תוכן חיובי

כדי לאמץ גישה חיובית לחיים צריך לעשות שינוי בדפוסי חשיבה אוטומטיים במוח

רובנו כבר יודעים את הערך העצום בחשיבה חיובית ומבינים שהחשיבות שלה הרבה יותר גדולה מתחושת שנטי או נירוונה. חשיבה חיובית משפיעה על המוטיבציה, הערכה עצמית, מצב הרוח שלנו ועל עוד שלל מניעים פנימיים חשובים לתפקוד ולביצועים שכל אחד מאתנו מקבל בחיים. אומרים גם שחשיבה חיובית יוצרת מציאות ואם זה נשמע לכם מופרך אז הנה ההסבר.

כשאנחנו חושבים חיובי התודעה שלנו מתרחבת ובכך גם מרחיבה את אפשרויות הפעולה שלנו. היא מסייעת לנו לרכוש מיומנויות חדשות הדרושות ליציאה מתקיעות ולתפקוד מיטבי. גם הדרך בה אנו מפרשים ומעריכים סיטואציות שונות תחת משקפי החשיבה החיובית משנה לטובה את החוויה שלנו בפועל. היום אנחנו אפילו יודעים שחשיבה חיובית יכולה להיות טובה לבריאות ולהגדיל את תוחלת החיים שלנו, כפי ששיתפתי בתוכנית הבוקר של מיכל צפיר בה השתתפתי בצוות המומחים.

המחשבות שלנו, כמו התגובות וההתנהגויות שלנו, הן אוטומטיות. תוצר של דפוסי חשיבה אוטומטיים שהשתרשו והפכו להרגל מחשבתי. דפוסים שהתעצבו בהשפעת כל מה שנחשפנו אליו במהלך החיים ובפרט ברגעים משמעותיים שנצרבו בתודעה שלנו. לכל אחד מאתנו יש במוח דפוסים אפקטיביים שמשרתים את המטרות והרצונות. לצד דפוסים דפקטיביים שעוצרים, מגבילים ופוגעים באיכות החיים.

חשיבה חיובית עושה את הדיפרנט, עדי פרבר מאמן אישי-Background photo created by Waewkidja

הדפוסים האוטומטיים הם התגובה הראשונית שמופעלת ברגע שאנחנו נחשפים לאיזשהו טריגר או מצב לחץ. כאשר במהלך כל יום כולנו חשופים לאינסוף טריגרים כאלו. ברגע שדפוס מסוים פעיל אז הוא מייצר באופן לא מודע מחשבות והתנהגויות אוטומטיות. חלקם יכולות להיות חיוביות עבורנו וחלקם שליליות.

הבשורה הטובה היא שבעזרת אימון אישי לחשיבה חיובית ניתן לשנות את דפוסי החשיבה שלנו בהתאם לרצונות והצרכים שלנו. גם אם יש מטען גנטי מסוים המשפיע על החיוביות והשליליות שלנו, חשוב להדגיש שחשיבה חיובית אינה תכונה מולדת. לכל אחד יש את היכולת לשנות את הדפוסים אצלו שגורמים לחשיבה שלילית ולאמץ חשיבה חיובית לחיים. נרגיל את עצמנו לתגובות אחרות ואפקטיביות ונבנה את היכולת שלו לחשוב מחשבות חיוביות ומקדמות. עד שהם יהפכו בעצמם לאוטומטיות.

השלב הראשון הוא לזהות ולהיות מודע לאותם דפוסים לא מודעים שמשפיעים על אופי החשיבה שלי. למשל, במוח שלנו יש קטגוריה שנקראת ‘אסטרטגיית הצלחה’ ובה 3 דפוסים אוטומטיים שאצל כל אחד מופיעים בתמהיל ומידה שונה. דפוסים של חזון, ריאליסטיות ובקרת איכות.

מודל וולט דיסני בשיטת Nlp ממחיש מהי אסטרטגיית הצלחה מנצחת. דפוס חזון דומיננטי ומוביל, אחריו ריאליסטיות שמביאה את היכולת לממש את החזון במציאות כפי שהיא עכשיו. הדפוס השלישי והאחרון ‘בקרת האיכות’ יהיה הנמוך מהם, ויוודא שאני מודע גם לסיכונים ולתרחישים שליליים שעשויים להתרחש בדרך להגשמה. זאת האסטרטגיה שאפשרה לוולט דיסני לבנות את אחת האימפריות הגדולות והמצליחות, כנגד כל הסיכויים.  

אבל דמיינו מה קורה כאשר דווקא דפוס ‘בקרת האיכות’ הוא הגבוה מבין השלושה אצלכם במוח. בן אדם כזה באופן אוטומטי יחפש את ‘מה שרע’, יסתכל קדימה על ‘מה הולך להשתבש’ וכל הזמן יחפש פגמים. באופן טבעי זה יגרום לו גם לקצץ את כנפי החזון שלו ולא לממש במציאות את הדברים שחשובים לו. דפוס ‘בקרת האיכות’ גם גורם לאנשים באופן אוטומטי להיות ביקורתיים כלפי עצמם וכלפי האחרים. מביא לדחיינות ומעורר רגשות שליליים וחרדות.

כאשר אני מזהה בסטודיו אימון שלי בעקבות אבחון Accumatch דפוס ‘בקרת איכות’ גבוה אצל בן אדם. אנחנו מתחילים אימון אישי לחשיבה חיובית במטרה לשבור את אותו דפוס אוטומטי מחבל, שהוא גם הטיה אישית שגורמת לאדם לעבד את המידע מהעולם באופן שלילי ומוטה.

איך עושים את זה? משנים באופן עקבי את הפוקוס האוטומטי של המוח שלהם בשלילי. באמצעות אימון מנטלי אנחנו מחזקים את השרירים שישפיעו על חשיבה חיובית וביניהם דפוס החזון. חיבור לחזון אישי או עסקי ע”י שאילת שאלות והקדשת זמן פיזי להתעסקות בו. במקביל אנחנו גם מפתחים מודעות לפעילות של דפוס בקרת האיכות בכך שנטיל בו ספק. שנזהה אותו בלייב נשאל את עצמנו – האם באמת אני יכול לדעת שדברים הולכים להשתבש? ומה אם זה דווקא יצליח?

אנחנו מתמקדים במה שאני קורא לו בשיטת האימון שלי ‘פלוסים’ – הדברים הטובים שבחיינו. מפתחים את היכולת לראות אותם, לתת להם את הבמה, לא לקחת אותם כמובן מאליו. תרגיל מומלץ הוא לרשום לפני השינה שלושה ‘פלוסים’ שהיו לכם במהלך היום. נגמלים מהמילה ‘אבל’ שבדרך כלל אנשי בקרת האיכות עושים בה שימוש תדיר כדי לבטל את הדברים החיוביים בחייהם. וכך בהתמדה לחזק את הדפוסים החיוניים לחשיבה חיובית אפקטיבית.  

אם כן, נסו לזהות מתי דפוסים אלו מופיעים ובכל פעם שתתפסו אותם “על חם” הזכירו לעצמכם שזהו רק דפוס חשיבה אוטומטי. שהמחשבה כשלעצמה לאו דווקא נכונה, אובייקטיבית או משרתת אתכם. באותו הרגע יהיה לכם חלון הזדמנויות לבחור אחרת. לאורך זמן לעשות שינוי בדפוסי חשיבה אוטומטיים במוח ובכל לשנות את ההטיות האישיות אליהם התרגלתם במהלך החיים. לעשות את הדיפרנט כמו שאני קורא לזה.

4.2 6 votes
דירוג הכתבה

עדי פרבר

הי שמי עדי, בן 42, בזוגיות 15 שנים עם קובי וביחד מגדלים את שיבס הקוקר שלנו. אני מאמן אישי ועסקי מוביל בארץ ומפתח שיטת האימון DIB – different is the NEW better. אני מאמין שמה שאחר בכל אחד מאתנו זה היתרון שלנו להצלחה ושרק אם נעשה דברים אחרת נוכל לקבל תוצאות שונות וטובות יותר. הבאתי לארץ את Accumatch כלי אבחון ואימון התנהגותי חדשני שמזהה וממפה באופן מבוסס מדע, אובייקטיבי ומדויק את דפוסי החשיבה האוטומטיים במוח שלנו. למידע שמתקבל אנחנו קוראים 'אינטליגנציה התנהגותית' שמייצרת מודעות ומשנה חיים. אני בונה את תהליכי אימון אישי ו/או עסקי אצלי ע"ב תוצאות האבחון מה שמבטיח תהליך מותאם אישית ואפקטיבי ליצירת שינוי! לאתר אקיו מאץ' https://bit.ly/3a9javj על חשיבה חיובית מתוך התכנית 'לבחור נכון' https://bit.ly/2KlUNP5
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x