נפלאות הכעס – מדריך מעשי לאיזון רגשי ולחיים רגועים
הספר הקודם שלו הפך לרב מכר בארץ ובאמזון, כעת משה שרון מנפץ את המיתוס שכעס זה דבר רע, ומלמד אתנו איך לקבל מתנות דווקא מהתכונה הידועה לשמצה.
משה שרון, בן 41, נשוי ואב לארבע בנות, ממודיעין, מוציא בימים אלה ספר חדש שמעניק גישה חדשה לכעס – הרגש שכולנו נמנעים להרגיש אך מרגישים אותו מאוד. שרון במקצועו משלב בין עולם הפסיכולוגיה והקואצ’ינג -הרקע האקדמי שלו, לבין עולם היהדות. “תואר ראשון בפסיכולוגיה הוציא לי חשק להיות פסיכולוג, הוא מספר “אז למדתי: גישור, הנחיית קבוצות, דמיון מודרך, NLP, קואצ’ינג ועוד, ועל הבסיס הזה אני מרצה וגם עובד אחד על אחד עם אנשים”. ב-6 שנים האחרונות הוא גם כותב ספרים.
איך הגעת לרעיון לכתוב ספר על כעס?
“אני מרצה על כעס הרבה, כבר 12 שנה, יש לי 500 הרצאות בנושאים שונים, שמשלבים יהדות וקואצ’ינג. יש לי סדרה של מדע הרגש, שיעורים על סבלנות, אהבה, שמחה. זו העבודה המרכזית שלי. וגם מכשיר מאמנים ומטפלים בתוכנית “טוב ומיטיב”. אנשים שקראו את ספרי החמישי “זוגות זוגות”, אמרו לי: לא עסקת מספיק בספר, בדבר שהוא הכי מחרב זוגית – בכעס. החלטתי לאסוף את החומרים שלי ולהשקיע, וכתבתי ספר על כעס. שהוא שילוב בין תיאוריה ומעשה”.
הספר מתאר 6 תחנות שעבר שרון במסע בחייו שהיו קשורות לכעס שלו, לדבריו “בכל תחנה אני מתאר איך עזרתי לאחרים עם הכעס שלהם”. זה ספר מאוד מעשי, שכולל תרגילים, שמאפשר לקורא לעבור טיפול בכעס שלו.
מה נפלא כל כך בכעס?
“אשכול נבו כתב לי מייל שבו אמר שהשם שהענקתי לספר “שם גאוני”. למרות שחז”ל כותבים על הכעס הרבה דברים שליליים כמו”כל הכועס כל מני גיהנום שולטים בו” וכו’, אנשים מסתכלים עליו שהוא הורס את החיים, הכעס גם מביא איתו הרבה מתנות. בספר אני מסביר את הפסוקים האלה של חז”ל וגם מתייחס ל 6 התחנות כ 6 מתנות, שהכעס יכול להביא לחיים שלך.
יכול לתת דוגמא לכזו מתנה?
“בתובנה הרביעית למשל, התחנה עוסקת בזה שכעס מסתיר רגש אחר. כעס זו דלת שהיא יותר לגיטימית ונגישה, מאשר רגש של עלבון, או של חוסר ביטחון עצמי. במקום להגיד לאשתי: נעלבתי, אני כועס. למה לא להגיד לה נעלבתי? כי אני אצא חלש. אני מסביר בספר, יש מושג שנקרא אשליית העוצמה, הכעס נותן לנו אשליה של חזקים כשאנחנו מפחדים להיות חלשים, אבל מה? עד שלא תגלה לאדם השני, את הרגש הזה הכעס לא יוביל אותך לשום מקום. כלומר, כל פעם שאתה כועס אתה צריך לשאול את עצמך: איזה רגש אני מסתיר? למשל אם אני כועס על הילדים שלי ומוציא עליהם כעס, בעצם אני מאוד מתוסכל שהם לא מקשיבים לי, מתוסכל שאני לא מצליח לחנך אותם כמו שרציתי, ובעצם אני כישלון. אבל אני לא יכול לבוא ולהגיד: תקשיבו, אני מרגיש כישלון”.
ומה השלב הבא אחרי שהאדם גילה את הרגש החבוי?
“לאחר גילוי הרגש, אני מנחה אותו איך לבטא את הרגש, איך לעשות לו מקום , וברגע שהוא יעשה לו מקום, אז הכעס יוותר, לא יהיה בו צורך יותר. למשל, לבוא להגיד לבעלי: אני מרגישה בודדה. במקום לכעוס עליו על הגרביים. ואז הבעל אומר: למה את מרגישה בודדה? והאשה עונה: כי אני זקוקה לזמן איכות איתך למילים חמות, שארגיש שאנחנו יחד יותר”.
והוא מוסיף “אני מסכים שזה מקום של חולשה ושזה כמובן לא מתאים בכל מקום. אבל הכעס לא מוליד שום דבר טוב, אם אני הולך בנתיב של הכעס, לא נתתי מענה רגשי אמיתי”.
אם לתת דוגמא אישית מספר שרון על כעס שחווה על על אשתו, “זה היה כעס שלא דבררתי אותו, וכעסתי עליה. היו שם רגשות לא פשוטים. זה היה רגש שאני מתבייש בו, לא מודע אליו, או מפחד לדברר אותו. והיא הייתה אומרת לי, “אני יודעת שיש לך מה להגיד, תגיד”. והייתי שותק, כי אם הייתי נכנס לעומק, אז הייתי צריך להגיד לה כמה אני זקוק לה, וכמה תלות יש לי בה. והיא לא פנויה אז מה זה יעזור שאני אגיד?.
הכעס הוא הדלת המוכרת, האוטומטית. גם לא להגיד כלום, זה כעס. יש הרס חיצוני ויש הרס פנימי.
זה הפך אותך לאדם פחות כועס?
כן, ודאי.
יש עוד מתנה שאתה יכול לספר עליה?
התחנה השנייה נקראת “הכועס במומו כועס”, והיא אומרת שכל דבר שמוציא אותך מאיזון מעיד על משהו אצלך לא שלם. כלומר, יש בך סוג של פגם, עניין. למשל, אני מביא בספר סיטואציה שמתרחשת בתיאטרון, כשמישהי מתעצבנת על מישהי שמצלצל לה הטלפון, מה הסיפור שהיא מספרת לעצמה – שתלך הביתה אם היא רוצה לדבר בטלפון, זה לא מתאים פה מה זו החוצפה הזו?,
איפה זה אצלה? “הרי לא כל האולם התעצבן, אם זה עצבן אותך יש משהו אצלך לא שלם, זה יכול להיות כל מני דברים, במקרה שלה, היא נשואה בלי ילדים, מבוגרת, וכשנכנסנו לעומק גילינו שמול אותה אשה שענתה לטלפון, היתה לה חוויה ש”אותה צריכים ואותי לא”. יש חוסר שלמות פנימית שקשה לנו להתמודד איתה, הבעש”ט כותב, הקב”ה מראה לנו אותה בחוץ, כי קשה לנו לתקן בפנים. אם זה נשאר בחוץ, ואמרתי על השניה: חוצפנית, לא עשיתי תיקון ואני ממשיך לכעוס על העולם”.
מה היו הספרים הקודמים שכתבת?
“הספר ראשון היה פרוזה, עבדתי עלי 7 שנים, “אייכה”, (למדתי אצל אשכול נבו) והוא מתרחש בהודו. אותו כתבתי במשך הרבה זמן, ומאז כל שנה אני מוציא ספר, הספר השני נקרא “יום ליום” אוסף ציטוטים של חז”ל, אחד לכל יום בלוח השנה העברי, כל יום וההקשר שלו. הספר השלישי “העולם לא יכול להתקיים בלעדיך”, הפך לרב מכר, כאשר מכר 20,000 עותקים. זהו ספר הדרכה: איך אדם ידע מה השליחות שלו בעולם, תורגם לאנגלית והפך להיות רב מכר באמזון וכעת עובדים גם על תרגום לסינית. הספר הרביעי “10 נכנסו לפרדס”, ספר ללימוד קבלת הרב אשלג. הספר החמישי “זוגות זוגות”, מבוסס על קורס שאני מעביר כבר 30 מחזורים, קורס על זוגיות לפי מודל עשר הספירות, מודל קבלי, חיבור בין עולם התוכן היהודי לבין פרקטיקה טיפולית וסיפורים מהחיים עם אנשים שאני עובד איתם. כל פרק מתחיל במכתב שגבר או אשה כתבו לי, לגבי הזוגיות שלהם, סיפור הסוגיה, ואיך עזרתי להם. סיפורם של 10 זוגות ב-10 פרקים”.
לא גדלת בבית דתי, איך התקרבת ליהדות?
“לא גדלתי בבית דתי בכלל, אני חוזר בתשובה, בגיל 17, התחלתי ללמוד קבלה בלי להכיר הלכות, זה קרה כי הייתה לי חברה, שהתחילה ללמוד קבלה ודיברה רק על זה, וזה לא עניין אותי, ונפרדנו. ואז אמרתי: אני חייב להבין מה זאת הקבלה הזאת, מה זה הדבר הזה שככה תפס אותה? מאז נעלמו עקבותיי… אחרי שלמדתי קבלה בגיל 17, התגייסתי, וכשהשתחררתי מהצבא התחלתי לחזור בתשובה וללמוד עוד דברים שקשורים ליהדות”.
מתי יוצא הספר?
בימים הקרובים בחנויות הספרים.
אהבתי את הכתבה
מסכים עם כל מילה.
נשמח לקרוא עוד כתבות עומק מעניינות כאלה במקום הטראש הכל כך נפוץ היום בכל אתר.
הגישה מאד מענינת והרעיונות יוצרים חשיבה מסוג שונה
אהבתי
כתבה פנטסטית, מעוררת מחשבה וכתובה מצוין
כתבה מדהימה ממש מעניינת.
חייבת לרכוש את אחד הספרים