נוצרה ביוזמת ארבעה שותפים: תנובה, קונצרן המזון הגדול בישראל, חברת המשקאות המובילה טמפו, קרן Finistere האמריקאית, הקרן המובילה בעולם בתחום האגריטק והפודטק, וחברת OurCrowd, המשקיעה הפעילה ביותר בישראל בהון סיכון. בימים אלו הנהלת הקונסורציום, בוחנת מיזמים של יזמים צעירים מהגליל ומכל רחבי הארץ, כאשר החממה צפויה לקלוט את החברה הראשונה כבר בתחילת 2020.
“הקונסורציום יפעיל את החממה במשך 8 שנים הקרובות וצפוי לתמוך בכ-40 סטארט-אפים. שותפי התאגיד ישקיעו כ-200 מיליון ₪ בתפעול החממה ובהשקעות בסטארט-אפים כמו כן, הקונסורציום צופה להביל השקעות המשך בהיקף כולל משוער של כ-800 מיליון שקלים הן על ידי חברות הקונסורציום והן על ידי קרנות הון סיכון וחברות בינלאומיות.
החממה תתמקד בקידום טכנולוגיות המזון (פודטק) לכל אורך שרשרת הערך של מזון ומשקאות בתחומים כגון: חלבון וחלב אלטרנטיביים, שיפור ערך תזונתי ותזונה מותאמת אישית, חומרי גלם חדשניים, אריזות מזון חכמות, קנאביס, תעשייה 4.0 לרבות IoT, AI Big data.”
“החממה החדשה היא אולי הבשורה הגדולה ביותר הן בתחום הפודטק והן בתחום הפיתוח בצפון” מספרת לי ד”ר מירון. המחשבה להביא באמצעות הביחד הענק הזה של חברות מובילות בישראל ובעולם תוך כדי המחשבה על העתיד הגלובאלי של כולנו יוכל מלבד ההשפעה על המזון והכלכלה לסייע באמת לפתח את הצפון – וזו מטרה לא פחות חשובה בעיני” והיא מוסיפה:
“אנחנו צוות שכל אחד בפני עצמו מגיע עם ניסיון והצלחות בתחומו וביחד משלימים לצוות מנצח. האתגרים שעומדים בפנינו: לבחור נכון מבין שפע החברות המועמדות, ליזום חברות מצליחות ופורצות דרך וביחד איתם ועם האקוסיסטם שבצפון לבנות ולקדם תעשייה משמעותית לאורך זמן בצפון. הכל בעשייה ללא לאות, בנחישות, בטוב ובאהבה”
צוות החממה והגורמים השותפים מאמינים שנוכחותנו בצפון לאורך זמן, העשייה והפעילות ביחד עם: הרשויות המקומיות, מכללת תל חי, מכון המחקר מיגל והתושבים המקומיים תחולל שינוי באזור. זה יהיה תהליך וזה יקרה בשילוב כוחות ושותפות לדרך.
שנה טובה מלאה באוכל טעים בריא, שפע ובריאות טובה לכולנו!