ידעתם שדיבור עם תינוקות ופעוטות עד גיל 3 משפיע על ההתפתחות המוחית שלהם?
80 אחוז מהיכולות המוח, מתקבעות עד גיל 3 - לדיבור עם התינוק והפעוט יש השפעה מכרעת על התפתחות המוח - "דברו איתי – חלון ההזדמנויות של המוח עד גיל 3" הוא מיזם חברתי, שמטרתו להגביר את המודעות של הורים ומטפלים לחשיבות הדיבור עם תינוקות ופעוטות כמו גם המלצות איך לעשות את זה בפועל כבר היום בבית עם הקטנים.
לפני יומיים שוחחתי עם טלי אדמוני-ורדי, מומחית לשינוי עמדות והתנהגות בארגוני חינוך, שהקימה את המיזם החשוב “דברו איתי”, יחד עם פרופ’ דורית רביד – אחת החוקרות המובילות בתחום רכישת שפה בגיל הרך, ובסיוע של חוקרים ואנשי מקצוע נוספים, הן כתבו ארבעה מדריכים להורים ולמטפלים שכוללים אינפורמציה מחקרית בשפה נגישה להורים וכמובן גם הרבה מאוד הנחיות וטיפים לשימוש.
זו הייתה שיחה מאד סוחפת ומעניינת כמדריכת הורים וכאמא הרגשתי חיבור בנקודות רבות, הרבה מהכלים שהיא משתפת כתורמים ומשפיעים קריטיים על התפתחות המוח, הם הכלים המשמעותיים שאני מדברת עליהם בהדרכות הורים – כמשמעותיים להתפתחות הקשר, לבניית אמון ובניית היחסים בין הורים לילדים. הכלים הללו אף בונים בטחון, מעניקים תחושת חום, ותחושת ערך לילדנו ולכן ההנגשה והפשטות של הכלים היא משמעותית בעיניי בשני ההיבטים הללו.
“אנחנו, יודעים כמה חיוני לדאוג לילדינו, להאכיל, לקלח, להלביש אותם שיהיו להם חם וכמובן שפע של חיבוקים ונשיקות. העניין הוא שיש חשיבות קריטית גם לדבר איתם, והכוונה ב”לדבר איתם” היא ממש מההתחלה, כי זה בעצם צורך חיוני לגדילה ולצמיחה תקינה שלהם” היא מסבירה. “הרבה פעמים אנחנו מרגישים שהתינוק הקטן שלנו לא מבין בכלל על מה אנחנו מדברים ואז דיי מוזר לנו לדבר ולספר לו כל מיני עניינים, אז אנחנו מחייכים אליו, מחבקים, משמעים לו קולות ומחכים קצת שיגדל כדי ליצור איתו שיח אמיתי – אבל בעצם הבשןרה הגדולה והחשובה היא שדווקא השיח הבוגר עמם חשוב ומשמעותי להתפתחות אופטימלית של המוח של ילדינו.”
אז עכשיו שאנחנו מבינים כמה זה צורך חיוני להתפתחות השפה ובכלל כמחולל חשיבה, מה בפועל מומלץ לעשות?
אדמוני כמובן לא יכולה לתת לי בשיחה את הידע האגור בארבעה מדריכים אבל היא כן נתנה לי מספר דוגמאות שמאוד התחברתי אליהן ונראות לי גם מאוד משמעותיות לשיתוף:
להתייחס אל הילד כמבין מהרגע הראשון – אומנם הוא נראה חסר אונים, וכ-לא מבין, אך גם אם בהתחלה הוא באמת לא מבין את המילים או את המסר – הוא כן מבין את הטון והתחושות, לכן דברו איתו כבן שיח – והכוונה לתאר פעולות ולתאר רגשות – לדוגמה: “חם לי”, “אנחנו מטיילים ורואים עצים, וואו איזה עץ גבוה”, “אני עייפה” בעצם לא צריך לחשוב על נושאים, אלא לדבר על מה שקורה בכאן ועכשיו ולשתף את הילדים.
לזכור גם להקשיב– כשאנחנו מדברים עם הילדים זכרו כמו בכל שיח, אנחנו גם מקשיבים – ולכן לא מדברים באוטוסטרדה אלא מדברים, עוצרים, וממתינים, כדי לאפשר לו הזדמנות להגיב, הילד בהתחלה מדבר איתנו, כלומר מגיב לנו בחיוך, תנועות שפתיים, ואחר כך בצלילים ומלמולים, לכן חשוב לזכור : לדבר, לעצור, ולאפשר לו להגיב, וכמובן להקשיב לו.
הכנה מראש– חשוב שתעדכנו את הילד במה שעומד לקרות. הרבה פעמים אנחנו מרימים אותו, מכניסים אותו לאמבטיה, מחליפים לו חיתול, מאכילים אותו ועוד פעולות שלנו ברור מה הולך להיות ולו פחות ברור או ידוע, לכן ככל שנשתף אותו במה שצפוי לו וכך נעניק לו תחושת ביטחון, ממש כמונו המבוגרים שאנחנו מעדיפים לדעת מה הולך לקרות, זה נותן תחושת שליטה, ואף מסייע בעתיד עם יכולת ההתמודדות במהלך שינויים.
להקריא סיפור מהרגע שהתינוק נולד -תספרו לו סיפור, ממש מההתחלה, אין צורך לחכות עם זה עד שיגדל ויבין, דרך הקריאה הוא מרוויח, את ההתייחסות שלנו, אינטראקציה אישית, צליל המילים ובהמשך לומד כך אוצר מילים.
תזמון – כשיש סביב הילד הרבה גירויים, כשהוא מעסיק את עצמו, או כשהוא עייף, תתנו לו את הזמן שלו, גם פה חשוב לשים לב למידתיות ועצירה הם חיוניים לעיבוד מידע, וזמן מנוחה.
אירוע השקה מוצלח במיוחד התקיים בתחילת השבוע דרך וובינר בהשתתפות מובילי המומחים בתחום ובהשתתפות למעלה מ- 2000 – משתתפים שנרשמו. אדמוני-ורדי סיפרה לי ש”המספר העצום של הנרשמים והמשתתפים, מעיד על ההתעניינות הרבה שיש לא רק בקהילה המטפלים והמדריכים, אלא באופן כללי שיש הרבה מודעות ורצון של ההורים.”
ואיך היו התגובות בסיום? “התגובות לאחר הוובינר מרחיבות את הלב ואנחנו נמשיך לפעול ולשתף פעולה כדי לקדם את התחום כמה שיותר” היא סיפרה בהתרגשות. וסיכמה כי הרעיון של המיזם מתמקד בעיקר בהעלאת המודעות לעניין בקרב כמה שיותר הורים ואנשי מקצוע שידברו עם הילדים, לא לידם, או עליהם, בטלפון, עם המשפחה וחברים שבסביבה, לא מעל הראש שלהם אלא ממש איתם.
תוך כדי השיחה וכמובן גם אחריה, מצאתי את עצמי מנסה להיזכר איך התנהגתי עם הילדים שלי…זה הרי טבעי שאקח את זה לשם. מן הסתם עשיתי גם וגם – גם דיברתי איתם, גם דיברתי לידם, אבל כבר היה לי את מכון אדלר ואת ארגז הכלים שלי כמאמנת. ואני בטוחה שכך מרגישים הרבה אנשי מקצוע שנחשפים למיזם המקסים הזה. אבל מה שלדעתי הכי חשוב וקסום בפעילות הזו היא דווקא העבודה בפריפריה וישירות מול הורים שלא מודעים או מלווים בידע וכלים מקצועיים ויכולים להפיק המון – והרי אם הם ירוויחו המון כולנו נרוויח המון.
לעוד טיפים הצטרפו לעמוד הפייסבוק “דברו איתי“