בחנוכה כל יום בשעה 5:55 כולנו אור איתן!
במכללה האקדמית גורדון ללימודי החינוך לקחו את המשמעות למשפט "כולנו אור איתן" למקום חדש ואקטואלי מתמיד. לאור ההחלטה לקיים מערכת בחירות שלישית, המשתקת את העם ומותירה תקציבים ממשלתיים ללא ייעוד ואזרחי ישראל נפגעים אך מקבלים את המצב בשתיקה, החליטה מכללת גורדון להדליק את האור בצורת מיזם מדליק (תרתי משמע).
במסגרת המיזם, בכל אחד מימי החנוכה, בשעה 5:55, יצאו אזרחי ישראל למרחב הפתוח וידליקו אור באמצעות הפנס שבטלפונים החכמים שאותו יכוונו לשמיים. כך, תיווצר אלומת אור ענקית אשר תדליק ברגע אחד אור על החושך הפוליטי הכלכלי והחברתי.
לדברי פרופ’ יחזקאל טלר, נשיא מכללת גורדון, בן ה- 81, מחיפה. “הרעיון הגיע אלינו מבמאי הסרטים המוכשר יום טוב משה ששכרנו את שירותיו לטובת צילום שני סרטוני פרסום למכללה. במפגשים בינינו עלה גם הנושא הפוליטי חברתי והוא העלה את הרעיון לצלם באמצעות רחפנים מיצג אור ולגייס את עם ישראל להצטרף לזה בחנוכה. מאוד התלהבנו מהיוזמה והחלטנו יחד איתו להרים את הכפפה.”
למה בעצם? “יש נושאים ערכיים משמעותיים שגרמו לנו לאהוב את הרעיון כמו הפיצול החברתי, הפילוג, ההסתה נגד קבוצות שונות בחברה הישראלית והאור מסמל אחדות וקוהסיביות (לכידות) חברתית ומוסיף קרבה לאמונה שאדם נברא בצלם אלוהים בלי קשר לדת מין וגזע, ומה שמשותף לכולנו הוא האור שאנחנו יכולים להפיק יחד למרות השוני בינינו.” והוא מוסיף:
“כחלק מהעניין, הוצאנו כמה מאות סטודנטים עם רחפן וצלמים והדלקנו את הפנסים והייתה התלהבות רבה. היו סטודנטים מכל המגזרים, יהודים דתיים חרדים, ערבים וההתלהבות של הסטודנטים והסגל בניסוי היה יפה ומרשים לראות ולהרגיש את הפעולה החברתית ברגע שהבנו שאנחנו רוצים ללכת עם זה קדימה התחלנו לפנות לראשי ערים ומכללות נוספות כדי לקדם את זה ובאמצעות 9 מליון מכשירי הטלפון החכם בישראל, ליצור לחץ מהעם שיוביל לשינוי וסייע בקירוב פלגי החברה ולמנוע את השנאה.”
למה נבחרה השעה עם שלוש פעמים הספרה5? -מלשון חמסה חמסה חמסה? מזל שאנחנו
צריכים? – “זה גימיק ללא משמעות. לקבוע שעה שכל המדינה תוכל להדליק באותו הזמן את הפנס בטלפון הנייד. זה בדיוק זמן הדלקת נרות חנוכה כי זה קרוב לשקיעה, מדבר עם נרות חנוכה הנדלקים באותן השעות. אבל אין ספק שאנחנו כולנו צריכים גם מזל”
איך באמצעות האור של הפלאפון נוכל ליצור שינוי? “השינוי לא יהיה מהאור הוא יהיה מעצם ההתגייסות להדליק אותו. כשכולם יחד עושים פעולה משותפת ,זה בעצמו יוצר קשר אחווה ורצון משותף, רעות. כולם פועלים יחד במשהו שאינו מפלג, האור מחבר בין בני האדם ורוצים שאנשים יפיצו את האור האישי שלכל אחד יש שיקרין על החברה הישראלית.”
זה באמת יכול להשפיע על המנהיגים שלא רוצים לזוז לשנות? מה ידליק אצלם את
המנורה בראש? “יש השפעה לכוח ההמון, אם נצליח שכמה מליוני אנשים ידליקו את האור וירגישו את האחווה מקווה שישפיע כשגם המנהיגים יראו את השיתוף שאפשר לשתף פעולה עם כולם וצריך להשפיע אם לא אטומים לגמרי.”
איך זה מסתדר עם העניין של קרינה? “זה אולי הדבר הכימעניין פה. – אין לנו מידע כזה. אבל הטלפונים קיימים, הפנס לא מעלה ולא מוריד ולכן לא דווקא הדלקת הפנס אולי תקטין את הקרינה כי לא עושים שיחות אינסטגרם וסמסים, מדובר בפעולה פשוטה, הרבה יותר מלקחת חלק בהפגנה או ללכת להצביע והמעשה הפשוט והקטן הזה בדיוק כמו בשיר החנוכה יכול לעשות הרבה מאוד הבדל ובעיקר לחזק את הרגשת
השותפות והביחד וזה מה שאנחנו רוצים שיבטא – היחד שאנשים יכולים לעשות פעולה פשוטה
ולחשוב על זה שכולם יחד עושים את זה בכל קצות המדינה ויוצר אווירה גם למי שמיואש
שפחות מתאים ביכולת השינוי ונותן תקווה של שותפות יחד עם כולם ואחווה.”