אליפות העולם בשחמט לנכים שהתקיימה אתמול לראשונה עם בשורה גדולה
החודש (יוני) הייתה אמורה להתקיים אליפות העולם בשח-מט באשדוד ובשל נסיבות מציאות הקורונה נדחתה ונכון לרגע זה, היא אמורה להתקיים באוקטובר. וכמו בתחומים רבים גם בענף השח מט, פעילות און ליין דרך אתרי שחמט מובילים, החליפה בחודשים האחרונים את הפעילות התחרותית הרגילה בעולם.
הנסיקה הגדולה של הפעילות של שחקני שחמט באתרי האון ליין גרמה לנסיקה גדולה גם בקרב שחקנים רבים שמתמודדים עם מוגבלויות שעד כה לא תמיד מצאו את הדרך למשחקים בשל קשיים בניידות ו/או תקציב. מרגע שפעילות השחמט און לין תפסה גם בישראל וגם ברחבי העולם התחילו להתקיים מפגשים מיוחדים ומרתקים בין שחקנים שונים וגם עלה הרעיון לקיים תחרות שחמט ראשונה מסוגה, לשחקנים עם מוגבלויות.
“את הרעיון לקיים אליפות עולמית און ליין למשחק השחמט, שישתתפו בה שחקנים עם מוגבלויות הגה יושב ראש איגוד השחמט צביקה ברקאי ” מספר ליאור איזנברג מייסד ומנהל מועדון “שחמט לכל” עמותה רשומה שמתפקדת כמועדון שמקיים פעילות חוגית,הדרכה בית ספרית לכ-1000 ילדים בשנה וכמה מאות בוגרים שגם לוקחים חלק בתחרויות שחמט שונות שמתקיימות ב-15 מקומות שונים בארץ. בנוסף לפעילות השוטפת מקיים המועדון פעילויות ייחודיות ותחרויות שמשלבות את משחקי השחמט , לטובת פעילות חברתית כמו הנצחה וכמו אירועים שמשלבים ניצולי שואה וילדים יחד ועוד.
בתקופת משבר הקורונה מספר ליאור “קיימנו אירוע שכלל גם שחקנים ממדינות ערב שמחרימות את ישראל והפעילות הבינלאומית בעיקר זו שמתאפשרת כעת באון ליין מסייעת רבות להסברה של ישראל בעולם.” והוא מבהיר “הקורונה הבהירה יותר מכל דבר אחר את הצורך בפתרונות שיוכלו להתגבר על מגבלות ניידות בין אם מטעמי נכות או מטעמי תקציב כמו שיש לשחקנים מאפריקה שלקחו חלק באירוע.”
כשלושה שבועות לקחו, מרגע העלאת הרעיון ועד לקיומה של התחרות הראשונה בעולם לשחקני השחמט עם מוגבלויות. בתחרות שהסתיימה במשך יומיים והסתיימה אתמול, לקחו חלק 124 שחמטאים בעלי יכולות גבוהות במשחק השחמט,שגם מתמודדים עם דרגות נכות גבוהות (לפחות 50% ואף כאלו 100%!) מ-25 מדינות, לקחו חלק באליפות העולם לשחמט לנכים שהסתיימה אתמול. האירוע התקיים ביוזמה של האיגוד הישראלי לשחמט עם IPCA ארגון השחמט העולמי לנכים (international paralympic chess association).
בנבחרת הישראלית השתתפו 6 שחקנים מצטיינים ובראשם אלוף העולם לשעבר אנדריי גרובאנוב שמשמש גם כסגן הנשיא של IPCA -שבזכות הצטיינותו הגדולה גם מסייע רבות לקדם אירועים בינלאומיים בארץ . “אנדריי הוא דוגמה מעולה לשחקן שחמט מעולה בכל רמה שהוא גם נכה ועד כה ניצח בתחרויות בינלאומיות רבות ודווקא בתחרות הזו הוא הגיע במקום השני והמעולה אחרי שניצח ב-7 סיבובים מתוך 9. במקום הראשון הפתיע סנדר סרבינו מהפיליפינים שנכה גפיים.
אחד מהשחקנים מעוררי ההשראה שלקחו חלק באליפות הוא אמן השחמט לוקאס נובאק מפ ולין ששיחק בשכיבה באופן מאוזן והתמודד בהצלחה עם מתחריו ” היכולת של לוקאס לשכב בצורה זו ,להתרכז ולשחק ברמה של אמן שחמט מעוררת השראה וחייבת להיות גם מסר שאין גבול לכוח רצון!”
מקום ראשון נוסף הוענק לשחמטאית המצטיינת הישראלית אלכסנדרה אלכסנדרובה שניצחה במקצה משחקי הנשים. והגיע למקום ה-10 המאוד מכובד בדירוג הכולל של 124 המשתתפים “אחד מהדברים היפים בשחמט הוא שאין בעצם מקצים – המשחק הוא רב גילאי. יש ליגות שבהן ייתכן שבקבוצה אחת אדם בן 70 וילד בן 10.
אז למה בעצם יש מקצה נפרד לשחקניות נשים?
“היות ואחוז שחקניות השחמט בעולם עומד על 20% בהשוואה ל80% שחקנים גברים יש חשיבות גדולה לעודד את הפעילות בקרב נשים ולכן מתקיימות גם תחרויות שחמט לנשים.” בשונה מכל ענף ספורט אחר בשחמט ההפרדה המגדרית אינה הפרדה מוחלטת. שחקניות בדרך כלל, יכולות לשחק גם באליפות ארצית או עולמית פתוחה לשני המינים וגם באליפות המיועדת לנשים בלבד. לשחמטאית מצטיינת קיימת האפשרות לשחק אפילו בשני המסגרות.”
והוא מדגיש “כמי שמארגן הרבה אירועי נוער ומכיר גם את ההבדלים בין ילדים בגילאים הצעירים, הרצון הוא לשלב בין בנים ובנות ולא להפריד, אבל בכדי לעודד בנות להצטיין ולחזק את ביטחונן העצמי, נערכות גם אליפויות נפרדות קודם כל ברמה העולמית וכפועל יוצא אליפויות ארציות כדי לקבוע מי ייצגו את ישראל בתחרויות בינלאומיות”
מה התגובות והמסקנות מהתחרות? “אנחנו עדיין בהיי של ההתרגשות מעצם קיומו של האירוע ומהיכולת של שחקני שחמט מעולים לקחת בה חלק לראשונה.” כמות המשתתפים מרשימה ביותר וברור לנו כבר עכשיו שבשנה הבאה תתקיים תחרות נוספת וכמות המשתתפים בה תהיה כפולה ומכופלת.”