טכנולוגיה

היכולת לנתח את מהלכי היריב מעולם לא הייתה פשוטה יותר

הרבה מאוד דובר בתקופה האחרונה על מהלכים אסטרטגיים וטקטיקות כמובן בהקשר הפוליטי אך כל אחד יודע שהיכולת לתכנן מהלכים קדימה יכולה להשתפר פלאים בזכות משחק השחמט. במקרה שלפנינו מדובר בקפיצת מדרגה בקנה מידה בינלאומי שהצליח לעשות את מה שאיש לא הצליח קודם - להסביר את המהלכים מה שמועיל לא רק לחובבי המשחק.

לאחר שזכה בוריס גלפנד במקום השני והמכובד בתחרות אליפות העולם בשחמט והפך לסגן אלוף העולם בשחמט ב-2012 ישב לשחק עם לא אחר מאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר לו כי הוא “בטוח שהיכולות בתחום השחמט מסייעות בקבלת החלטות חשובות אחרות”. ראש הממשלה בתגובה השיב לו כי “מדינת ישראל היא מעצמת מוח, ושחמט הוא משחק של מוח. בזכות אנשים כמוך נהפוך את ישראל למעצמת שחמט”.

ביבי נגד גלפנד ב2012. צילום משה מילנר, לעמ
עפר שמאי

כנראה שראש הממשלה ידע על מה הוא מדבר מפני שלא מעט אחרי המשחק ההוא החל עפר שמאי בן 55 מתל אביב לפתח אלגוריתם חדשני שמשלב יכולות בינה מלאכותית וניתוח מהלכי שחמט בצורה ידידותית מאוד למשתמש באמצעות אפליקציה חדשה בשם DecodeChess. האפליקציה לדברי שמאי “מספקת שירות שנדרש כבר זמן רב: להסביר מה קורה במשחק השחמט או בניסוח ישיר יותר: להבין איך לעזאזל הייתי אמור להסתכל על העמדה. באמצעות DecodeChess אני יכול לנתח את המשחק שלי, לגלות את השגיאות ולהבין לאילו היבטים של העמדה הייתי צריך לשים לב”

דוגמא לניתוח מהלכים באפליקציה
DecodeChes

שמאי מסביר כי “מקובל על כל מאמני השחמט כי לשחק ולנתח את המשחקים של עצמך זו הדרך החשובה ביותר להתקדמות. כיום תוכנות משחק השחמט טובות בלהציע לנו שיפורים למסעים ששיחקנו אבל הן אינן יכולות להסביר לנו מדוע ההמלצה שלהן טובה. באופן אבסורדי, כמה שתוכנות למשחק שחמט טובות יותר, כך עולה הצורך להסביר את המלצותיהן במונחים אנושיים”.
“חשוב להבין” הוא מוסיף, “שמחשבים ובני-אדם תוקפים את הבעיה של מציאת המסע הטוב ביותר בדרכים שונות. תוכנות משחק אינן יכולות להסביר מכיוון שהן אינן מחקות את החשיבה האנושית. הן בודקות מיליוני או מיליארדי עמדות ומוצאות בהן את המסלול הטוב ביותר. בני האדם שמוכשרים שבהם יכולים לבחון אולי 100 עמדות, תוקפים את הבעיה של מציאת המסעים הטובים בדרך אחרת לגמרי: באמצעות חשיבה אנושית מורכבת וגמישה המתמקדת בבחינת המסעים החשובים ביותר”.

איך הגעת לפתח את האלגוריתם הזה? “את הרעיונות הראשונים התחלתי לגלגל אחרי שהגשתי את עבודת הדוקטורט. התפנה לי זמן וחזרתי קצת לשחמט שעזבתי בגיל 15-16. עולם השחמט התפתח בינתיים, במיוחד הגוש המזרחי נפתח אליו והמון מידע נעשה זמין. גם התחלתי לשחק בעצמי– מה שלא עשיתי לפני-כן – באתר למשחקים בהתכתבות ומשם החלו הרעיונות הראשונים. עבדתי עליה בעיקר מידי פעם בערבים כאשר היה לי זמן. אני עוד זוכר ששעקבתי עם בני אחרי אליפות העולם בשחמט ב 2010 שהייתה בין אלוף העולם וישוואתן אנאד מהודו , לבין רב אמן וסלין טופאלוב מבולגריה וניסינו להבין מה המהלכים שהם עשו במשחק- הפעלת האלגוריתם הצליחה לספק לנו תשובה טובה”.

דוגמא לניתוח מהלכים באפליקציה
DecodeChes

שמאי חבר לשותפים נוספים שהקימו יחד לפני 4 שנים את חברת ChesStories חברה המתמחה בהמשגה והסבר של תוכנות – AI . האפליקציה החדשה היא מוצר הבכורה של החברה שבאמצעותו אפשר “לא רק לשפר את יכולת משחק השח מט אלא לפתח את יכולת החשיבה באופן כללי ולשפר הרבה מאוד יכולות אנושיות למשתמשים.” שמאי מציין כי “משחק השח מט עצמו גם ללא האפליקציה תורם מאוד גדול להתפתחות מחשבתית”. וככזה לדעתו “ראוי מאוד לעשות בו שימוש בקרב ילדים מגיל יסודי ובעיקר לפתח את היכולות בקרב ילדים במצבי סיכון שונים כפי שנעשה במסגרות שונות”. האפליקציה לא מלמדת את יסודות משחק השח מט, היא מיועדת בעיקר לשחקנים לאו דווקא מקצועיים וגם לשחקנים מקצועיים לשחקני שחמט ברמות שונות מחובבים ועד רבי אמן.

במה בעצם האפליקציה שונה מתוכנות משחק שחמט קיימות? “תוכנות משחק שחמט קיימות הן לרוב ברמה גבוהה מדי לשחקנים חובבים והמשחק נגדן לא אנושי ולא נעים, מכיוון שהאדם אינו יכול לפתח את יכולת החישוב של המכונה. אלגוריתם המשחק שפיתחנו ב-DecodeChess מאפשר לאדם לשחק מול יריב ממוחשב המתאים לרמה שלו ונותן חוויה נעימה ומלמדת הרבה יותר. אנו היחידים שהצלחנו להתגבר על הקושי של לחקות חשיבה אנושית. יש לכך חשיבות גם בהקשרים נוספים בעולם הבינה המלאכותית, אבל כבר בשחמט אנו היחידים המסוגלים לספק הסברים שהם הרבה מעבר להפעלת תוכנת משחק והעתקת התוצאות שלה. אנשים מחוץ לתחום הבינה המלאכותית אינם מבינים עד כמה החשיבה האנושית מורכבת ופלאית, כך שכל ניסיון לחקות הבט שלה הוא אתגר אינטלקטואלי עצום. אני מאמין שהשיטות שפיתחנו עוד יועילו בעולם הבינה המלאכותית בתחומים רבים וכי הגישה שלנו המנסה לשאול רעיונות מן החשיבה האנושית אל תוך האלגוריתמים של המחשב תתברר כבעלת פוטנציאל גדול”.

פריצת דרך בתחום הבינה המלאכותית

מדובר בתכנה הנמצאת באמצע בין שני העולמות – היא נעזרת בתוכנת משחק סטנדרטית כדי לבחון מיליוני עמדות, אולם מחפשת מתוכן קומץ קטן שיעניין את האדם. במקום לחפש מסעים טובים היא מחפשת רעיונות טובים. כלומר היא גם נעזרת בכח החישוב של המחשב וגם מנסה להתחקות אחר החשיבה האנושית”.

לבד מהסברים למשחקים האישיים של המשתמש, התכנה מאפשרת להבין את המשחקים של גדולי שחמט. בימינו אנו יכולים לעקוב בזמן אמת אחר המסעים של אלוף העולם בתחרות אבל ללא פרשנות נתקשה מאד להבין את היופי שבם וללמוד מהם. גם כאן DecodeChess מאפשרת לגשר, בין המשחק של המאסטר לבין ההבנה של החובב.

אנו מספקים המון מידע כמו, למשל, מה המטרה שבלשחק מסע מסוים; מה היתרונות והחסרונות בלשחק את המסע; מהן התכונות החשובות בעמדה; מה התפקיד של הכלים השונים; מה האיומים של שני הצדדים; מהו הרעיון שממנו ניתן למצוא את המסע הטוב וכיו’ זוהי פריצת-דרך גדולה ויש עוד הרבה דברים שניתן לפתח שיעשירו את ההסברים.

הגרסה הנוכחית של האפליקציה היא וובית – כלומר מתאפשרת דרך הדפדפן וחלק שלה חינמי. השפה בה עושה כיום האפליקציה שימוש היא השפה האנגלית אך לדברי שמאי אנו מתכוונים לתרגם אותה גם לשפות נוספות. וכן גם לייצר אפליקציות לטלפונים חכמים”, הוא מניח שהדברים יקרו במהלך השנה הנוכחית והבאה.

מה התגובות? “המערכת במצב המתאים למשתמשים המכונים early adapters – כאלו המתלהבים ויודעים להעריך חדשנות. אנו מקווים שבחי השנה הקרובה נהפוך אותה לכלי נוח ומדויק שכל חובב יוכל להנות ממנה. כרגע אנו עמלים להוריד את זמן התגובה שכן הניתוחים דורשים כמויות עצומות של זמן חישוב. אנו מחזיקים לשם כך מחשבים גדולים במיוחד. אנו מקוים שבגרסאות הקרובות יוכל המשתמש לקבל זמן ניתוח משופר בהרבה. בסה”כ, התגובות של המשתמשים מאוד טובות ונלהבות. הם רואים את העוצמה של הכלי ואת הפוטנציאל הטמון בו”.

0 0 votes
דירוג הכתבה
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x