אחוקילדת
יום הולדת הוא תמיד אירוע חשוב בחיים של אדם, זוג וכמובן קבוצה או מדינה. השינויים שהכניסו לחיינו המדיות הדיגיטליות והרשתות החברתיות מצד אחד מזכירים לנו כל יום את ימי ההולדת של החברים אבל למעשה יש לא מעט מחקרים שמצביעים על ההתרחקות של אנשים מפעילות חברתית ומחיי קהילה ועל הנזק הגדול שההתרחקות הזו יוצרת גם לחיים הפרטניים ובעיקר לחיים של אנשים במקומות שבהם הם חיים.
אנחנו מסקרים פה עשייה חברתית של אנשים פרטיים ושל חברות באופן שוטף אבל המקרה הזה מיוחד מאוד מבחינתי בגלל שהוא עוסק בקהילה שנוסדה לפני שנתיים כקבוצת פייסבוק סגורה, במטרה לאחד את כל האנשים הטובים הללו ולהפוך אותם לקהילה משפיעה של עשייה חברתית וחיובית שתשפיע על שיפור איכות החיים בחברה הישראלית. הקבוצה הפכה לקהילה ובשבוע הבא תחגוג יום הולדת שנתיים – בוודאי תסכימו איתי שזה ממש לא מובן מאליו!
מי שפתחה את הקבוצה ועומדת בראש הקהילה המדהימה הזו שבחרה לעצמה את השם “אחו”קי” (שזה ראשי תיבות של אחריות חברתית וקהילה ) היא יעל אורן יַזֶּמֶת חברתית ומנהלת קהילות, רק בת 36 שמתארת את העשייה החברתית שלה עוד מהתקופה שפעלה בתנועת הנוער מחנות העולים ברעננה. “העבודה עם קהילות היא מה שמעניין אותי בחיים” היא מספרת לי “אני אוהבת מאוד אנשים ובעיקר לחבר בניהם”.
“את אחו”קי” היא ממשיכה “פתחתי כקבוצה מתוך צורך להעלות מודעות לתחום היזמי, קהילתי כי כשהייתי מנהלת אחריות חברתית ב-HP, הקמתי פורום של עוד מנהלות כמוני, שעבדו בחברות כמו אינטל, בנק לאומי, קוקה קולה, שטראוס, ועוד ועוד. היינו נפגשות באופן שוטף ואחרי שנה הייתה חסרה לי זרוע דיגיטלית ורציתי שתהיה אפשרות לעוד אנשים שלא חברים בהכרח בפורום אבל יכולים לתרום ולהיתרם מהבייחד. מספר חודשים לאחר שאחוקי הייתה, קיבלתי פניות מכמה חברים בקבוצה שהביעו עניין לקחת חלק גדול יותר בעשייה של הקבוצה וההפיכה שלה לקהילה של ממש.”
מה ההבדל?
אורן משתמשת בדוגמה כדי להמחיש את ההבדל היא אומרת לי לחשוב על “קבוצת כדורסל- שנפגשת למשחק כדורסל כל יום שלישי בערב בספורטק בשעה 19:00. החברים בקבוצה יכולים לשחק בלי להכיר או לדעת את השמות של האנשים או במקסימום לדעת רק את השמות אבל לא מעבר לזה ובכל זאת הם נפגשים כל שבוע ומשחקים- זו קבוצה. מהרגע שיש לקבוצה עניין גם להכיר ונוצרים מפגשים וקשרים אישיים מחוץ ובנוסף לקבוצה אז נוצרת קהילה”.
גם אחוקי נולדה כקבוצה אבל מהרגע הראשון היה ברור לה שהמטרה המרכזית היא להפוך את הקבוצה הזו לקהילה. “הביחד של אנשים תורם המון להפריה הדדית מבחינה מקצועית, מבחינה מעשית ומבחינה רגשית, זה נכון לכל קהילה. “מה שמיחד את אחוקי הוא המכנה המשותף הפעיל של אנשים שמסייעים ותורמים לחברה בהתנדבות או ברמה מקצועית.”
וכדי ליצור את זה היא ממשיכה “מאוד חשוב שיהיה מגוון אמיתי של אנשים מכל הקצוות הקשת הפוליטית, גילאים, גם מגוון מקצועי, גילאי ומאזורים גיאורגפיים רבים ככל הניתן. מפגש מתקיים אחת לחודשיים מינימום. אני רוצה ליצור השפעה רחבה – לא צריך שיהיו עוד חברים אבל כן חשוב שכל מי שנמצא יהיה פעיל ומעורב ומאוד איכותי. כרגע יש בקהילה 2000 אנשים והערך הכי חשוב הוא ההגברה של החשיפה וההשפעה.” את הניהול של אחוקי יעל לא עושה לבד. כחצי שנה אחרי שהקבוצה נפתחה התחילו להגיע אליה פניות מצד חברים וחברות שהפכו לצוות מנהל שכיום מונה 10 “מוביליות”
בתוך הצוות יש צוות של אדמיניות – ארבע נשים והן אחריות ביחד איתי על התפעול השוטף של קבוצת הפייסבוק לכל אחת יש יום בשבוע שהיא ספציפית אחראית עליו כמו כן יש מישהי שהתפקיד שלה זה הפינה של #הכירואתהאחוקים- פינה קבועה שמאפשרת לכל החברים בקבוצה להכיר כל שבוע מישהו קצת יותר לעומק. כדי לעשות את זה צריך לאסוף מידע ולעצב אותו לתמונה שתוכל לעבור בצורה שמתאימה לפייסבוק.
יש את סילבינה שהתפקיד שלה זה להיות אחראית על הפרויקט של תערוכה שאנחנו עושים בשיתוף פעולה עם בית התפוצות. יש את ג’ואנה, שירה ואריק והתפקיד שלהם אחריות על פרויקט האפליקציה, שיתוף פעולה מקסים שעוד מאחורי הקלעים, כל אחת יש לה פרויקט אנחנו משתדלות להיפגש אחת בחודש אנחנו בקשר שוטף. בקבוצת וואטסאפ והכל נעשה בהתנדבות ובאהבה ואני מאוד מאוד מאוד מעריכה אותן”
חזון חדש מנוסח ומעוצב
תקנו אותי אם אני טועה אבל מעטות הקבוצות והקהילות שיש להן חזון- הכוונה להגדרה מנוסחת של המהות של הפעילות הקהילתית המשותפת. הצוות הפעיל שמנה קרוב ל-25 משתתפים נפגש וישב במשך כמה חודשים על הניסוח המדויק ואח”כ הייתה עוד עבודה על העיצוב. וזו הזדמנות ראשונה לחשוף אותו ככה גם לעולם – אפילו לא חשפנו אותו בקבוצה:
חזון הקהילה
אחוקי היא פלטפורמה קהילתית ומקום מפגש, של אנשים הפועלים בעולמות מגוונים ושונים בחברה הישראלית (מגזר עסקי, חברתי, ציבורי) עם אחריות ומודעות חברתית ורצון בסיסי לפעול למען הכלל, הרצון להשפיע. חברי הקהילה מביאים עימם ידע וניסיון רב במגוון תחומים, כך שחיבור בין חברי הקהילה מגביר את הפוטנציאל הגלום בעשייה של כל אחד מהחברים, ומאפשר להם לקדם מטרות משותפות באופן מקסימלי. מכלול הקשרים בין חברי הקהילה מאפשר איגום של המשאבים הקיימים לטובת יצירת הישגים בתחומים המשפיעים על החברה הישראלית בחיי היום יום – בין באמצעות יצירה של יוזמות/ מיזמים חדשים, מינוף השפעתן של יוזמות קיימות ובין באמצעות יצירת שיח ערכי חברתי וחיובי.
ידע זה כח קטן- הכח הגדול באמת הוא בשיתוף הידע!
היא אומרת לי ואני חושבת רגע ומבינה שזה בדיוק העניין. “בעידן שבו אנחנו חיים העובדה שיש לאדם מסוים ידע כבר לא מספיקה לו כדי להצליח. אם הוא לא ישתף את הידע ולא ידעו שהוא יודע והוא לא יוכל לתרום מהידע שלו אין לידע משמעות. “כשאנשים משתפים מהידע שלהם ומהניסיון אנשים אחרים יכולים ללמוד – וככה גם יכולים להיוולד רעיונות חדשים ויוזמות ויכולים להיווצר פתרונות לבעיות משותפות.
המפגשים שאנחנו מקיימים מינימום אחת לחודשיים כוללים פעילות מעשירה והרבה מקום למינגלינג שבהתחלה הוא מונחה – יושבים וכל אחד מספר על עצמו , אח”כ יש פעילות שמשתנה כל פעם ובסיום אנשים נשארים ומדברים אחד עם השני ונוצרים חיבורים מדהימים.
הפעילות הראשונה שעשינו הייתה סיור בצפת אחרי שראיתי פוסט בפייסבוק של מישהו מהקבוצה שעושה סיורים בעיר וחשבתי שזה מאוד נכון לצאת מהמרכז להכיר מקומות אחרים – זה באמת היה מפגש מאוד מוצלח והוא גם היה הראשון אז הוא נתן לנו הרבה השראה ליצור מפגשים נוספים” ( סיורים ומפגשים בבני ברק, רמלה, ירושלים, תל אביב, חולון ועוד )”
מה את מאחלת לך ולאחוקי להמשך? “אני מאחלת לנו להצליח להגשים עוד ועוד משאלות. במפגש אנחנו נביע משאלות בקול וננסה ליצור חיבורים שיעזרו לאחוקים להגשים אותם. ברמה של מה שאני רוצה זה ליצור מציאות של אנשים שהם משפיעים באמת ויוכלו להביא את הערכים של אחו”קי כמו שיתוף, עשייה, חיוביות וגיוון לערים ולקהילות שם ויוכלו ליצור פעילות קהילתית במרחב העירוני שתוציא אנשים מהמסכים ומהבתים ותחבר בניהם, שנוכל לבנות חברה יותר הטרוגנית ובריאה שנוכל ליהנות מהדרך ביחד”