חדשות טובותטכנולוגיהכלכלה

התכנית שמצליחה להכניס נשים חרדיות וערביים לתפקידים נחשקים בהייטק

לא מעט ישראלים חווים קשיים ביכולת הקליטה בעבודהלאחר הלימודים. אפילו כשמדובר בתחום ההיי טק שבו לעיתים יש חוסרים. תכנית חדשה שהוקמה כדי להכשיר נשים חרדיות וגברים ערביים במקצועות ההיי טק, פותחת בימים אלה את המחזור השני אחרי 70% השמה מוצלחים במחזור הראשון לפעילות!

בעוד ימים ספורים, ייפתח בירושלים המחזור השני של תכנית Excellenteam להכשרת נשים חרדיות וערבים, בוגרי תואר ראשון במדעי המחשב, לעבודה בהייטק בתפקידים מבוקשים. במסגרת התכנית נפתחים שני מסלולים נפרדים לאוכלוסייה הערבית ולנשים חרדיות. כשבסך הכל ייקחו חלק בתכנית מעל 40 משתתפים.

Excellenteam היא אחת מתכניות הפיילוט שמובילה סטארט אפ ניישן סנטרל, ארגון ללא כוונת רווח הפועל לקידום תעשיית החדשנות בישראל, שמטרתה להוות גשר בין האקדמיה לתעשייה ולחזק את תעשיית ההייטק באמצעות איתור כח אדם מתאים והכשרתו לתפקידים מבוקשים כגון אלגוריתמיקאים ומפתחים.

בוגרי המחזור הראשון הערביים בתכנית

ייחודה הגדול של התכנית נעוץ בכך שהיא נותנת מענה למחסור במפתחים מוכשרים בחברות היי טק באמצעות שילוב אוכלוסיות מגוונות (ערבים וחרדיות) בתפקידי פיתוח בליבת העיסוק של החברות ומאפשרת שילוב וקליטה מוצלחים של האוכלוסיות האלה בהייטק.  

כך מאפשרת התכנית לתת מענה למחסור בעובדים איכותיים בתעשיית ההייטק הישראלי תוך צמצום פערי הידע והניסיון בין האוכלוסיות החרדית והערבית לבין האוכלוסייה שצברה ידע רלוונטי בצבא ובמערכות החינוך הקדם אקדמיות, ומסייעת לקידום ההשמה בתפקידים אלה של עובדים מקרב אוכלוסיות מגוונות שהפוטנציאל בהן לא מוצה.

הצלחה טמונה בשיתופי פעולה

התכנית החלה כיוזמה של סטארט אפ ניישן סנטרל (SNC) ופותחה עם קואליציית שותפים ובהם itworks, תמך, מכון פויירשטיין ו- Elevation Academy. המתכון הראשי להצלחתה של התכנית, טמון במעורבותן הפעילה של חברות הייטק מובילות:Mobileye, Lightricks, Ex-Libris,  40Nuggets , Google  ו -JPMorgan. ולכן, הנהלת התכנית מגייסת כל הזמן חברות הייטק נוספות שרוצות להיות בין אלו שתקלטנה את הבוגרים האיכותיים.

משתתפי התכנית נהנים מהכשרה בעבודה צמודה עם מנהלי חברות הייטק, וכך בסיום, הם מגיעים מוכנים לראיונות לתפקידי פיתוח בצוותים מובילים. בין מטרות התכנית קידום השינוי התפיסתי בקרב מנהלי חברות הייטק בנוגע ליכולותיהן של האוכלוסיות הערבית והחרדית להשתלב בתעשייה. במקביל, התכנית מבקשת להוביל שינוי בתפיסת משתתפי התכנית עצמם, בנוגע למוכנותן של חברות ההייטק לשלב מועמדים ערבים וחרדים בארגונם.

מתי צוויג, מנהלת תכניות הון אנושי בסטארט אפ ניישן סנטרל

לדברי מתי צוויג, מנהלת תכניות הון אנושי בסטארט אפ ניישן סנטרל “הרציונל לייזום התכנית נגזר מהמציאות כיום, לפיה פחות מ- 10% מכלל האוכלוסייה משתתף בעשייה הטכנולוגית, ומגזרים מסוימים – חרדים, ערבים ישראלים ונשים, על אף יכולותיהם המוכחות, נמצאים בתת-יצוג דרמטי בתחום.” לדבריה “חוסר ההשתלבות של האוכלוסייה הערבית והחרדית בתעשיית ההייטק בולטת במיוחד בירושלים, שבה כ-37% מהאוכלוסייה היא ערבית וכ 32% חרדית. כיום, ישנם מאות סטודנטים ערבים ומאות סטודנטיות חרדיות למקצועות רלוונטיים להייטק במוסדות אקדמיים. ואולם, רק % 1.4 מעובדי ההיי טק הינם ערבים, ו 0.7% חרדיות. במרבית המקרים, בני מגזרים אלו המשתלבים בתעשיית ההיי-טק נכנסים לתפקידים זוטרים שבהם אינם מצליחים לממש את הפוטנציאל המלא שלהם ואופק ההתפתחות המקצועית שלהם נעצר״, אומרת צוויג.

״התכנית פותחה בעבודה צמודה עם מנהלי פיתוח בחברות השותפות. היא מייצרת שינוי תפיסה בקרב מנהלים בתעשייה בנוגע לשילוב בוגרים ערבים ובוגרות חרדיות בתפקידי ליבה, במקביל לשינוי בתפיסת המועמדים בנוגע לכישוריהם ולמוכנות החברות לשלבם במשרות מובילות בארגונם”, היא מוסיפה.

רוני גילה, מנהלת תכנית Excellenteam  בסטארט-אפ ניישן סנטרל.

“חלק מהחברות המספקות לבוגרות החרדיות אינטנרנט כשר, ישיבה נפרדת ושלושה מיקרוגלים במטבח החברה, בוחרות לשלם להן שכר נמוך מאוד שאינו תואם את הסטנדרט במשק. אני לא רואה לזה הצדקה, אם יש מתכנתת או מתכנת מוכשרים ומקצועיים, הם צריכים להשתלב בתנאים ובשכר שמאפיינים את תעשיית ההייטק וזה, בין היתר, מה שתכנית Excellenteam  באה לעשות – להביא למשק טאלנטים מקצועיים ולשלבם בתפקידי פיתוח בליבת העשייה, זה מה שהחברות מחפשות ועל כן ישנה הצלחה גדולה במחזור הראשון של התכנית,״  מספרת רוני גילה, מנהלת תכנית Excellenteam  בסטארט-אפ ניישן סנטרל. בתפקידה גילה מלווה את משתתפי התכנית, הערבים והחרדיות, ומכירה מקרוב את הסיפורים והאתגרים שלהם.

גילה מספרת על אחת ממשתתפות התכנית, חרדית מירושלים, אמא לשני ילדים מירושלים, בשנות העשרים לחייה, בוגרת לימודי תיכון בסמינר הישן ולימודי מדעי המחשב ב”תבונה”, שסיימה את לימודי התואר כשהיא נשואה, עם ילד ראשון ועוד אחד בדרך. “היא לא הצליחה למצוא עבודה בתחום גם בגלל שלא היה לה ניסיון כלל וגם בגלל שהייתה בהיריון. בסוף חופשת הלידה היא קיבלה המלצה משתיים מחברותיה ללימודים, שגם הן לא מצאו עבודה, לנסות להתקבל לתכנית Excellenteam, המיועדת לאוכלוסייה הערבית והחרדית, והמתקיימת בהפרדה מלאה. אותה אישה לא יכלה להמשיך ללמוד ומלגת הקיום שניתנה לה במסגרת ההשתתפות בתכנית, בגובה של 5,000 ש”ח בחודש, שכנעה אותה לתת לזה הזדמנות. בין היתר, התכנית הקנתה לה ולחברותיה אפשרות להתוודע לעומק לתחום פיתוח אתרים והיכרות מעמיקה עם תכנות העוסקות במשתמשי הקצה, תחומים שאם אין לך את הניסיון בהם לא תוכל להתקבל לעבודה בהם”, היא אומרת.

התכנית, מיועדת לבוגרי תואר ראשון במדעי המחשב והנדסת מחשבים ומאפשרת למשתתפיה לרכוש כלים ומיומנויות הנדרשים לקבלת משרות פיתוח בצוותי ליבה. מועמדים הצולחים את תהליך המיון הקפדני זוכים להכשרה מקצועית איכותית בת שלושה וחצי חודשים אשר מעניקה ידע מקצועי וטכנולוגי מעמיק, ניסיון מעשי בפרויקטים עם חברות ההייטק והקניית מיומנויות רכות המכינות את הבוגרים לשוק העבודה.

משתתפי התכנית זוכים למלגת קיום נדיבה, סיוע בהשמה, ליווי ומנטורינג של שנה מרגע סיום התכנית ועד לאחר שילובם בשוק העבודה. הליווי מעניק מרחב למימוש יכולתם האישית והמקצועית בעת שילובם בכלכלה הטכנולוגית של מדינת ישראל. הבוגרים מתחייבים לשמש מנטורים למשתתפים הבאים אחריהם כדי להקל על השתלבות דור ההמשך. מימון התכנית מגיע ברובו מגורמים פילנתרופיים המאמינים ביעודה של התכנית.

לדברי גילה, מדובר בתכנית אינטנסיבית הדורשת מהמשתתפים, ולפעמים גם מבני משפחותיהם, להתגייס למאמץ. “התכנית שהם עברו היא תכנית תובענית ונדרשת מהם השקעה רבה. הם ביצעו פרויקטים והאקתונים וקיבלו ידע שאי אפשר לקבל בלימודי התואר. התכנית למעשה “זרקה אותם למים” ואילצה אותם לעמוד במשימות, בלוחות זמנים. בנוסף, המרצים שלימדו וליוו אותם תודרכו והוכנו לצרכים המיוחדים של הנשים החרדיות ואיפשרו לכל הדבר הזה לקרות כולל כשרויות מהודרות לאירועים ופרויקטים שלקחו בהם חלק ותכנים שהועברו בצורה המתאימה לנשים החרדיות. אותה אישה התקבלה לבסוף לאחר תהליך מיון ארוך למובילאיי, והיא עובדת ביחד עם נשים חרדיות כמוה המגיעות מסמינרים והנשואות לאברכים, והן אלו שמפרנסות את המשפחות שלהן. היום ואפשר לומר שהן עושות את זה בכבוד רב”.

0 0 votes
דירוג הכתבה

רקפת פרא

מומחית תוכן חיובי וצרכנות חברתית. מייעצת ומסייעת לחברות וארגונים בתחום השיווק, הדיגיטל והתוכן. עוסקת בכתיבת חדשות טובות משנת 2018 דרך כתיבה במדור החדשות הטובות באתר Mako ועריכת האתר מאז ינואר 2019 וניהולו השוטף בהתנדבות. הקימה את קטגורית הצרכנות החברתית והראשונה לסקר אותה באופן זה. רואה בסיקור חדשות טובות שליחות ופועלת לייצר חדשות כאלו בעצמה. מרצה באוניברסיטאות וארגונים בתחום התוכן החיובי, צרכנות חברתית וחדשות טובות וכמו כן מחברת בין גופים וחברות לטובת פעילות חברתית וצרכנות חיובית.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x