היכולת להתלבש מעולם לא הייתה נגישה יותר
פלטה- ראשי התיבות של המילים “פעל לטובת האחר” הוא מותג אופנה חדש נגיש וישראלי. וכשמדברים על אופנה נגישה הכוונה היא לכל סוגי הנגישות האפשריים והתאמה לכולם- במובן העמוק ביותר והאמיתי של המילה.
בדיוק לפני שבוע התקיימה ב-WeWork בדורם תל אביב. בפני קהל פתוח שחלקו אנשי אופנה ותעשיית האופנה תצוגה ייחודית וראשונה שהוציאה את המותג הקסום לאור.
מיזם פלטה הוא מיזם שהוקם על ידי שי סניור, 26 מתל אביב ונתנאל יהודה הלוי, 28. מראש העין בשנת 2016. סניור כבר היה על המסלול לקריירה מבטיחה בחו”ל, בתחום הכלים הבלתי מאוישים. אך פציעה מהצבא בידו הימנית, שניסה להתגבר ולטפל בה מספר פעמים החזירה אותו אל שולחן הניתוחים ואל תהליך שיקום ארוך.
בתהליך השיקום הבין שי שידו הפצועה כבר לא תחזור להיות אותו דבר. הרצון להמשיך לקיים את הפעולות היומיומיות הבסיסיות כמו להתרחץ , להתלבש הצריכו סיוע חיצוני והתגלו כמורכבות. לדבריו “המחשבה שבישראל ב-2016 אין פתרון טכנולוגי או אחר ללבוש עבור אנשים בעלי מוגבלויות היה נראה לי לא הגיוני” כצעיר בעל רקע בטכנולוגיות וחידושים הוא החל לחפש פתרונות שיקלו את פעולת הלבוש.
מחקרים ובדיקות במשך 3 שנים
מהר מאוד הוא גילה, שאין מענה אמיתי לצרכי הלבוש העצמאי של אנשים עם מוגבלויות. לאחר שחקר מעט את התחום הבין מספר גורמים שיוצרים פערים גדולים בין הצורך הגדול בחברה לבין ההיצע המאוד מצומצם בענף האופנה. אחת הסיבות המרכזיות אותה גילה היא חוסר שילוב ומעורבות של אנשים עם מוגבלות בתעשייה וחוסר הכירות של התעשייה עם הצרכים ורצונות הלקוחות השונים.
ההבנה הזו הביאה אותו להיכנס לתעשיית הטקסטיל ולהקמת Palta- פלטה- פעל לטובת האחר. מיזם אופנה לאנשים עם וללא מוגבלות שיאפשר לבוש נגיש לכולם באמת.
בנוסף החל לחפש שותפים מוכשרים שמתמודדים בעצמם עם מוגבלויות שונות. וכך הצטרף לרעיון נתנאל יהודה הלווי, איש שיווק פרסום ויח׳צ, כיום מנהל את מחלקת המדיה והשיווק במיזם. תנאל נולד עם ניוון שרירים ומגיל ילדות מתמודד עם אתגרים, מה שהפך אותו לפעיל חברתי לזכויות אדם עם מוגבלויות.
לדברי סניור “העובדה שנתנאל הוא חלק פעיל בקהילה ואיש פרסום בעצמו נתן לפלטה יתרון וגישה להבין באמת מה הרצונות והצרכים של אנשים עם מוגבלות בתחום. אחת המטרות הבסיסיות של המיזם היא שילוב בין מגזרים עם וללא מוגבלויות, לכן כל הבגדים בחברה מיוצרים בתהליך ומחשבה להתאים לכולם בצורה מעוצבת וייחודית לאנשים עם וללא מוגבלות”.
נתנאל: ״כששי פנה אליי לראשונה, הייתי קצת בהלם. אני כאדם שנולד עם מגבלה קיבלתי את המציאות כפי שהיא. נכון אני פועל לשנות דברים בתחומים שונים אבל אופנה? העובדה ששני אנשים עם מוגבלות מנהלים ומובילים מיזם כזה, הוא הרבה מעבר לאופנה. זה מסר לאנשים אחרים מוגבלות- אל תחכו שיעשו בשבילנו כי זה לא יקרה, צאו ותעשו. יש מגוון אפשרויות בחוץ״
להיות עם ולהרגיש בלי- זה כל האתגר
עבודה קשה ומחקר ארוך בארץ ובעולם- תוך שימוש בטכנולוגיות ואנשי מקצוע, קבוצות מיקוד ומחקר- שבו בחנו היבטים שונים לגבי הצרכים והרצונות של אנשים שמתמודדים עם סוגים שונים ומגוונים של מוגבלויות. בנוסף בדקנו גם איפה ואיך הכי נוח להם לרכוש בגדים ולמה? צירפו לצוות שתי מעצבות מוכשרות ויצירתיות שירה אסולין ומיכל גורליק שמתמודדת עם חירשות. ויחד החל תהליך יצירה של 9 פריטי לבוש לגברים ולנשים שכוללים כפתורים מיוחדים ורוכסנים מיוחדים וגזרות ייחודיות שהושקו על מסלול התצוגה על ידי דוגמנים שכללו את המעצבות , היזמים ושותפים נוספים לדרך עם וללא מוגבלויות.
האתגר האמיתי אתו היו צריכים להתמודד בעיצוב הבגדים הייתה השאלה כיצד ניתן לייצר בגד עם אלמנטים . שמקלים על מי שלובש אותם ובו זמנית שהבגד יראה טוב וגם מי שמתמודדים עם מוגבלויות וגם מי שלא יוכלו ללבוש את הבגד ולהיראות אותו הדבר. ולדברי השניים “התגובות הוכיחו את עצמן, אנשים שאלו רגע, מה מיוחד בבגד? כל החשיבה היתה בדיוק בשביל השאלה הזו :)”
תנאל מוסיף כי”לראות על מסלול התצוגה זה לצד זה שני צעירים מדגמנים את אותו דגם מכנסיים כשאחד מהם ישוב בכיסא גלגלים והשני הולך לצידו ולשניהם נוח וגם היה נוח ללבוש אותם זו התגשמות של המטרה בהתגלמותה. אך בנוסף לנוחות ולנראות הנגישות היא גם היכולת של אנשים עם מוגבלויות לרכוש לעצמם את הפרטים הן מבחינה תקציבית והן ברמת היכולת לבחור להתרשם ולהזמין את הבגדים”.
איך ואיפה ניתן לרכוש את הבגדים? “אחד הדברים שגילינו” מסביר תנאל הוא “שגם אם ינגישו חנות פיזית לחלוטין עדיין אנשים עם מוגבלויות לא ימדדו את הבגדים בחנות”. לכן הקמנו למותג אתר אינטרנט מונגש גם לעיוורים וכבדי ראייה בנוסף למוגבלויות נוספות, שממש בימים הקרובים יעלה לאוויר והאתר בעיקר יאפשר מענה אנושי מיידי ומדיניות החזרה והחלפה גמישה במיוחד” אבל גם הוא לא מסתיר את החלום הרחוק ומספר כי “כרגע אנחנו בתחילת הדרך ביום שנצטרך ונדרש לפתוח חנות פיזית זו תהיה ההוכחה שהצלחנו”.
“כל מי שרוצה להכיר את המותג מוזמן להיכנס לעמוד הפייסבוק בלינק ובאתר Paltaclothes.com